Grecia a amenintat vineri ca va pedepsi evazionistii prin confiscarea si scoaterea la licitatie a proprietatilor pe care acestia le detin in insulele din Marea Egee, ca parte a masurilor de combatere a crizei datoriilor, relateaza Reuters.

Din verificarile ministerului de Finante reiese ca 990 persoane care datoreaza mai mult de 6.7 milioane de euro detin 2.917 proprietati imobiliare pe insulele Mykonos si Santorini, in valoare de peste 288 milioane de euro.

Autoritatile elene au acordat evazionistilor termen pana la 20 iulie pentru plata datoriilor.

"Dupa aceasta data vor exista proceduri urgente de plata fortata si chiar vanzari prin licitatie", a anuntat ministerul Finantelor.

Evaziunea fiscala atinge cote ridicate in Grecia, mai ales din partea celor cu venituri ridicate, precum medicii sau avocatii.

Varianta vanzarii insulelor grecesti in incercarea de a face fata crizei datoriilor a fost deseori vehiculata in presa straina. Luna trecuta purtatorul de cuvant al guvernului grec, Gheorghios Petalotis, a dezmintit stirea publicata de ziarul britanic The Guardian, potrivit careia Grecia preconizeaza sa vanda unele din Insulele sale Ciclade.

"Este o parere trasa de par aceea ca Grecia se gandeste sa-si vanda din insule, impinsa la acest gest de incapacitatea sa de a dezvolta aici infrastructuri sau de a mentine ordinea publica. Aceasta opinie este nu doar contrara realitatii, ci pur si simplu insultatoare", a declarat Petalotis.

Totusi, a subliniat el, "vinderea sau cumpararea de insule apartinand unor persoane particulare, precum mica insula Nausica, este o practica curenta", dar autoritatile elene nu au nicio legatura cu aceste tranzactii.

Petalotis a dezmintit si afirmatia cotidianului britanic, potrivit careia guvernul grec este gata sa vanda investitorilor rusi sau chinezi terenuri pe care le detine in Rhodos.

Grecia detine mii de insule imprastiate in apele sale, dintre care doar 90 sunt locuite. Cea mai mare insula, Creta, numara peste 600.000 de locuitori.