As spune doar doua vorbe aici. Suspendarea discutiilor dintre FMI si Ungaria nu s-a datorat unor subtilitati adanci ale politicilor macro de reducere a deficitelor, ci propunerii guvernului maghiar de taxare a activelor bancare cu 0,45%. Aplicarea acestei taxe ar fi urmat sa aduca la buget 650 milioane de euro anual, scrie Dan Popa pe blogul sau.

  • Publicitate

Anul negru al feroviarilor belgieni: 87% din trenuri au avut intarzieri de cel mult 6 minute.

Sunt acum in Busteni, unde am venit cu trenul. De la Bucuresti pana aici, intarzierea a fost de peste o ora (am sosit marti cu acceleratul care pleaca la 9,50 din Gara de Nord).

In Belgia, presa de azi noteaza ca pariul cu punctualitatea a fost pierdut. 6 minute de intarziere in sase luni, e deja peste puteri! Ziarul face o analiza a cauzelor si a tipurilor de tren (cate de dimineata, cate de seara samd). Nu mai zic ca din cauza unor accidente, media intarzierilor a crescut simtitor.

  • Gata publicitatea

Principalele 6 banci din Ungaria (Raiffeisen International, Erste Group, Bank Austria, UniCredit, Intesa Sanpaolo si BayernLB) au trimis disperate e-mailuri lui DS-Kahn in care amenintau ca isi vor reconsidera investitiile in Ungaria si prin urmare, criza o sa se adanceasca. In respectivele e-mailuri mai solicitau ca FMI sa intervina pe langa guvernul maghiar pentru a nu se aplica taxa in cauza. FMI a intervenit, guvernul maghiar a zis ca nu (desi are nevoie de FMI ca de aer) si lucrurile s-au impotmolit. Asta scrie Der Standard.

Daca Orban trece la aplicarea taxei, e posibil ca bancile sa dinamiteze economia ungara. Daca nu trece, da un semnal prin care admite ca nu poate aplica in propria tara masurile pe care le considera necesare si recunoaste ca politica fiscala se face cu aprobare din strainatate. Pe romaneste, are de ales intre a fi curva sau amanta.

Unul din punctele discutate luni seara de bancheri si Guvernatorul Isarescu, asta a fost.

Comenteaza peblogul lui Dan Popa.