Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, ca societatea romaneasca trebuie sa inteleaga ca "realitatea este cinica", ca banii nu pica din cer si ca este nevoie de munca si de un efort major "al intregii colectivitati umane" pentru a se ajunge la bogatie.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

"Adevarul financiar poate fi cinic, nemilos, dar apare si tendinta cealalta, de a se vorbi ca imperativa despre nevoile sociale si sa nu se vorbeasca despre aspectul financiar. E foarte periculos acest aspect. Banii nu pica din cer. Banii adevarati nu pica din cer, nici nu apar din tiparnita asa cum cred unii", a spus Isarescu, la o dezbatere cu tema "Romania 2010: constrangerile economico-financiare si imperativele sociale", relateaza Mediafax.

"Realitatea este cinica si intr-un fel sau altul societatea romaneasca trebuie s-o accepte. (...) Realitatea nu mai poate fi ignorata. Ea poate fi ignorata pana cand se va razbuna", a adaugat Isarescu.

"Bogatia nu se face prin decrete. De 200 de ani citam din cartea lui Adam Smith despre bogatia natiunilor si, probabil, nici acum nu o intelegem. Bogatia se face prin munca, printr-un efort major al colectivitatii umane", a spus Isarescu.

Isarescu: Dificultati tot mai evidente privind deficitele structurale; se contureaza conflicte sociale

Finantarea deficitelor structurale ale Romaniei intampina dificultati din ce in ce mai evidente, tendintele acestor dezechilibre ridica ingrijorari si se contureaza conflicte sociale, a mai declarat guvernatorul BNR.

El a aratat ca in prezent bugetele sunt "in suferinta", nu numai in Romania, si se contureaza conflicte sociale.

"In Romania vedem aceeasi situatie. Nu facem deloc exceptie, chiar daca unele dintre cifre, cum sunt cele legate de datoria suverana, nu sunt deloc dramatice prin marimea lor (...) si aceste cifre, inclusiv datoria suverana, ridica ingrijorari in ceea ce priveste tendinta", a spus guvernatorul bancii centrale.

"Sunt deficite structurale, de durata, greu de corectat. (...) Simpla crestere economica nu corecteaza un deficit structural", a spus Isarescu.

El a aratat ca apar dificultati din ce in ce mai evidente legate de finantarea acestor deficite, dand ca exemplu cresterea dobanzilor.

"Si toate acestea pot sa fie preludiul unui cerc vicios, care se manifesta prin neincrederea si retinerea pietelor de a finanta anumite costuri si, in ultima instanta, poate sa apara si evitarea finantarii", a mai spus Isarescu.

Romania va iesi din recesiune prin aplicarea unor constrangeri bugetare tari

Totodata, guvernatorul BNR a mai aratat ca Romania va iesi din recesiune doar prin aplicarea unor constrangeri bugetare tari, precizand ca absenta acestora duce la relaxare si o inclinatie spre protectia sociala.

"Daca avem constrangeri bugetare slabe descurajam in continuare munca, nu avem cum sa iesim din criza, nu se iese asa din recesiune, iar cresterea economica nu este un dat in jurul caruia se invart toate celelalte, ci este un rezultat", a mai spus Mugur Isarescu.

El a explicat ca in functie de politica bugetara adoptata se poate stimula munca, rigoarea in cheltuirea banului, si nu numai public, dar si privat, eficienta, productivitatea.

Tentatia de a impozita din nou munca trebuie descurajata

Guvernatorul BNR a mai aratat ca tentatia de a impozita din nou munca trebuie descurajata, precizand ca suntem o tara care lasa in afara circuitului fiscal principalul sau activ - pamantul.

"Am propus sa se impoziteze pamantul. S-au ridicat toti politicienii: in an de alegeri? A trecut un an, au trecut doi ani si am ajuns la zece ani de la acel moment si pamantul este tot neimpozitat", a declarat Isarescu.

El a mai spus ca exista o ruptura intre nivelul impozitatii si nivelul incasarilor in PIB, in conditiile in care incasarile la buget sunt de 30% din PIB, iar firmele se plang ca platesc impozite de pana la 80%.

"Firmele se plang ca sunt supraimpozitate, iar statul ca nu are bani. Aceasta chestiune trebuie sa o rezolvam, o buna parte din economia romaneasca trebuie fiscalizata. Fiscalizarea este concentrata pe munca", a declarat Isarescu.