VIDEO PDL nu vrea sa auda de eliminarea cotei unice. Emil Boc: Ministrul Finantelor nu a avut mandat sa dezbata public cota unica. Interzic ministrilor sa vorbeasca fara mandat
Declaratiile ministrului Sebastian Vladescu au agitat apele in PDL. Neoficial, democrat-liberalii se tem ca o astfel de masura ar submina relatia cu mediul de afaceri si IMM-urile. Sursele Hotnews.ro sustin ca a existat o discutie neoficiala in partid pe propunerile lui Vladescu privind cota unica, insa liderii democrat liberalii nu o accepta.
"Eliminarea cotei unice nu este oportuna intr-o perioada de criza pentru ca loveste in mediul de afaceri. Noi am promis mediului de afaceri si IMM-urilor ca nu vom lua masuri care sa loveasca si mai tare in ei. In interiorul partidului nu sunt voci care sa sustina o astfel de masura, ba dimpotriva, se opune toata lumea. Renuntarea la cota unica se poate face intr-o perioada de crestere economica, iar la noi nu este cazul deocamdata", au declarat pentru HotNews.ro surse din partid.
Imediat dupa interviul acordat de Vladescu in Ziarul Financiar, liderii PDL s-au grabit sa nege ca eliminarea cotei unice s-ar fi discutat in interiorul partidului si al Guvernului.
Contactata de Hotnews.ro, vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu neaga exista unei dezbateri in partid pe tema eliminarii cotei unice. Barbu sustine ca pana in prezent nu s-a discutat acest subiect in PDL si nici la nivelul Coalitiei. Si prim-vicepresedintele Theodor Stolojan a negat o astfel de discutie la nivelul PDL.
Premierul Emil Boc a fost mult mai categoric si a cerut membrilor Guvernului sa nu mai vorbeasca fara mandatul sau. Boc le-a atras atentia ministrilor ca le interzice in mod expres sa introduca in dezbaterea publica teme care nu au fost aprobate de guvern.
'Va interzic in mod expres sa introduceti in dezbaterea publica teme care nu au fost discutate si aprobate in Guvern. Ministrul Finantelor nu a avut si nu are nici un fel de mandat pentru a dezbate public tema cotei unice sau a impozitarii progresive. Nimeni nu discuta inainte ca in guvern sa avem o analiza, o decizie, dupa care vorbim acelasi lucru(...) Acest guvern si-a pus mandatul pe masa cand si-a angajat raspunderea in fata parlamentului pentru a apara cota unica si TVA-ul. Nu a fost posibil pana la urma in cazul TVA din cauza deciziei Curtii Constitutionale', a declarat premierul, citat de agentia Agerpres.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat in cadrul unui interviu acordat Ziarului Financiar ca "Romania ar trebui sa treaca de la 1 ianuarie 2011, dupa sase ani de cota unica, la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scaderea TVA".

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
PSD a decis sa mearga singur mai departe si sa castige alegerile din 2012 cu aproximativ 40%. PNL a fost lasat complet deoparte din planurile astea. Ei o dau inainte cu suspendarea presedintelui si cu alegerile anticipate, PSD a zis pas, ei vor sa creasca incet si sigur pana in 2012. Si sa ii lase pe Base si companie sa ia toata masurile dure, pe care altfel le-ar lua ei.
Asa ca, in timp ce cresterea PSD e constanta si solida, cresterea PNL e o gogoasa marca APR. Isi mai aduce cineva aminte ca prin 1998 APR-ul lui Melescanu avea 25% in intentia de vot? Si apoi nici nu a intrat in parlament in 2000? PNL creste inertial, dar nu solid. Prin aproprierea repetata de PSD isi toaca nervos votantii de baza (10-15%). Nu cred sa ajunga ca APR-ul, dar oricum, in ziua votului din 2012, aceste 25% se vor topi ca gheata.
Mai vorbim peste 1 an.
Din pacate PSD (zic din pacate, ca nu ii simpatizez) are sanse foarte mari sa faca guvernul in 2012 doar cu UDMR-ul si minoritatile.
La fel se vede cu ochiul liber ca PNL-ul nu e de acord cu strategia asta... de unde si intepaturile din ultima vreme ... Mi se pare destul de cinic sa zici "ii lasam pe astia sa distruga in liniste tara si dupa aia venim noi in forta". Mi se pare normal sa vrei sa faci ceva ACUM, nu cand va fi prea tarziu.
PNL-ul are de suferit nu doar din asocierea cu PSD-ul (asociere care oricum ii aduce mai putine daune de imagine decat i-ar fi adus asocierea cu PD-ul lui Basescu). Mai are insa de suferit si pentru ca oamenii incetul cu incetul isi pierd increderea in solutiile dreptei autentice.
Din pacate PD-ul si-a arogat (pe nedrept spun eu) orientarea "de dreapta" si e foarte greu sa conving lumea ca vom iesi din criza tot prin cota unica sprijinita de Basescu. Asta chiar daca in esenta "a fi de dreapta" sau "a fi de stanga" nu este cea mai importanta problema in momentul asta (ci coruptia, incompetenta, prostia, nerespectarea legii in general).
Din pacate, in ochii populatiei, politca e foarte simpla ... PSD vs. ceilalti. Asa a fost din 1990 si asa este si acum. Daca ceilalti (reprezentati acum prin PD si Basescu) o fac lata ... se contamineaza tot ce este non PSD ... Eu ma mir ca o parte din electoratul pierdut de PD a migrat si catre PNL. Ma asteptam mai degraba la stagnare…
pdl nu va sustine niciodata cresterea taxelor sau scaderea salariilor
totul e o minciuna a psd si pnl
Cu tot cu impozitul lui forfetar! (ca aia nu intra la "cresterea taxelor") :))
cei de stanga merg dupa principiul "sa luam mult de la cel care are si putin de la cel care nu are", fara a mai judeca daca unul sau altul sunt harnici/lenesi, productivi/improductivi etc.
si daca te uiti atent ai sa vezi si pixelul albastru!
rusine dinu patriciu !
ce servicii l-au promovat pe acest fals finantist ?de cate ori da un interviu ne da pe spate ,frate bun cu Seitan alt obosit !a fost vazut Vladescu servind bautura la masa lui Tariceanu ,si era ministru in actualul guvern...
Daca si-a asumat raspunderea pentru pastrarea TVA si n-a reusit , ce ar fi trebuit sa faca dl Boc?
Adica ar fi trebuit sa mai auzim si de demisii sau remanieri.
Dar sa avem putintica rabdare pana se mai infurie Basescu inca o data!
Nu mai dezbatem strategii, ca sunt prea complicate si inabordabile, daca se schimba temele saptamanal!
Sa intezica el se se mai vorbeasca!
E prea de tot!
si uite ca s-au intampla amandoua...
o sa mareasca si cota unica... bineinteles dupa ce o sa declare ca "o sa ne dam demisia decat sa marim cota unica" ... la fel au facut si cu TVAu si uite ca nu si-a dat nimeni demisia
Nu vorbesc in numele nimanui ("noi") dar presupun ca daca PD+PSD # 100% in sondaje suntem mai multi care nu suntem fani ai celor doua partide...
parerea mea e ca impozitul diferential = falimentul tarii... si fara el avem mari sanse dar mai e un 1% sansa sa scapam...
Oare stam prost cu memoria?Mai acum 6 luni acelasi Boc(nu mai vrea sa plece) spunea aceleasi lucruri despre subordonatii sai.
Astia ii rid in fata la sedintele de guvern lui Boc.Hahahahha.
Pana la 1 ianuarie se mai ajusteaza grila de impozite de cateva ori. Numai antreprenor sa nu fii in Romania.
Impozitul progresiv are dichisul lui.Teoretic poate aduce mai multi bani la buget ... Cum vad eu problema acestui impozit, daca ai 2 sau 3 venituri - doua servicii, un serviciu si o colaborare, serviciu si scri o carte cum te impozitezi progresiv? Pai impozitarea se face in 2 etape 1 - la fiecare loc de munca sau sursa de venit se calculeaza un impozit care se varsa la buget, apoi trebuie ca venitul sa fie consolidat(adunat-cine va face asta si cand si cat va costa?!) lucru care te trimite automat in alta categorie si cere un supliment de plata(dupa ce ai cheltit banii-asa se intampla deobicei).Cand se face asta? Pai pot sa ceara consolidare lunar, trimestrial etc dupa cat de foamei-i este bugetului. Este clar ca rapid se poate lasa cu penalizari, amenzi etc. Practic acest impozit ne transforma pe toti in infractori la mana PSD-ului(sustinatorul sistemului) Cand ei vor vrea dau o mica inlesnire, se fac ca uita de ceva etc. Tipic PCR!
Poate-i explica cineva aurolacului urmatoarele:
1. "Cota unica" nu inseamna ca toti platesc la fel. Daca eu castig de trei ori cat Dorel voi plati de trei ori cat el. Daca to'arsu fost ministru crede ca fierb de trei ori mai multa ciorba sau ard de trei ori mai multe becuri prin casa... iar de calatorii nu prea am timp (si oricum nu vad cu ce sunt subventionate de la buget).
2. Sansele mele de a contracta boli cronice sunt (statistic) mai scazute decat ale lui Dorel deci consumul meu din resursele ministerului sanatatii este mai mic decat al respectivului (si nu uitati ca platesc o contributie de trei ori mai mare). Mai mult, daca lucrez la o multinationala am probabil asigurare medicala privata deci nu (prea) calc prin polinicile de stat.
3. Copiii merg la scoli private (economie pentru guvern), de subventii de toate felurile nu ma bucur si nici macar cu transportul in comun (subventionat) nu circul. Iar benzina pentru masina personala este deja super-taxata, ca sa nu mai vorbim ca partidul de dreapta (cum care, PDL) mi-a dublat impozitul pe masina.
4. etc., dar ma opresc aici...
Dar stiti care este partea nostima? EU pot oricand sa-mi fac bagajul si sa-mi gasesc un rost pe alte meridiane... si cand multi dintre cei ca mine vor fi plecati astept cu nerabdare (si amuzament) sa finanteze Dorel cheltuielile guvernului, din "progresivul" propus de PSD!
Stiu ca cei care castiga foarte bine se tin cu dintii de aceasta masura comunista pt ca aceasta cota unica vine de la rusi.Si se vede clar faptul ca este un mod de impozitare comunist.
Daca este asa avantajoasa aceasta cota unica de ce nu este adoptata in nici o economie performanta.
Sa privesti pe oameni cu un venit mai mare ca pe niste paraziti pe capul societatii este o relicva ideologica din comunism. Admit ca uni chiar sunt paraziti, dar sa tratezi pe toti asa este ridicol. Avem alte organe de control care ar trebui sa si faca treaba.
Din pacate nu se aplica aceasta echitate in ceea ce priveste cota unica de impozitare in restul situatiilor. Ar fi de dorit sa vedem si in cazul amenzilor contraventionale sau penale o cota procentuala din venit aplicata (se practica prin alte tari), pensia sa fie aplicata tuturor cu aceeasi cota procentuala, etc. Abia atunci vom discuta de echitate sociala. Atat ai muncit, atat primesti, respectiv atat platesti.
Adica, sa priceapa si neuronul lui matale: ce-ar fi daca Dorel ar lua o bere la terasa si ar plati 5 lei iar tu (care castigi triplu) ai plati 15 lei PE ACEEASI BERE? Tie ti se pare corect, nu-i asa? Vezi ca "mama ei de matematica" e cu dus-intors...
Si ca o paranteza: da, sunt de acord cu amenzile diferentiate in functie de venit! Amenzile au atat scop punitiv cat si disuasiv (pcd, ia DEX-ul sa nu pierzi firul discutiei) deci aplicarea unei amenzi reduse nu isi atinge scopul.
"Draga" pcd, nu conteaza CE fac eu ci faptul ca firma care ma plateste considera ca sunt bani cheltuiti cu folos (adica aduc mai multi bani decat consum). Despre scoala prefer sa nu discut - accept faptul ca dupa un master la Ecole Polytechnique de Montreal nu ma compar cu Dorel care si-a luat doctoratul la Rahova!
Traiasca revolutia socialista, moarte burjuilor, alea-alea...
Ma intreb serios daca nu cumva acest domn a devenit o scula abila si in acelasi timp subtila a PSD-ului (si a mamei Rusii) . Sunt de nerecunoscut pozitia radicalului Vladescu din Februarie si ideile de-a dreptul socialiste pe care le imbratisaza acum.
Direct spus, impozitele si taxele cresc iar salariile bugetariilor scad pentru ca sa raman cat mai multi bani pentru firmele cliente abonate la contracte supraestiamte sau inutile cu Statul.
Daca nu vor mai fi bani sa plateasca acesle firme, Guvernul SRL va creste taxele si impozitele, idniferent de efectele sociale sau economice pe care astfel de masuri le-ar putea avea.
Povestea asta se sprijina pe uramtoarele picioare:
a) indepartarea atentiei opiniei publice de la contractele uriase si/sau inutile cu Statul
b) o legislatie a achizitiilor puiblice voit propice alegerii subiective a firmelor
c) o politica de spoliere a populatiei si IMM-urilor, in special jecmanirea clasei mijlocii, in paralel cu o falsa atentie acordata paturilor sarace prin polica "micii pomeni" si a pretinsei atitudini anti-imbogatire ilicita
Astfel, Guvernul SRL face rost de bani, inclusiv prin imprumuturi de la FMI. Aceia sunt bani pentru firmele lor, iar politica dusa in momentul de fata este cea a "golirii stupului" - adica spolierea la maxim a bugetului si a cetatenilor.
Cota unica e mult mai usor de aplicat si controlat: indiferent ce venituri ai, platesti impozitul de 16%. Asa dispare motivatia de a te muta dintr-o cota in alta prin tot felul de jonglerii.
Parerea mea e ca se va mentine sistemul cotei unice, dar ea va creste la 19 sau 20%. Foame de bani la buget este, dar ea nu va fi stinsa (partial) prin impozit progresiv, ci prin cresterea cotei unice.
Avem foarte multe de invatat de la tarile europene, dar politicienii nostri nu binevoiesc sa vada decat ceea ce vor ei...
lor le convine sa ramana cota unica...
faceti si voi un calcul la salarii de peste 10 000 ron...si vedeti cam cate pensii impozitate/reduse ar fi salvate cu un salar impozitat cu 40% de exemplu...sau, de fapt, asa cum spunea Paul Fulea mai sus, a fost investitie mare in domnii politicieni si alti afaceristi...acu trebuie sa isi scoata banii...
Daca a fost realizat ilegal, atunci cat timp organele noastre de control sunt asa cum sint nu vezi nimic fie cota unica sau nu.
In rest de acord cat timpul suntem o tara in dezvoltare care mai e si in criza economica orice discutie despre trecerea la impozitul progresiv este demagogie pura.
prost?
De ce ar face Boc si PDL-ul (PNL- la fel) exceptie?
Cota unica o prostie cu uramri grele asupra bugetului dar agreata de milioanari.