AUDIO Jurnalul Economic RFI - HotNews.ro: Inflatia a urcat la 4,38% in ritm anualizat. Deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 3,2% in primele cinci luni, la 3,8 miliarde euro​

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 13 iulie 2010, 9:11 Economie | Finanţe & Bănci


Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro



Inflatia a urcat la 4,38% in ritm anualizat


Scumpirile fructelor, tigarilor, cartilor si ale unor servicii au inflamat moderat ritmul inflatiei. Rata de crestere a indicelui preturilor a urcat la 4,38% fata de luna iunie a anului trecut si la 0,16% fata de mai 2010, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica. Acest nivel al inflatiei nu este insa iesit din grafic, el materializand practic o serie de riscuri pe care Banca Nationala a Romaniei, prin guvernatorul Mugur Isarescu, le-a luat in calcul atunci cand a facut proiectiile privind cresterea indicelui general al preturilor. "Principalii factori de risc de provenienta interna sunt asociati politicilor fiscale si de venituri in sectorul public, precum si rigiditatilor structurale din economie. Intarzierea aparitiei unor semnale clare de revenire durabila a economiei la rate de crestere pozitive implica posibilitatea abaterii politicii fiscale de la coordonatele incluse in scenariul de baza al proiectiei", arata oficialii Bancii Centrale. Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de finantare extern, iar tinta revizuita este de 7,9 procente. 

Guvernul analizeaza posibilitatea reducerii TVA concomitent cu impozitarea pensiilor - ministrul Muncii, Mihai Seitan 

Guvernul va analiza posibilitatea reducerii Taxei pe Valoare Adaugata la 19% si impozitarea tuturor pensiilor. Declaratia ii apartine ministrului Muncii, Mihai Seitan, care a explicat ca in acest moment Executivul ia in calcul o astfel de posibilitate. "Facem o analiza in guvern, sa vedem datele financiare ale Ministerului de Finante", a raspuns ministrul, intrebat de jurnalisti daca ar fi de acord cu o reducere a TVA la 19% si impozitarea pensiilor. Sambata, premierul Emil Boc afirmase ca impozitarea pensiilor nu poate acoperi reducerea TVA-ului, fiind necesare si alte masuri pentru suplimentarea veniturilor la bugetul statului. "Daca vom gasi o alternativa la cresterea Taxei pe Valoare Adaugata si acea masura va putea fi aprobata de Parlament, se va face", a precizat Emil Boc.

Deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 3,2% in primele cinci luni, la 3,8 miliarde euro

Deficitul comercial al Romaniei s-a redus in primele cinci luni ale acestui an cu 3,2 procente, la aproape 4 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Reducerea deficitului comercial s-a datorat cresterii mai accentuate a exporturilor fata de importuri. In perioada mentionata, exporturile au crescut cu aproape 25%, pana la 13,81 de miliarde de euro, iar importurile au avansat cu peste 17%, la 17,62 de miliarde de euro. Masinile si echipamentele de transport continua sa detina cea mai mare pondere in totalul exporturilor, de aproape 43%, fiind urmate de combustibili, materii prime si materiale. Produsele agroalimentare, bauturi si tutun au o pondere de 4,8%. In ceea ce priveste importurile, cea mai mare pondere este reprezentata tot de masini si de echipamente de transport, urmate de produse chimice, combustibili, produse agroalimentare, bauturi si tutun.

Piata auto romaneasca a scazut cu 42% in primul semestru 

In prima jumatate a anului s-au inmatriculat aproape 37.000 de masini in Romania, cu 42% mai putine decat in prima jumatate a anului trecut. Cu toate acestea, fata de luna mai, in iunie inmatricularile au crescut cu 20 de procente. Datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor arata ca, in primul semestru, Dacia a inregistrat scaderi de 37%. Ford a scazut cu 32 de procente, iar Volkswagen, cu 45%. Vanzarile Audi s-au diminuat cu 47%, cele ale BMW au ramas constante, iar livrarile Ferrari s-au dublat. In iunie s-au inmatriculat peste 10.000 de masini noi, adica s-a inregistrat o scadere de 7% fata de luna similara din 2009. Dacia a fost lider de piata, cu peste 3.400 de unitati, urmata de Renault si Skoda, cu putin peste 1.000 fiecare. Intre marcile de volum care au scazut mai mult decat piata totala se numara: Peugeot (-68%), Kia (-75%) si Fiat (-65%).  ​






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





110 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by