BNR ar putea urmari un nou interval pentru leu, cuprins intre 4,2 si 4,4 lei/euro, usor mai ridicat fata de intervalul de fluctuatie de pana acum, cuprins intre 4,1 si 4,3 lei/euro, scrie economistul sef al ING, Nicolaie Chidesciuc, intr-un raport de prognoza privind principalele valute mondiale, la care au contribuit economistii sefi ai birourilor regionale ale ING. Pe termen scurt si mediu, euro va atinge 4,30 lei (estimare pe urmatoarele 6 luni) si 4,35 lei (orizontul de 12 luni). Potrivit economistului sef al biroului londonez al ING, euro se va deprecia in fata dolarului american, iar dolarul canadian ar putea sa treaca pragul psihologic de 1:1 cu moneda americana.

Extras din Raport

Extras din Raport

Foto: ING Bank

Potrivit lui Chidesciuc, misiunea FMI care va sosi in Romania in perioada 26 iulie-4 august nu va intalni surprize neplacute privind modul in care Guvernul Boc implementeaza reformele, dar riscul neimplementarii programului de austeritate ar putea creste pana la finalul lunii octombrie, cand va avea loc o alta evaluare a Fondului. Conform ING, inflatia estimata pentru 4 august ar putea urca la 6,25%.

In privinta cursului euro/dolar, estimarile economistului Chris Turner, de la biroul ING din Londra sunt de 1,1 pentru iulie 2011 si de 1,15 in ianuarie 2011. “Autoritatile europene fac tot ceea ce pot pentru restabilirea increderii in euro, sperand de asemenea ca testele de stress bancar (care acopera 65% din industria bancara europeana) si o mai riguroasa aplicare a regulilor stabilite la Maastricht sa duca la o crestere a credibilitatii Euroland”, mai noteaza Turner.

Economistii bancii olandeze mai estimeaza o intarire a francului elvetian in fata monedei unice in urmatoarele 12 luni, pana la un curs de 1,25 (eur/chf), pe baza cererii de franci mentinuta de excedentul contului curent si de “exodul” dinspre euro spre moneda elvetiana.

N-ar fi exclus ca in urmatoarele 12 luni dolarul canadian sa devina mai puternic decat cel american, pe fondul unei politici monetare mai eficiente a Canadei si a unei reveniri economice mai sustenabile, se mai precizeaza in raportul ING.

La ora 10,10 cursul valutar indica o valoare de 4,2362 lei pentru un euro, dupa ce a deschis la 4,22 lei/euro.