Uniunea Europeana a aprobat joi un acord care autorizeaza transferul datelor bancare ale cetatenilor sai in Statele Unite ale Americii, in cadrul luptei impotriva finantarii activitatilor teroriste, dupa negocieri dure legate de garantarea protectiei acestor informatii, anunta AFP.

Textul, aprobat cu o larga majoritate de Parlamentul European reunit la Strasbourg, va permite Trezoreriei americane sa aiba din nou acces, incepand cu 1 august, la datele financiare a aproximativ 8.000 de institutii si banci din peste 200 de tari, gestionate de societatea Swift, al carei sediu se afla la Bruxelles.

"Asteptam aceasta zi din februarie, pentru ca nu mai avem nicio data si avem mainile legate in efectuarea anchetelor", afirma, la sfarsitul lunii iunie, Michael Dodman, insarcinatul american cu afaceri la Bruxelles, in cadrul ceremoniei de semnare a acordului cu guvernele europene.

Incepand cu 1 august, fiecare cerere a Trezoreriei SUA va trebui sa fie "motivata" de o ancheta si "adaptata", pentru a "reduce numarul de date transmise".

"O urmarire la zi a cererilor americane va fi asigurata la Washington de o persoana desemnata de Comisie" si de politia europeana, Europol.