Costul imprumuturilor in moneda euro de pe piata interbancara a atins vineri cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, in conditiile in care surplusul de lichiditati de pe piata s-a diminuat, potrivit The Wall Street Journal. Astfel, dobanda Euribor pe termen de trei luni a ajuns la 0,822%, de la 0,810% cat era joi, acesta fiind cel mai ridicat nivel din 28 octombrie 2009 si pana in prezent.

De asemenea, si dobanzile pentru imprumuturi pe termen de o saptamana, sase luni si un an s-au majorat.

Conform Reuters, lichiditatea scazuta din sistem se datoreaza faptului ca bancile europene au rambursat saptamana trecuta BCE imprumuturi pe termen de un an in valoare de 442 miliarde de euro si au contractat un volum redus de credite pe termen mai scurt.

Dobanzile interbancare au crescut ca urmare a crizei datoriilor suverane din zona euro, odata cu scaderea increderii in soliditatea anumitor segmente ale sectorului bancar.

Nivelul dobanzii Euribor este important si pentru consumatorii romani, deoarece in functie de aceast indicator se stabilesc si dobanzile la creditele in euro acordate de bancile comerciale. De obicei, dobanzile la creditele in euro sunt formate din Euribor la trei sau sase luni, la care se adauga marja bancii. Marja este fixa pe toata perioada creditului, insa dobanda totala poate creste sau scadea in functie de evolutia Euribor.

Ratele Euribor sunt stabilite zilnic de catre Federatia Bancara a Uniunii Europene.