Dupa ce timp de un an si jumatate dobanda Euribor la trei luni a scazut continuu, ajungand de la peste 5% in septembrie 2008 la mai putin de 0.65% in aprilie 2010, iata ca acest indicator a inceput din nou sa creasca – a ajuns acum la 0.81%, cel mai inalt nivel din ultimul an, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Desi aceasta crestere este extrem de mica, evolutia din ultimele patru luni indica faptul ca, cel mai probabil minimul a fost deja atins, iar intrebarea nu este daca, ci cat de repede va continua sa creasca. Bineinteles, aceasta crestere depinde in primul rand de deciziile Bancii Centrale Europene, insa vremea dobanzilor mici pare ca se apropie de sfarsit.

Acum, sa facem o comparatie: la inceputul anului 2008, atunci cand dorinta romanilor de a lua credite a ajuns la apogeu, marja dintre euribor la trei luni si dobanda aplicata de banci la creditele ipotecare in euro aflate in sold era de aproximativ 3-3.25%.

In luna mai 2010, marja a ajuns la 5.6%, in scadere fata de mijlocul anului 2009, cand trecea de 6%. Cu alte cuvinte, in acest moment, diferenta dintre euribor 3M si dobanda aplicata de banci este cu 70% mai mare decat cea din perioada de boom economic.

Sa nu uitam insa ca la inceputul anului 2008, creditele restante totalizau 1.2 mld. lei, iar acum totalizeaza 12.6 mld lei, adica de 10 ori mai mult. Iar trendul va fi de crestere, cel putin in urmatoarele 6 luni.

Ce inseamna asta? Inseamna ca mult timp de acum inainte bancile vor continua sa pastreze marje mari la credite, astfel ca o revenire a euribor la valorile din 2008 va face creditele cu mult mai scumpe decat in 2008.

Partea buna a lucrurilor este ca bancile nu au acordat prea multe credite in ultimul an si jumatate (cu marje mari), iar eliminarea comisionului de rambursare anticipata face refinantarea mai usoara.

Cresterea euribor ar putea genera insa probleme pentru cei care au luat credite prin Prima Casa anul trecut, cand marja bancilor era de 4%. In cazul acestora refinantarea va fi dificila pentru ca preturile locuintelor aduse drept garantie au scazut (si vor continua sa scada), iar avansul de doar 5% nu acopera aceasta scadere.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.