Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Think-tank londonez: Desfiintarea zonei euro ar grabi relansarea economiei Uniunii Europene

Desfiintarea zonei euro ar grabi relansarea economiei in tarile care au renuntat la moneda proprie in favoarea celei europene, sunt de parere analistii Capital Economics. Specialistii britanici sustin ca desfiintarea zonei euro este departe de a fi un potential dezastru care ar genera haos economic ci, dimpotriva, ar permite Europei sa iasa mai repede din criza. Potrivit unui document citat de The Guardian Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia sau Spania risca o perioada lunga - ani sau chiar decenii intregi de scadere economica si deflatie - daca nu renunta la moneda europeana. De mentionat ca Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda au anuntat, recent, masuri dure de austeritate, pentru reducerea cheltuielilor.

Oxford Economics: Bucurestiul este orasul cu cea mai mare rata de dezvoltare din Europa

Capitala Romaniei este orasul cu cea mai mare rata de dezvoltare din Europa, potrivit unei anchete realizate de institutul de cercetare economica "Oxford Economics si citate de publicatia Handelsblatt.

Rata de dezvoltare a orasului Bucuresti intre 2010 si 2015 a fost estimata la 7,2%. Pe locul doi se afla Sofia, in timp ce capitala poloneza Varsovia ocupa locul trei in clasamentul celor de la "Oxford Economics".

Bucurestiul ocupa primul loc si in clasamentul oraselor cu cel mai ridicat nivel al cresterii locurilor de munca (cu 3,7% pe an).

Pe locul doi in clasamentul oraselor cu cea mai ridicata rata a expansiunii se afla Sofia (6,3%), Varsovia (5,7%), Praga (4,2%) si Helsinki (3,7%).

In top 10 se mai afla Stockholm, Budapesta, Londra, Bruxelles si Oslo.

Cheltuielile militare exorbitante, unul dintre factorii cresterii datoriei publice a Greciei

Cheltuielile exorbitante ale Greciei pentru achizitii militare au contribuit la cresterea datoriei nationale a acestei tari, grav afectate de criza economica, relateaza Wall Street Journal.

Grecia cheltuieste peste un miliard de euro pe doua submarine din Germania, intentioneaza sa achizitioneze sase fregate si 15 elicoptere militare din Franta, iar in ultimii ani a cumparat peste douazeci de avioane F16 din Statele Unite, in valoare de peste 1,5 miliarde de euro. Aceste contracte militare demonstreaza cum Germania si alti creditori ai Atenei au beneficiat intr-o oarecare masura de nechibzuinta acesteia, mai scrie Wall Street Journal. Grecia, care are o populatie de doar 11 milioane de locuitori, este principalul importator de arme conventionale din Europa, situandu-se pe locul al cincilea in lume, dupa China, India, Emiratele Arabe Unite si Coreea de Sud. Cheltuielile sale militare sunt cele mai mari din Uniunea Europeana ca procent din PIB, iar acestea reprezinta unul dintre factorii care au condus la cresterea exorbitanta a datoriei sale nationale.

Ford si Chrysler recheama 55.846 de autovehicule din motive de siguranta

Constructorii auto americani Ford Motor si Chrysler recheama pentru reparatii, in SUA, un numar de 55.846 de autovehicule din motive legate de siguranta.

Chrysler recheama 22.118 de masini din 4 modele, la care furtunul prin care trece lichidul de frana se poate fisura si pierde fluid.

Ford recheama circa 33.728 de autovehicule Transit Connect, varianta 2010, pentru inlocuirea sistemului de fixare al materialului din plafon. Sistemul nu indeplineste regulile federale privind protejarea capului.

Cele doua grupuri vor notifica proprietarii pentru aducerea masinilor la dealerii locali in vederea repararii.