Reducerea cheltuielilor publice si cresterea taxelor sunt masuri care ar trebui impuse imediat in statele industrializate din intreaga lume pentru o recuperare sanatoasa a economiei, declara Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Central Europene, citat de Financial Times.

Trichet considera ca prelungirea programelor de stimulare reprezinta o greseala, iar diminuarea imprumuturilor va avea efecte foarte limitate asupra cresterii economice.

Opiniile presedintelui BCE contrasteaza cu indemnurile SUA ca inasprirea fiscalitatii sa fie amanata pana cel putin in 2011. Acest lucru sugereaza ca inca nu s-a ajuns la un compromis in privinta modalitatilor de a obtine o revenire solida dupa criza economica si financiara.

Trichet a criticat stimularea bugetara de anul trecut, sustinuta de administratia SUA si Fondul Monetar International.

"Acum, privind retrospectiv vedem cat de nefericit a fost mesajul de stimulare fiscala trimis tuturor economiilor industrializate sub motto-ul: stimuleaza, actioneaza, cheltuie", a afirmat oficialul BCE.

Atitudinea favorizatoare a SUA pentru continuarea stimularii economiei pe termen scurt a fost subliniata joi de presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke.

"Consider ca, pe termen scurt, ar trebui sa mentinem un grad rezonabil de sprijin fiscal si stimulare pentru economie", a spus el in fata Congresului.

Avansul economic din Europa a fost slab in primul trimestru, cele mai recente date sunt foarte incurajatoare, lucru care arata ca efectele negative ale crizei datoriilor din Grecia vor fi mai slabe decat s-a crezut.