Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Guvernatorul Isarescu: Tezaurul exista integral in subsolurile BNR. Zvonurile cum ca am fi scos aurul din tara sunt foarte periculoase

"Tezaurul exista integral in subsolurile Bancii Nationale a Romaniei. Zvonurile cum ca am fi scos aurul din tara sunt foarte periculoase". Declaratia vine de la guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, ce a explicat ca tezaurul este acolo pentru a avea incredere intr-o tara si in moneda nationala. Isarescu a precizat ca a chemat in jur de 20 de sefi de publicatii, pe care i-a dus in sala cu Tezaurul ca sa "atinga fizic" lingourile de aur. "Sigur ca o parte din aur il tinem la Banca Reglementelor Internationale, dar in subsolurile BNR sta foarte bine rezerva de aur din tara", a explicat guvernatorul. Acesta i-a indemnat pe oameni sa scape de teama de a detine aur, amintind de perioada comunista cand detinerea de "cocosei" era pedepsita cu inchisoarea. Rezerva de aur s-a mentinut, pe 30 iunie, la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea rezervei s-a situat la peste 3 miliarde de euro.

Adrian Vasilescu, BNR: Nu avem cum sa iesim anul asta din recesiune. Considerente psihice si emotionale vor modifica piata si consumul populatiei

"Recesiunea si dezechilibrul bugetar nu pot fi rezolvate in acelasi timp. Nu avem cum sa iesim anul acesta din recesiune", a avertizat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. "Considerentele psihice vor interveni puternic, intrucat cresterea Taxei pe Valoare Adaugata si diminuarea salariilor celor 1,4 milioane de persoane influenteaza negativ consumul", a explicat acesta. Potrivit lui Adrian Vasilescu, "considerente psihice si emotionale" vor modifica piata si consumul populatiei in timpul acestui an. Si asta pentru ca inflatia are o componenta structurala, una corectiva, dar si o componenta emotionala. Vasilescu a declarat insa ca nu exista riscul ca Romania sa intre in incapacitate de plata si a subliniat ca miercuri a intrat in conturile Bancii Nationale cea de-a cincea transa din acordul cu Fondul Monetar International, fapt ce reprezinta un semnal pozitiv pentru investitori. "Important este ca a venit unda verde de la Fond pentru investitori, ca Romania poate face fata oricaror incercari in efectuarea platilor externe", a spus oficialul Bancii Nationale.

FMI a majorat estimarea de crestere economica globala, dar pietele europene emergente raman vulnerabile

Fondul Monetar International a majorat estimarea de crestere economica globala pentru anul acesta la 4,6%, de la 4,2% in luna aprilie. Anuntul vine in ciuda turbulentelor financiare provocate de criza datoriilor din Europa. Revizuirea se bazeaza pe "probabilitatea unei redresari modeste, dar constante in majoritatea economiilor dezvoltate si pe crestere puternica in mare parte dintre economiile in curs de dezvoltare", a precizat FMI. Fondul a avertizat in privinta riscurilor care au "crescut substantial in contextul turbulentelor financiare" provocate de criza bugetara din Grecia. Cresterea economica estimata depinde de implementarea politicilor fiscale, in special in zona euro. Institutia financiara avertizeaza, insa, ca economiile emergente din Europa sunt cele mai afectate de criza, comparativ cu pietele emergente din alte tari si regiuni. In ceea ce priveste economiile dezvoltate, acestea trebuie sa urgenteze reformarea sistemului financiar, inclusiv recapitalizarea bancilor, restructurarea si consolidarea sectorului bancar si sa revizuiasca reglementarile in domeniu.

Dacia e aprope de a pune cutie automata pe Duster, impreuna cu un motor pe benzina mai puternic

Dacia este aproape de a pune cutie automata pe Duster, impreuna cu un motor pe benzina mai puternic. Declaratia a fost facuta de directorul comercial al companiei, Fabrice Cambolive, care a explicat ca studiaza in mod serios aceasta posiblitate, pentru ca exista cerere mare pe unele piete, printre care se numara si Romania si Germania. Compania a inceput anul trecut sa livreze masini cu cutie automata pentru tarile din Orientul Mijlociu. Dacia a vandut in primele sase luni cu 18% mai multe masini decat anul trecut, iar pentru Duster a primit peste 35.000 de comenzi in primele sase luni. Franta a fost de departe cea mai mare piata, cu aproximativ 64.000 de unitati vandute, urmata de Romania, cu peste 19.000 si Germania, cu peste 17.000. In ceea de priveste Duster, s-au livrat aproximativ 15.000 de masini in Europa, dintre care 1.500 in Romania, peste jumatate dintre clienti alegand versiunea 4X4.