Comisia Europeana (CE) a avertizat Romania ca ar putea declansa procedura de infringement daca legea care prevede reducerea salariilor angajatilor Bancii Nationale a Romaniei nu va fi modificata, intrucat incalca prevederile Tratatului Uniunii Europene, potrivit Mediafax care citeaza surse oficiale.

"CE a transmis ambasadorului Mihnea Motoc, seful Reprezentantei Romaniei pe langa Uniunea Europeana, o nota in care se arata ca, daca legea privind scaderea salariilor angajatilor BNR nu va fi modificata, atunci ar putea declansa procedura de infringement, intrucat incalca prevederea Tratatului UE privind independenta financiara a bancilor centrale si articolul care interzice utilizarea resurselor BNR pentru finantarea statului", au aratat sursele citate.

De asemenea, executivul UE a aratat ca scaderea salariilor angajatilor bancii centrale cu 25% nu este in conformitate cu memorandumul de intelegere pe care autoritatile romane si l-au asumat in cadrul programului de asistenta financiara semnat cu mai multe institutii internationale.

"Comisia a subliniat ca este pentru a doua oara cand este posibil ca prevederile Tratatului sa fie incalcate, dupa ordonanta de urgenta a Guvernului privind combaterea evaziunii fiscale (...) Comisia a vrut sa atraga atentia autoritatilor ca transferul fortat al resurselor financiare ale BNR catre stat conduce la finantarea acestuia, ceea ce este in mod clar interzis de Tratat", au mai aratat sursele.

Articolul 123 din Tratatul UE le interzice Bancii Centrale Europene si bancilor centrale ale statelor membre sa acorde credite institutiilor, organelor, oficiilor sau agentiilor Uniunii, administratiilor publice centrale, autoritatilor regionale sau locale, celorlalte autoritati publice, celorlalte organisme sau intreprinderi publice din statele membre. Aceasta interdictie este inclusa si in statutul BNR, aprobat prin lege de Parlament, unde se mai arata ca salariile angajatilor sunt platite din resursele proprii ale institutiei.

Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, adoptata la finele lunii trecute, prevede scaderea salariilor in sectorul public cu 25%, procentaj aplicat si in cazul angajatilor BNR. Sumele obtinute din reducerea salariilor vor fi virate integral la bugetul de stat.

Decizia Guvernului de a reduce salariile angajatilor BNR a fost criticata, la inceputul lunii iulie, si de Banca Centrala Europeana, care a aratat ca este o finantare directa a deficitului bugetar de catre banca centrala si a recomandat modificarea legii.