“Impactul cresterii TVA il estimam la 2,6 puncte procentuale, iar in absenta acestei cresteri am fi estimat o inflatie de 0,2%, asa incat la finalul lui iulie, estimam ca inflatia va creste in termeni lunari cu 2,8%”, se arata intr-un raport financiar al ING Bank. Potrivit aceluiasi document, efectele "secundare" ar putea veni in principal din partea preturilor la energie, dar vor fi limitate. Inflatia ar putea ajunge la 7% (estimarile FMI si ale BNR fiind de aproximativ 8%) din care 2,6% datorate cresterii TVA.

"In acest context trebuie sa facem distinctia intre cresterea datorata TVA si a altor factori, cum ar fi vremea nefavorabila si un an agricol slab care ar putea urca rata inflatiei" se arata in raportul citat. Scenariile de risc al ING se bazeaza pe doua componente: ploile abundente care ar putea produce pagube mai serioase decat cele estimate initial si riscul ca “supraincalzirea” preturilor sa fie mai accentuata in ultima parte a anului. Primul risc, cel venit in urma inundatiilor ar putea afecta si ritmul inflatiei din 2011, dar mai mult pe segmentul productiei vegetale decat al preturilor la carne care credem ca nu vor fi afectate grav. "La fel estimam si in cazul produselor lactate si al zaharului- nu ar trebui ca preturile acestor produse sa sufere socuri pe partea ofertei", mai noteaza autorii raportului.

Pe plan regional, ING noteaza ca daca Romania si Ungaria sufera de pe urma ploilor, in Rusia si Kazakhstan necazurile se datoreaza caniculei. Deocamdata, in iulie efectul asupra preturilor va fi marginal, abia in august putand vorbi despre impactul vremii asupra preturilor produselor, se mai arata in raport. Cel de-al doilea risc este mai usor de estimat, dar nu exista elemente de certitudine. "Daca toate riscurile se materializeaza, inflatia ar putea urca la 9,5%. Daca insa noi ne inselam si BNR are dreptate, riscurile ca inflatia sa ajunga la 10,8-11% nu sunt exagerate. Cresterea preturilor poate ajusta tinta BNR pana in vecinatatea lui 4-5% (fata de 3% cat e in prezent tinta). Ne asteptam ca BNR sa lupte impotriva inflatiei marind dobanda-cheie sau lasand leul sa se aprecieze. Intrucat conditiile de apreciere ale leului le vedem moderate, credem mai degraba ca BNR va ridica nivelul dobanzii cheie. In 4 august ne asteptam ca BNR sa lase dobanda cheie neschimbata, dar am putea vedea ca pana la finele anului sa avem o dobanda de politica monetara de 7%. Intrucat BNR a declarat ca o volatilitate excesiva a leului trebuie evitata, credem ca Banca Centrala nu va permite o depreciere consistenta a monedei nationale, ceea ce nivelul rezervelor valutare ii permite din plin. De altfel, noi am estimat ca in mai, BNR a utilizat circa 1,5 miliarde de euro pentru a sustine nivelul leului", conchide raportul citat.