Expertii FMI din cadrul Departamentului de afaceri fiscale incep astazi discutiile cu conducerea si specialistii ANAF, pentru a vedea cum sa creasca gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Intalnirile vor dura doua saptamani (14-28 iulie), la finalul carora expertii Fondului isi vor prezenta concluziile. Misiunea de asistenta tehnica din partea departamentului Fiscal al FMI a fost solicitata de ANAF, pentru a oferi consiliere reprezentantilor Fiscului in legatura cu imbunatatirea colectarii.

Sorin Blejnar, presedintele ANAFFoto: AGERPRES

"La cererea ANAF, o misiune de asistenta tehnica din partea Departamentului de afaceri fiscale al FMI va vizita Bucurestiul in perioada 14-28 iulie, pentru a consilia expertii ANAF cu privire la masurile pentru imbunatatirea colectarii veniturilor. Echipa expertilor fiscali ai FMI, condusa de Thomas Martin Story, va revizui stadiul recomandarilor facute anul trecut de o echipa similara a Fondului si va consilia expertii ANAF in privinta utilizarii cat mai eficiente a tehnologiei informatiilor", a anuntat seful Biroului FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, intr-un comunicat de presa.

Guvernul a promis FMI ca va acorda ANAF atributii sporite in combaterea evaziunii prin largirea accesului la evidentele bancare, urmarirea mai atenta a persoanelor fizice cu venituri mari si prin introducerea unor conditii stricte de autorizare a firmelor care lucreaza cu bunuri in regim suspensiv de accize. "Redresarea economica sub asteptari a redus colectarea veniturilor si a majorat cheltuielile pentru ajutorul de somaj, in special in primul trimestru. In al treilea rand, se pare ca exista probleme de crestere a evaziunii fiscale, veniturile incasate fiind mai mici pentru mai multe impozite importante (in special accize si TVA). Veniturile fiscale cumulate sunt considerabil mai mici decat cele proiectate initial (cu 0,8% din PIB la sfarsitul lunii aprilie)", se arata in scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI.

Veniturile bugetare colectate de ANAF in luna iunie 2010 au fost de 11,23 miliarde de lei, cu 0,5% mai mult decat programul de colectare stabilit de catre MFP si cu 11,21% peste veniturile realizate in aceeasi perioada a anului 2009. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a colectat in luna iunie 2010 la bugetul de stat 7,38 miliarde de lei, cu 5,3% mai mult fata de sumele prevazute si cu 24,97% peste veniturile perioadei similare din 2009 raportate in termeni nominali.

Potrivit scrisorii suplimentare de intentie, Guvernul a mai promis FMI amendarea Codului Fiscal si al Codului de Procedura Fiscala "in sensul stabilirii dreptului ANAF de a avea acces la evidentele bancare si la evidentele partilor terte, revizuirea definitiilor venitului, pentru a da posibilitatea impunerii veniturilor provenite din orice sursa ne-exceptata prin lege, intarirea dreptului de control in vederea identificarii venitului nedeclarat. Vom infiinta de asemenea un serviciu special ce va avea ca sarcina coordonarea aspectelor de fiscalitate a persoanelor fizice cu venituri mari si dezvoltarea initiativelor sau proiectelor de identificare, cuantificare sau imbunatatire a conformarii in segmentul persoanelor fizice cu venituri mari", se mai arata in scrisoarea suplimentara de intentie.

Pana acum, ANAF a incheiat conventii cu mai multe state in vederea depistarii evazionistilor fiscali. Potrivit acestor documente, autoritatea competenta a unei parti poate solicita "colegilor" din tara partenera informatiile necesare pentru a stabili in mod corect impozitul. „Controalele simultane se vor realiza in modul obisnuit de catre fiecare parte, in cadrul propriilor activitati de inspectie”, se mai arata in intelegerile incheiate de ANAF.