Riscurile legate de criza datoriei in Europa vor frana "probabil", pe termen scurt, relansarea in zona euro, a avertizat, miercuri, Fondul Monetar International (FMI), citat de AFP.

"Relansarea datorata in principal cererii externe, va fi incetinita, probabil, pe termen scurt, din cauza tensiunilor de pe piete", legate de criza datoriei, apreciaza FMI, in raportul sau privind zona euro.

"Pe termen mediu, necesitatea unei consolidari fiscale si rigiditatile structurale vor pune presiune pe zona euro", a anuntat FMI dupa consultarile anuale cu cele 16 state din zona euro.

Salvarea nu va veni de la austeritatea bugetara, pe de alta parte apreciata de Fond drept indispensabila, intrucat politicile de reducere a deficitelor vor avea, de asemenea, un impact pe termen mediu asupra cresterii economice si asupra persistentei unei rate ridicate a somajului, mai spun expertii FMI.

Avertismentul FMI vine inaintea anuntarii rezultatului testelor de stres - care urmeaza sa fie publicate vineri - care au fost concepute pentru a evalua capacitatea a 91 de creditori europeni de a rezista la crizele economice sau financiare.

Desi pietele au primit "favorabil" ideea testelor de stres, totusi e posibil sa persiste "o anumita incertitudine in ceea ce priveste rigoarea testelor", mai arata FMI, care face apel pentru mai multa transparenta.

FMI apreciaza ca deprecierea euro ar oferi o oarecare "usurare", in special in privinta competitivitatii la export in zona euro.