Reprezentantii FMI, CE, BNR si cei ai principalelor noua banci straine prezente pe piata romaneasca au decis joi, la Bruxelles, ca intarirea pozitiei externe a Romaniei permite un grad de flexibilizare a angajamentelor privind expunerea institutiilor de credit straine de pana la 95% din nivelul atins la finele lunii martie 2009. Unele banci au anuntat insa ca intentioneaza sa-si majoreze expunerea pe Romania in urmatoarele luni, odata cu revigorarea activitatii economice, se arata intr-un comunicat comun al Fondului Monetar International si Comisiei Europene.

In cadrul intalnirii de la Bruxelles, bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain din Romania si-au reafirmat sprijinul fata de subsidiarele acestora din Romania.

"Aceste angajamente, coroborate cu pachetul multilateral de asistenta financiara, vor sustine Romania in demersul acesteia de consolidare a increderii investitorilor si de revenire a economiei pe o traiectorie de crestere sustenabila", se arata in comunicat.

FMI si CE arata ca bancile straine si-au respectat in mare masura angajamentele de mentinere a expunerii si de furnizare a unor rezerve de capital astfel incat rata de adecvare pentru subsidiare sa fie de peste 10%.

"La sfarsitul lunii iunie, expunerea bancilor-mama fata de Romania a fost, in general, mentinuta in raport cu sfarsitul lunii martie 2009. Bancile-mama au furnizat capital suplimentar in 2009 si 2010, iar raportul de adecvare a capitalului al subsidiarelor a ramas de peste 10% pe intreaga perioada a programului", se mai spune in comunicat.

Totodata, FMI si CE arata ca, in contextul stabilizarii economiei mondiale, participantii la intalnire au fost de acord ca intarirea pozitiei externe a Romaniei permite un grad de flexibilizare a angajamentelor privind expunerea de pana la 95% din nivelul atins la sfarsitul lui martie 2009. In acelasi timp, unele banci au anuntat insa ca intentioneaza sa-si majoreze expunerea pe Romania in urmatoarele luni, odata cu revigorarea activitatii economice", se spune in comunicat.

De asemenea, participantii la reuniune au reiterat importanta accelerarii procesului de absorbtie a fondurilor structurale ale UE si a implicarii mai active a sectorului privat in acest proces.

Reprezentantii Comisiei Europene si Fondului Monetar International au avut joi la Bruxelles o intrevedere cu bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain prezente in Romania, la care au mai participat reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor Publice din Romania, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Bancii Europene de Investitii, grupului Bancii Mondiale, Bancii Centrale Europene. Cele noua grupuri bancare care au participat la intalnirea de la Bruxelles sunt Erste Bank, Raiffeisen, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank International si Piraeus Bank.