Leul s-a depreciat usor luni, coborand la 4,2471 lei/euro, de la nivelul inregistrat vineri, de 4,2375 lei/euro. Analistii se asteptau la o asemenea evolutie, pe fondul incertitudinii economice si politice din tara. ¬Ne asteptam astazi la o evolutie statica pentru leu cu o tendinta de depreciere, dar este posibil ca BNR sa continue sa intervina pe piata valutara. Opozitia- PSD si PNL- vorbeste din ce in ce mai mult de alegeri anticipate in septembrie anul acesta sau spre sfarsitul anului 2010. Acest scenariu nu trebuie exclus avand in vedere majoritatea fragila care sprijina actualul guvern si semnalele dinspre principalele partide din opozitie care nu sunt dornice sa formeze o majoritate inainte de alegeri. Un astfel de rezultat ar putea avea efecte negative pentru leu si titlurile de stat, ingreunand finantarea deficitului bugetar", explica economistul sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc.

Potrivit acestuia, nu este exclus nici intreruperea acordului cu FMI/UE. "Intr-o alta nota, presedintele a declarat ca este necesara reducerea TVA de la nivelul curent de 24% si impozitarea pensiilor cu 16%. Totusi, prim-ministrul a spus ca taxarea pensiilor nu va fi suficienta pentru a compensa reducerea TVA de la 24% la 19%, alte masuri suplimentare fiind necesare. Acesta a mai declarat ca inuntatiile curente sunt mai grave decat cele din anii 1970 (cele mai grave inundatii din Romania). Astfel, PIB-ul s-ar putea contracta mai mult decat am anticipat (3%), deficitul bugetar ar putea fi mai mare de 7,3% din PIB, iar inflatia s-ar putea situa la un nivel mult mai ridicat decat 7% la sfarsitul anului", mai arata economistul sef al ING.

  • Monedele regionale au avut aceeasi evolutie

Fata de moneda americana, cursul de referinta afisat de BNR a crescut luni cu peste trei bani (0,96%), la 3,3805 lei/dolar fata de nivelul de vineri, de 3,3485 lei/dolar, marcand o depreciere usoara a leului. Pe 29 iunie, BNR afisase un curs maxim istorc de 3,5697 lei/dolar. Si pe piata internationala, dolarul a inregistrat o tendinta sustinuta de apreciere, crescand de la nivelul initial de 1,2642 dolari/euro la 1,2561 dolari/euro, cu 0,61% in jurul orei 13.00 ora Romaniei.

Monedele din regiune au avut evolutii in tandem cu leul. Astfel, cursul monedei poloneze a oscilat inspre depreciere intre 4,0708 si 4,0774 zloti/euro, iar cel al monedei ungare a urmat o tendinta asemanatoare, coborand de la 279,47 la 279,80 forinti/euro.

In piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt s-au mentinut mult sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an, coborand in continuare in apropierea ratei dobanzii oferite de banca centrala la facilitatea de depozit, de 2,25% pe an.

  • Pe piata monetara, potentialul de scadere pare limitat

Astfel, in prima parte a zilei, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,26% pe an, fata de nivelul de vineri de 2,29% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat nesemnificativ la 2,76%, de la 2,79% in sedinta precedenta.

Pe piata monetara, evolutiile au fost mai degraba statice. "Ratele de dobanda pe termen scurt au ramas neschimbate la nivelul facilitatii de depozit de 2,25%, in timp ce ratele de dobanda pentru scadente intre o luna si trei luni au crescut cu aproximativ 25pb, fiind tranzactionate in intervalul de 5,5%-6,25%. Potentialul de scadere pare limitat si ne asteptam ca acestea sa ramana la nivelul curent. MF intentioneaza sa vanda astazi 0,75mld RON in certificate de trezorerie cu scadenta la 1 an. Rezultatul licitatiei ar putea fi asemanator cu cel de al licitatiei de 6 luni de luna aceasta", se mai arata in raportul ING.

Potrivit documentului, titlurile de stat la un an sunt cotate pe piata secundara la 7,2/7%, astfel alocarea la 7% ar trebui sa fie marginala -greu de crezut ca va atrage o suma mai mare de 400mil RON. In incercarea sa de a se lupta cu inevitabilul, in curand MF ar putea plati randamente mult peste 7%, iar sumele atrase sa fie mai mici decat cele intentionate.

  • BNR ar putea interveni in jurul pragului de 4,4 lei/euro

Mai mult, inflatia ar putea creste atat de mult incat nivelul randamentelor ar putea depasi 9% pentru a fi atractive. Nivelul Inflatiei a fost 4,4% in iunie fata de previziunea noastra de 4,3%. Ingrijorator este faptul ca presiunea unor preturi mai ridicate dinspre legume si fructe a fost deja vizibila. In continuare IPC ar putea fi mai ridicat in lunile urmatoare, fortand astfel BNR sa reactioneze", se mai arata in raport

Economistii din banci spun ca BNR nu va lasa moneda nationala sa se deprecieze dincolo de pragul de 4,4 lei/euro, prag de la care efectele in sistemul bancar ar fi dificil de gestionat.