Grupul bancar Goldman Sachs a anuntat joi ca a acceptat sa plateasca o amenda record de 550 milioane dolari (425 milioane euro) pentru a pune capat acuzatiilor de frauda legate de comercializarea unui produs derivat de credite ipotecare subprime, anunta Reuters.

Lloyd BlankfeinFoto: Reuters

Aceasta este cea mai mare amenda varsata vreodata in contul autoritatii bursiere americane, Securities and Exchange Commission, de o societate de pe Wall Street.

Cea mai mare amenda, in valoare de 800 de milioane de dolari, a fost achitata de asiguratorul AIG in 2006 pentru publicarea unor date inselatoare. O serie de investitori spun unsa ca suma de 550 milioane dolari reprezinta putin pentru o banca ce a castigat peste 13 miliarde de dolari anul trecut.

Informatia, facuta publica in ziua votului Congresului asupra reformei financiare, a permis redresarea actiunilor bancii pe Bursa.

"A platit 550 de milioane de dolari si actiunile sale au castigat 800 de milioane de dolari la Bursa. A iesit bine", comenteaza Kevin Caron, de la Stifel, Nicolaus & Co.

Capitalizarea bursiera a Goldman a scazut cu peste 25 de miliarde de dolari din momentul in care SEC a lansat aceste acuzatii, in 16 aprilie.

Reglementarea amiabila cu SEC lasa in schimb deschisa usa pentru noi anchete judiciare la nivel federal.

SEC a acuzat Goldman ca a creat si comercializat obligatiuni de tip CDO (collateralized debt obligations) denumite Abacus fara a informa investitorii ca fondul speculativ Paulson & Co, care contribuise la alegerea titlurilor din portofoliu, a pariat impotriva acestui produs.

In cadrul negocierilor cu SEC, Goldman a recunoscut ca documentele pentru comercializarea acestui produs erau incomplete dar nu a recunoscut si nici nu a dezmintit acuzatiile la adresa sa.

Din cele 550 de milioane de dolari, 250 milioane vor fi varsate in contul a doi clienti care au pierdut in urma achizitionarii CDO Abacus, iar 300 de milioane vor merge la Trezoreria americana. 150 vor intra in conturile bancii germane IKB si 100 de milioane la Royal Bank of Scotland.

Fostul presedinte al IKB fusese declarat miercuri vinovat de manipularea pietei si condamnat la 10 luni de inchisoare cu suspendare si la o amenda de 100.000 de euro pentru ca a inselat investitorii cu privire la starea reala a finantelor grupului.