Descarca fisierul audio in format MP3

Suspendarea programului dintre Ungaria si FMI va avea un impact negativ si asupra Romaniei. Suspendarea programului de finantare dintre Ungaria si Fondul Monetar International (FMI) va avea un impact negativ si asupra Romaniei, sunt de parere analistii chestionati de HotNews.ro. Ei spun ca exista pericolul deprecierii monedei nationale si a cresterii riscului de tara. De asemenea, analistii cred ca nu se poate face o paralela intre Romania si Ungaria, deoarece autoritatile de la Bucuresti au reusit sa mentina un dialog cu FMI, chiar daca au existat si anumite dificultati pe parcursul derularii acordului stand-by. Guvernul ungar nu va introduce noi măsuri de austeritate, considerând că acestea sunt cauza scăderii economice şi şomajului ridicat, declara ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy. Forintul a înregistrat ieri cea mai puternică depreciere din ultimele şase săptămâni.

Matolcsy a afirmat că executivul de la Budapesta va păstra taxa specială asupra băncilor, aprobată recent pentru o perioadă de trei ani, şi estimează că veniturile bugetului de stat vor creşte, datorită acestei măsuri, cu 200 miliarde forinţi (720 milioane euro) numai în 2010. Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) au suspendat în weekend discuţiile cu Ungaria privind evaluarea acordului de împrumut încheiat la sfârşitul lui 2008, avertizând că guvernul de la Budapesta trebuie să adopte măsuri dure pentru reducerea deficitului bugetar. Ungaria a încheiat în octombrie 2008 un acord pe doi ani cu FMI şi UE pentru un împrumut extern de 20 miliarde euro.

Moody's a retrogradat ratingul Irlandei la Aa2. Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat ratingul Irlandei de la "Aa1" la "Aa2", pe fondul cresterii datoriei si a perspectivelor slabe de crestere economica. Totodata, Moody's a revizuit in crestere perspectiva ratingului Irlandei, de la negativa la stabila, apreciind ca riscurile sunt echilibrate la acest nivel al ratingului. Reprezentantii agentiei de evaluare financiara au motivat reducerea ratingului prin pierderea graduala dar semnificativa a puterii financiare de catre guvernul irlandez, reflectata de cresterea substantiala a raportului dintre datoria publica si Produsul Intern Brut. In acelasi timp, agentia arata ca perspectivele de crestere economica sunt reduse ca urmare a contractiei din sectorul bancar si cel imobiliar, care au reprezentat motoarele cresterii economice in anii de dinaintea crizei. De asemenea, reducerea creditarii in sectorul privat va afecta avansul economiei.

Prototipul vehiculului care ar putea sa depaseasca viteza de 1,600 km/h la sol a fost prezentat in Marea Britanie. Echipa care acum 13 ani a depasit recordul de viteza la sol, atingand 1.228 km/h, a prezentat un prototip in marime naturala a noului super-vehicul cu care planul este sa se atinga peste 1.600 km/h pe un desert din Africa de Sud, in 2012. Vehiculul are peste 12 m lungime, este expus la targul aeronautic de la Farnborough si dezvolta 133.000 CP, fiind propulsat atat de o racheta, cat si de un motor de avion de vanatoare.

Pilotul Andy Green a depasit in 1997 viteza de 1.220 km/h cu vehiculul Thrust SSC, iar in 2012 va incerca sa atinga o viteza cu peste 350 km/h mai mare, gratie unui vehicul mai puternic numit Bloodhound SSC. Designul masinii-racheta a fost finalizat anul trecut, iar acum s-a ajuns la faza prezentarii unui prototip in marime naturala. Incercarea de doborare a recordului de viteza la sol va fi facuta in Africa de Sud, pe fundul unui fost lac, cu suprafata foarte plata, ideala pentru atingerea vitezei dorite. Echipa a lucrat trei ani pentru ca vehiculul sa aiba o aerodinamica de neegalat, astfel incat viteza de peste 1.600 km/h sa poata fi atinsa.