“Deocamdata nu se poate pune in mod realist problema reducerii cotei unice pentru ca nu avem de unde acoperi banii la care am renunta. Daca scadem cu 1% cota unica, nu mai avem de unde acoperi pensiile si salariile”, a declarat pentru HotNews Varujan Pambuccian, autorul unui proiect de reforma care viza reducerea cotei unice la 4%, insotit de o cota de TVA de 25%.

Varujan Pambuccian in redactia HotNews.roFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

“In momentul de fata, Romania are doua fonduri cu deficite structurale si unul care va inregistra deficit ciclic- fondul de pensii, fondul de asigurari de sanatate si respectiv fondul de somaj”, a mai spus Pambuccian. In opinia reprezentantului minoritatilor, solutia este sa trecem la un Stat dimensionat minimal. “Trebuie sa se inteleaga ca notiunea de stat social si-a atins limitele. A fost un sistem piramidal si asta nu numai in Romania. Un sistem nesustenabil, din care nu se mai poate trai. E nevoie de o hotarare luata cu toata responsabilitatea, dincolo de factorul politic, pentru ca aici discutam despre supravietuirea Statului, nu a unui partid sau altul. Trebuie sa stim ce vrem pentru viitor”, a mai explicat Pambuccian.

Reforma Statului este urgenta. Amanarea ei va inrautati situatia iar din punct de vedere social ar putea genera derapaje. “Lumea trebuie sa judece cu luciditate incotro vrea sa se indrepte. Chiar daca unii romani au ajuns la disperare, nu cred ca trebuie sa ii crediteze pe cei care le promit lucruri irealizabile, in genul cresterilor salariale si coborarea taxelor si impozitelor, pentru ca astea nu au cum sa se petreaca”, mai arata Pambuccian.

O alta solutie ar fi, in opinia lui Varujan Pambuccian, privatizarea acestor fonduri care inregistreaza deficite structurale. “De pilda, fondul de asigurari de sanatate. De ce sa nu-l preia o firma privata? Nu stiu daca ati observat, dar aceiasi angajati de la Stat, cand lucreaza pentru privat, devin mai responsabili. La Stat, daca isi fac sau nu treaba, isi iau banii. Ei, la privat nu mai opereaza acelasi sistem. Daca nu-ti faci treaba, pleci”, a aratat Pambuccian