Moneda nationala s-a depreciat usor in fata monedei unice europene, cursul de referinta publicat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) urcand cu 0,16 bani, la 4,2596 lei pentru un euro. Marti, un euro a fost cotat de banca centrala la 4,2580 lei. Dealerii de pe piata interbancara contactati de HotNews.ro arata ca evolutia cursului este normala, aceasta fiind o "miscare corectiva" de la aprecierea de 4,4 lei pentru un euro pana la 4,23 lei pentru un euro de la inceputul lunii.

"Leul se afla pe o panta de depreciere usoara de aproximativ trei zile - astazi ritmul a fost mai redus decat in celelalte zile - iar motivul pare a fi o miscare corectiva de la aprecierea de 4,4 lei/euro pana la 4,23 lei/euro. Practic aceasta este o miscare corectiva normala, un asa numit retracement. Un alt factor de erodare a valorii leului ar fi perceptia negativa din partea investitorilor straini, care nu privesc foarte bine masurile luate in plan economic si care considera ca aceste masuri ar putea sa conduca la intarzierea iesirii din criza", a declarat un dealer.

Acesta a mai spus ca pietele din regiune sunt "foarte stabile si evolueaza in sensul aprecierii monedelor nationale, contrar tendintei leului, dar ele nu au trecut printr-o miscare atat de mare precum cea pe care a inregistat-o leul".

Leul a castigat insa teren in fata dolarului american, ajungand la 3,3519 lei pentru un dolar, de la 3,3845 lei pentru un dolar, cat era marti.

Totodata, francul elvetian a fost cotat la 3,1682 lei, cu 2,31 bani mai putin decat in ziua anterioara, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,7804 lei, dupa ce marti cursul BNR era de 3,8266 lei pentru 100 de yeni.

Gramul de aur costa miercuri la 130,64 lei, in timp ce marti fusese cotat la 131,35 lei. ​