Autoritatile de supraveghere a sistemului bancar din Uniunea Europeana au anuntat ca sapte din cele 91 de banci testate cu privire la rezistenta financiara nu au reusit sa indeplineasca normele cerute de BCE, printre acestea fiind si ATEbank din Grecia, care este prezenta si pe piata romaneasca, potrivit Reuters. Comitetul European de Supraveghere Bancara arata ca aceste banci trebuie sa isi majoreze capitalul cu suma totala de 3,5 miliarde de euro.

"Ca rezultat al simularii efectului advers al unui soc suveran, sapte banci si-ar vedea capitalul de rang I coborand sub 6%", arata oficialii CESB.

Banca Hypo Real Estate, salvata de la faliment de catre stat, este singura institutie de credit din Germania care nu a reusit sa treaca testele Uniunii Europene privind rezistenta financiara, se arata intr-un comunicat al bancii centrale citat de AFP.

Autoritatile spaniole au anuntat ca cinci banci regionale de economii nu au trecut testul, in vreme ce autoritatile de la Atena au aratat ca ATEbank e una din bancile care va trebui sa-si majoreze capitalurile, aceasta fiind prezenta si pe piata din Romania.

In Romania, ATEBank avea la sfarsitul anului trecut o cota de piata de 0,4%. Filiala locala a grupului financiar elen a obtinut in primul trimestru al acestui an un profit net de 0,2 milioane de euro, dupa o pierdere de 1,2 milioane de euro in perioada similara a anului trecut. Activele ATE Bank in Romania au urcat cu 17 milioane de euro in primul trimestru, pana la 353 milioane de euro.

Totodata, toate cele patru banci din Franta care au fost supuse acestor teste s-au incadrat in normele autoritatilor de supraveghere a sistemului bancar din Uniunea Europeana.

Astfel, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole si BPCE au indeplinit "cu succes" normele cu privire la stabilitatea financiara, a declarat Christian Noyer, guvernatorul Bancii Frantei.

De asemenea, toate bancile din Marea Britanie, Irlanda, Italia, Portugalia, Olanda, Suedia, Danemarca, Austria, Belgia, Cipru, Ungaria, Irlanda si Luxemburg, Finlanda, Malta, Polonia si Slovenia au trecut testul prin care s-a dorit sa se vada daca acestea pot face fata unei alte crize financiare.

Banca Centrala Europeana a salutat rezultatele testelor de stres aplicate marilor banci comerciale europene, precizand ca acestea arata ca bancile ar putea supravietui unor socuri severe.

BCE "saluta publicarea rezultatelor" testelor efectuate pe 91 de banci, care "confirma rezistenta sistemului bancar din zona euro si din Uniunea Europeana la socuri economice si financiare majore", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Autoritatile de supraveghere a sistemului bancar din Uniunea Europeana au testat in acest an rezistenta financiara a 91 de institutii de credit, de patru ori mai multe decat anul trecut, acestea reprezentand 65% din sistemul bancar european. Comitetul European de Supraveghere Bancara a analizat banci reprezentand cel putin jumatate din sectorul bancar al fiecarui stat. Astfel, au fost testate 27 banci din Spania, 14 banci din Germania, sase din Grecia, cinci din Italia, cate patru din Franta, Olanda, Portugalia, Suedia si Marea Britanie, trei din Danemarca, doua din Austria, Belgia, Cipru, Ungaria, Irlanda si Luxemburg si cate una din Finlanda, Malta, Polonia si Slovenia.