Agentia de evaluare financiara Moody's a redus cu doua trepte ratingul datoriei Portugaliei, de la "Aa2" la "A1", pe fondul deteriorarii finantelor publice si a perspectivelor slabe de crestere economica, potrivit AFP. Moody's se asteapta ca datoria guvenamentala sa se deterioreze pentru inca cel putin doi sau trei ani, iar raportul datoriei in PIB sa se apropie de 90%.

"Raportul datorie/PIB si cel datorie/venituri au urcat rapid in ultimii doi ani. Deteriorarea a aparut ca urmare a masurilor anticriza si a operatiunilor de stabilizare bugetara introduse de guvern cand economia a intrat in recesiune", a declarat Anthony Thomas, analist al Moody's.

El a mai mentionat ca nu este inca clar daca piata muncii si reformele initiate de guvern vor putea impulsiona suficient de mult cresterea economica astfel incat tendinta de deteriorare a datoriei sa se inverseze.

Standard & Poor's a retrogradat ratingul Portugaliei in luna aprilie, pe fondul unor preocupari cu privire la slabiciunile fiscale si economice ale tarii.