Premierul Ungariei, Viktor Orban, a facut sambata, la lucrarile Universitatii de la Baile Tusnad, o analiza a situatiei economice in care se afla Ungaria. El s-a referit la introducerea recenta a unei taxe exceptionale asupra bancilor care ar duce la colectarea a 200 miliarde de forinti (aproximativ 700 de milioane de euro) in cadrul reformelor decise de Guvernul de la Budapesta pentru reducerea deficitului public.

"Eu nu vreau sa fiu un Che Guevara al luptei bancare. Avem nevoie de banci puternice, responsabile, serioase, dar nu se poate ca in caz de necaz doar cetatenii sa contribuie, doar ei sa fie sacrificati, doar de la ei sa luam bani. Trebuie sa luam si de acolo de unde exista", a afirmat Viktor Orban, citat de Agerpres. El a explicat ca, prin aplicarea acestui impozit bancar, Guvernul doreste sa relanseze economia Ungariei.

Taxa, anuntata in iunie de Orban, urmeaza sa fie aplicata din 2010 si in urmatorii trei ani si echivaleaza cu 0,45 la suta din bilanturile respective ale bancilor. Bancile ungare si straine vizate, Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) au estimat ca taxa reprezinta o contributie prea ridicata.

Orban a mai spus ca Europa trebuie sa-si reia locul pe harta mondiala, care sa asigure bunastare pentru cetateni, si a insistat pe relatia cu Rusia. "Europa trebuie sa-si asigure un loc pe harta mondiala care sa aduca bunastare pentru cetateni. Daca Europa nu doreste sa ramana in urma si sa se scufunde trebuie sa cada la un acord cu marile puteri. Trebuie sa gaseasca un sistem de acord cu Rusia, care sa faca legatura intre potentialul Europei si potentialul rus", a afirmat Viktor Orban.