Numarul bancnotelor euro false puse in circulatie in primul semestru din 2010 a scazut cu 13% fata de primul semestru din 2009, a anuntat Banca Centrala Europeana intr-un raport publicat luni. In total, au fost depistate 387.000 de asemenea bancnote, dupa ce in tot anul trecut au fost confiscate 860.000 de bilete de banca false. In total, se afla in circulatie 13,2 miliarde de bancnote, cele mai vanate de falsificatori fiind cele de 20 si de 50 de euro (circa 41% dintre falsuri, fiecare).

Una dintre cele mai vanate bancnoteFoto: Hotnews

In cursul ultimului semestru, procentul bancnotelor contrafacute s-a diminuat in cazul cupiurii de 20 EUR si a crescut in cazul celei de 50 EUR. In semestrul I 2010, numarul bancnotelor recuperate pentru fiecare dintre aceste cupiuri a fost aproape egal, acestea reprezentand impreuna aproximativ 85% din totalul contrafacerilor. Cele doua cupiuri sunt urmate de bancnota de 100 EUR, cu 12% din totalul bancnotelor contrafacute. Procentul celorlalte cupiuri (5 EUR, 10 EUR, 200 EUR si 500 EUR) este foarte scazut.

Cele mai multe (peste 98%) dintre bancnotele contrafacute recuperate in semestrul I 2010 au fost descoperite in tari din zona euro, numai aproximativ 1% provenind din state membre ale UE din afara zonei euro si mai putin de 0,5% din alte regiuni ale lumii.

In Romania, potrivit Raportului anual al BNR, numarul contrafacerilor de bancnote a fost redus in 2008 ¬ 2,87 bancnote contrafacute la un milion de bancnote in circulatie, se arata in Raportul anual al BNR. E drept, aceasta cifra creste progresiv catre finalul anului si probabil va continua sa creasca si in 2009, date fiind conditiile actuale.

Ceea ce mi s-a parut simpatic este faptul ca a fost descoperita o singura cupiura de 1 leu, falsificata.

Cine sa investeasca in aparatura de scanare si de falsificare de moneda, ca sa falsifice un leu? Ce ROI poti sa ai la o asemenea afacere? Ce a fost in capul falsificatorului? A falsificat bancnota, dupa care s-a plictisit sa o falsifice si pe a doua?