Mai multe banci europene discuta despre posibilitatea crearii unui fond privat de relansare care ar putea interveni in salvarea institutiilor financiare cu probleme, a declarat directorul general de la UniCredit intr-un articol publicat luni in cotidianul Financial Times si preluat imediat de media europeana de specialitate.

"Bancile europene au nevoie de un fond de relansare", explica seful Unicredit, care mai sustine ca fondul ar urma sa fie creat prin contributii voluntare din partea marilor banci europene cu activitati transfrontaliere si ar urma sa intervina pentru a oferi sprijin doar daca autoritatile europene vor ajunge la concluzia ca este necesar.

"Prin contributii voluntare din partea marilor banci europene, sa spunem primele 20, un fond european de relansare ar putea acumula un capital de risc semnificativ (20 de miliarde de euro) in cativa ani. Fondul nu ar necesita contributii din partea statelor membre sau a autoritatilor europene", sustine Profumo. Potrivit acestuia "posibilitatea autoritatilor de a utiliza acest fond pentru a stabiliza doar cateva mari banci cu probleme ar asigura ca o eventuala criza va fi tinuta sub control inca dintr-un stadiu incipient".

"Optiunea disponibila autoritatilor, de a folosi fondul pentru stabilizarea uneia sau catorva banci mari, aflate in dificultate, poate asigura pietele ca o criza poate fi inabusita in stadiu incipient, evitandu-se situatiile de risc sistemic", adauga Profumo.

Planul directorului UniCredit va concura cu alte idei avansate pentru solutionarea viitoarelor crize financiare, insa Profumo si-a prezentat deja propunerile celor de la Deutsche Bank AG si Banco Santander SA, sustine FT.

Ideea nu este noua, Olanda anuntand de mai multe saptamani ca doreste un fond comun de salvare a bancilor, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului olandez de Finante, confirmand ca tara sa a facut o asemenea propunere Uniunii Europene, dupa ce Franta a negat pe mai multe voci ca ar fi avut o asemenea initiativa.

"Ideea este ca tarile europene sa puna fiecare deoparte mijloace pentru injectii de capital in institutiile financiare in cazul in care acestea ar fi in dificultate", a declarat purtatorul de cuvant. Detaliile financiare nu au fost inca precizate, a adaugat ea. Potrivit presei olandeze, Haga vrea ca fiecare tara sa investeasca 3% din PIB in acest fond.