Deficitul de cont curent a continuat sa se adanceasca, ajungand dupa primele cinci luni la 2,86 miliarde euro

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 13 iulie 2010, 11:17 Economie | Finanţe & Bănci


Deficitul de cont curent al balantei de plati a crescut in primele cinci luni cu 45,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 2,86 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In perioada ianuarie-mai 2009, deficitul de cont curent era de 1,96 miliarde de euro.

Deficitul de cont curent a reinceput sa creasca dupa primele doua luni ale anului, dupa 13 luni de corectie.

Influenta determinanta asupra majorarii soldului contului curent a avut-o balanta transferurilor curente, care a inregistrat un sold cu 55,0% mai mic fata de perioada ianuarie-mai 2009. Soldul transferurilor curente (contributia cea mai mare este data de banii trimisi in tara de romanii din strainatate) a coborat astfel la 839 milioane de euro, de la 1,86 miliarde de euro in perioada similara din 2009.

Deficitul balantei comerciale s-a redus cu aproape 12%

Deficitul balantei veniturilor a insumat in perioada mentionata 922 milioane de euro, cu 9,32% mai mic decat cel din aceeasi perioada a anului trecut, in vreme ce balanta de bunuri si servicii a inregistrat un deficit de 2,78 miliarde de euro, fata de 2,84 miliarde de euro in perioada similara a anului anterior.

Totodata, balanta comerciala a inregistrat un deficit de 2,44 miliarde de euro, in scadere cu 11,8% comparativ cu ianuarie - mai 2009.

Deficitul contului curent din primul trimestru a fost finantat in proportie de 50% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care s-au ridicat la 1,43 milarde de euro.

Datoria externa a Romaniei a ajuns la 87,08 miliarde euro, cu 8,6% mai mult decat la finele anului trecut

Datoria externa pe termen mediu si lung a fost la sfarsitul lunii mai de 71,23 miliarde de euro, adica 81,8% din datoria totala, in crestere cu 8,6% fata de finele anului trecut.

Datoria externa pe termen scurt era de 15,85 miliarde de euro, reprezentand 18,2% din totalul datoriei, cu 8,6% mai mult decat la 31 decembrie 2009.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung a fost 30,9% in perioada ianuarie-mai 2010, comparativ cu 33,1% in anul 2009. Gradul de acoperire a fost 9,3 luni de importuri de bunuri si servicii
la 31 mai 2010, fata de 8,6 luni la 31 decembrie 2009.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1630 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  evaziunea fiscala? (Marţi, 13 iulie 2010, 12:23)

  Vlad [anonim]

  vad zilnic evaziune fiscala : taxi fara bon,dentist fara chitanta,vanzatori fara bon,marfuri chinezesti si turcesti oferite din mana prin piete si oboare.Nu mai lupna nimeni cu ei ? Multiplicat la nivel national s-a calculat vreodata evaziunea la cabinetele dentistilor de pe la parterul blocurilor care nu dau nici un bon pentru "lucrare'?Plus ca mai beneficiaza si de tarife de pensionari la apa.In fata cabinetelor vezi numai mercedes,land rover,bmw uri si altele masini peste 60.000 euro.
  • -4 (4 voturi)    
   Asa, si ? (Marţi, 13 iulie 2010, 12:33)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Bravo, iata solutia : dentistii si frizerii
   • +1 (1 vot)    
    adauga si (Marţi, 13 iulie 2010, 14:47)

    vlad [anonim] i-a raspuns lui gigi

    zidari,zugravi,instalatori sanitari,lacatusi,cizmari,taximetristi,chelneri,pietari,vanzatori de butic,medici,profesori meditatori,pescari,bone,inchiriatorii de camere pe litoral,cei din costinesti cu vile tip pensiune care inchiriaza si nu declara nimic pe care ii stie politaiul si primarul da nu zic nimic ca ia dreptul,hotelierii,caciumarii ,birtasii,negustorii de cereale,brutarii,covrigarii,pizari,distribuitorii de bere,distribuitorii de alcool,contrabandistii din freeshopuri,agentii de turism extern si intern in complicitate cu hotelierii,spalatoriile auto,mecanicii auto,si alte meserii care pot lucra cu banul cash.
    • 0 (0 voturi)    
     toti pot fi in mana noastra (Marţi, 13 iulie 2010, 23:38)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui vlad

     NOI, clientii, le putem cere bon. totul este sa stim sa cere bon si sa vrem sa-l cerem. iar daca vreun furnizor de bunuri / servicii nu vrea sa dea bon, putem renunta la serviciile lui si putem face o sesizare la fisc (prin scrisoare recomandata cu aviz de receptare astfel incat scrisoarea noastra sa fie inregistrata la institutie).
  • +1 (1 vot)    
   Inca e putin (Marţi, 13 iulie 2010, 12:46)

   Costi [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Sa vezi ce retea de aprovizionare exista la cabinetele dentare .toate materialele sunt traficate din EU si se livreaza fara acte cu banii in mana .sunt retele specializate care activeaza de ani de zile .Sa vezi ce viloaie au construit dentistii si ce masini au.Copii la scoli in Londra .Nimic declarat la fisc.evaziunea este enorma in sectorul asta .Aici si la maternitatile private .totul fara bon .
  • +2 (2 voturi)    
   Nu se face treaba sau nu se vrea (Marţi, 13 iulie 2010, 12:49)

   Rhadoo [utilizator] i-a raspuns lui Vlad

   In America, daca Fiscul te prinde ca ai o avere mai mare decat ai declarat, te executa pe loc. Intrebarea e, la noi de ce nu se poate la fel? Sa ne uitam numai cate vile s-au construit la Snagov, la munte, la mare. Pe cat pariu ca apartin unora cu modeste venituri anuale in acte?
   • 0 (0 voturi)    
    tot in America (Marţi, 13 iulie 2010, 23:45)

    diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Rhadoo

    - daca un client constata ca e inselat sau ca i se ofera bunuri / servicii de proasta calitate, face o sesizare la protectia consumatorului
    - daca un client (american, nu venit dintr-o alta cultura, cu alte feluri de "intelegeri" intre oameni) constata ca furnizorul de bunuri / servicii inseala statul, face o sesizare la fisc
 • +1 (1 vot)    
  de ce (Marţi, 13 iulie 2010, 12:33)

  ploiesteanu [anonim]

  nu detaliati datoria externa? Eu n-as numi-o datoria externa a Romaniei, datoria unor firme private straine, decat partea de garantie , daca ea exista.
 • +1 (1 vot)    
  evaziune (Marţi, 13 iulie 2010, 12:56)

  luci [anonim]

  Draga Vlad.Ti-ai gasit tocmai medicii dentisti ca promotorii evaziunii in ROMANIA ? E singura breasla care nu a beneficiat de NIMIC din partea statului in ultimii 21 de ani,spre deosebire de multi altii.Ce parere ai despre intreaga agricultura neimpozitata,despre afacerile impozitate forfetar cu 1000-8000 lei/an desi au cifre de afaceri de peste 100000 EUR/an,despre neimpozitarea afacerilor imobiliare derulate pe persoana fizica,despre vanzarea firmelor cu datorii imense la stat(tip BOUREANU)catre cetateni romani din canal sau catre irakieni fictivi ?
  • +1 (1 vot)    
   Draga Luci (Marţi, 13 iulie 2010, 14:18)

   Vlad [anonim] i-a raspuns lui luci

   Dentisti sunt particulari.Ce ai fi vrut sa beneficieze din partea statului mai mult decat ca au facut scoala pe banii statului ???Daca sunt dentisti au voie la evaziune fiscala?Nu scrie asta in codul fiscal. dar cei care aprovizioneaza dentistii? Si ei sunt eroi ?Despre cei citati am o parere proasta .Evazionisti .Toti evazionisti indiferent ca sunt doctori de inima sau neurochirurgi ,taximetristi sau cerealisti,fiervechisti sau imobiliaristi trebuie sa plateasca taxele retroactiv.Nu se poate altfel .
   • 0 (0 voturi)    
    Are cineva un bon de la dentist ? (Marţi, 13 iulie 2010, 14:23)

    Dr.Love [anonim] i-a raspuns lui Vlad

    Sa il pastreze .Va fi piesa de muzeu.
  • 0 (0 voturi)    
   Ce a facut statul pentru dentisti (Marţi, 13 iulie 2010, 14:27)

   Dentistul roman [anonim] i-a raspuns lui luci

   A desfintat asistenta gratuita pentru dantura elevilor .A asigurat conditii proaste de viata pentru cetateni fapt care le-a stricat dinti si ajung marfa sigura la dentisti particulari.Ce vrei mai mult . Vad ca pompele funebre nu se plang.Si ei iau banul in mana si nu dau bon .Da tac si nu se dau eroi.Popii la fel .Incaseaza indesat si pe furisi banul si coliva .Se roaga si incaseaza desii banul e ochiul dracului.Sunt plini popii de ochii dracului.Grasii si rotunzi.
 • 0 (0 voturi)    
  Adica, tot mai rau.... (Marţi, 13 iulie 2010, 13:41)

  lili [anonim]

  Cu guvernarea portocalie... spre final, e-adevarat... Partenerii UDMR dau semne de iesire din coalitie, voci puternice cer iesirea de la guvernare, numai liderii UDMR sustin inca ramanerea dar conditionata de reforme pe care Guvernul Boc e greu de crezut ca va fi instare sa le ia... Vom ramane cu un guvern minoritar, probabil din toamna, toamna suferintei noastre.....portocalii...
  • +1 (1 vot)    
   ce (Marţi, 13 iulie 2010, 14:10)

   ce [anonim] i-a raspuns lui lili

   ce tot ne legam de guvernarea portocalie? vi se pareau voicu (apropo, procesul lui incepe zilele astea), geoana (vizite la vantu) sau antonescu (protectorul noricai nicolai pentru care vota nepoata in locul ei) mai priceputi in gestionarea evaziunii fiscale sau a deficitului? de parca evazionistii ar fi de la pd-l, cu totii... uitati de cate ori noi insine am platit in stanga si in dreapta fara sa cerem chitanta? (de la spaga la medic si politist pana la "cadoul" pentru instalator si mecanicul auto?
   • 0 (0 voturi)    
    Pai, nu astia conduc Romania din noiembrie 2008 ?? (Marţi, 13 iulie 2010, 14:30)

    lili [anonim] i-a raspuns lui ce

    De cine sa ne legam, de istoria noastra de la Decebal, Traian si pana la ultimii 20 de ani??!! Sa-i punem pe tapet toti anii astia, sau sa vedem ce fac guvernantii de AZI, despre ei vorbim, ei au RESPONSABILITATEA si AUTORITATEA de a conduce Romania, de a lua decizii, de a gestiona finantele Romaniei, despre modul in care ei fac toate astea, despre asta vorbim. NU ???!!! Ma mir ca nu vreti sa vorbim despre guvernantii altei tari, vorbim despre cei care ne guverneaza AZI, adica din noiembrie 2008 si pana azi si care nu mai au mult si duc Romanai in DEZASTRU..... CE altceva sa vorbim???!!!!
    • 0 (0 voturi)    
     "De cine sa ne legam" (Marţi, 13 iulie 2010, 23:50)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui lili

     am putea incepe cu noi insine. insa multi dintre noi perpetueaza, vorba ta, obiceiuri din vremea lui Decebal si a lui Traian. multi, dar mai putini decat in urma cu 10 ani si cu mult mai putini decat in urma cu 20 de ani. ceea ce e incurajator.
 • 0 (0 voturi)    
  neincredere (Marţi, 13 iulie 2010, 13:57)

  Vasile Blaga [anonim]

  Io Vasile Blaga va spun ca nu mai am incredere in BNR si in Mugur Isarescu. Acum ceva timp spunea ca mizeaza pe leu dar el si-a facut conturi in euro. Mai zilele trecute spunea ca dobanda la lei este prea mare. In situati de criza incurajezi lumea sa introduca bani in sistem sa ii depuna la banca nu sa ii tina in euro la saltea. Daca dobanda este mare la depunerile in lei atunci si bani care merg la buget prin impozitul introdus din 1 iulie sunt mai multi. Dar domnul Isarescu face nu politica Romaniei ci a altor interese. Raportarea data de BNR spune ca e rau si voi romani trebuie sa strangeti cureaua cam asta e mesajul lui Isarescu dar nu prea mai ne pacaleste domnul Isarescu.De ce domnul isarescu nu ne spune despre datoria Romaniei , defalcata sa stim ce platim acum, cine a cheltuit. Sunt bani publici si conform legi trebuie justificati.
 • 0 (0 voturi)    
  ei si ce (Marţi, 13 iulie 2010, 14:47)

  ioan de la vale [anonim]

  ce ne pasa noua


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by