Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea veni la Bucuresti la inceputul lunii septembrie, cu ocazia celebrarii a 130 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei. Invitatia a fost trimisa inca din luna februarie de catre conducerea Bancii Centrale, dar confirmarea a venit abia zilele trecute. Manifestarile dedicate aniversarii BNR vor include o serie de conferinte care se vor desfasura in Bucuresti si probabil in 2-3 orase din tara. Programul lui J-C Trichet mai include intrevederi cu premierul Boc, cu ministrul de Finante si foarte probabil o intalnire cu presedintele Basescu.

La festivitati ar putea participa si oficiali ai FED (sistemul de banci centrale ale SUA), insa nu se stie daca la cel mai inalt nivel sau va veni un guvernator al unei banci centrale regionale.

Trichet a mai participat la asemenea aniversari, de regula tinand un speech legat de evolutiile economice globale si raspunzand unui numar de maxim 10 intrebari.

Ultima vizita a lui Trichet la Bucuresti dateaza din 2004 cand a venit pentru a pune la punct cooperarea intre BCE si BNR in vederea strategiei de trecere la euro. In timpul vizitei sale, Trichet a avut discutii cu premierul acelor timpuri, Adrian Nastase si cu ministrul de Finante Mihai Tanasescu, in prezent reprezentantul Romaniei la FMI.