





Euribor si dobanda la credite
Desi aceasta crestere este extrem de mica, evolutia din ultimele patru luni indica faptul ca, cel mai probabil minimul a fost deja atins, iar intrebarea nu este daca, ci cat de repede va continua sa creasca. Bineinteles, aceasta crestere depinde in primul rand de deciziile Bancii Centrale Europene, insa vremea dobanzilor mici pare ca se apropie de sfarsit.
Acum, sa facem o comparatie: la inceputul anului 2008, atunci cand dorinta romanilor de a lua credite a ajuns la apogeu, marja dintre euribor la trei luni si dobanda aplicata de banci la creditele ipotecare in euro aflate in sold era de aproximativ 3-3.25%.
In luna mai 2010, marja a ajuns la 5.6%, in scadere fata de mijlocul anului 2009, cand trecea de 6%. Cu alte cuvinte, in acest moment, diferenta dintre euribor 3M si dobanda aplicata de banci este cu 70% mai mare decat cea din perioada de boom economic.
Sa nu uitam insa ca la inceputul anului 2008, creditele restante totalizau 1.2 mld. lei, iar acum totalizeaza 12.6 mld lei, adica de 10 ori mai mult. Iar trendul va fi de crestere, cel putin in urmatoarele 6 luni.
Ce inseamna asta? Inseamna ca mult timp de acum inainte bancile vor continua sa pastreze marje mari la credite, astfel ca o revenire a euribor la valorile din 2008 va face creditele cu mult mai scumpe decat in 2008.
Partea buna a lucrurilor este ca bancile nu au acordat prea multe credite in ultimul an si jumatate (cu marje mari), iar eliminarea comisionului de rambursare anticipata face refinantarea mai usoara.
Cresterea euribor ar putea genera insa probleme pentru cei care au luat credite prin Prima Casa anul trecut, cand marja bancilor era de 4%. In cazul acestora refinantarea va fi dificila pentru ca preturile locuintelor aduse drept garantie au scazut (si vor continua sa scada), iar avansul de doar 5% nu acopera aceasta scadere.
Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro