Grecia va primi cea de-a doua transa de imprumut de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, deoarece a indeplinit conditiile stabilite in planul de austeritate, a declarat sambata ministrul elen de Finante, citat de Reuters.

Oficiali ai UE, FMI si ai Bancii Centrale Europene se vor afla luni la Atena pentru a verifica daca Grecia aplica programul in valoare de 110 miliarde de euro pentru obtinerea unei noi transe de ajutor in valoare de 9 de miliarde de euro. Grecia a primit deja in mai o prima transa in valoare de 20 de miliarde de euro de la partenerii sai din zona euro si de la FMI.

"Deblocarea celei de-a doua transe depinde de indeplinirea obiectivelor stabilite a caror data limita a fost 30 iunie", a declarat ministrul grec de finante, George Papaconstantinou, intr-un interviu acordat publicatiei Kosmos tou Ependyti.

"Aceste conditii au fost indeplinite si am mai facut un pas inainte prin adoptarea legii privind reformarea sistemului de pensii", a adaugat oficialul elen.

Exista inca si unele zone "cu probleme", legate de cheltuielile de sanatate si cele legate de protectia sociala.

Ministrul a reiterat de asemenea apelul sau asupra bancilor de a-si uni fortele pentru a putea aduce lichiditati in piata si a contribui la cresterea economica a tarii.

Autoritatile de supraveghere a sistemului bancar din Uniunea Europeana au anuntat ca sapte din cele 91 de banci testate cu privire la rezistenta financiara nu au reusit sa indeplineasca normele cerute de BCE, printre acestea fiind si ATEbank din Grecia, care este prezenta si pe piata romaneasca, potrivit Reuters. Comitetul European de Supraveghere Bancara arata ca aceste banci trebuie sa isi majoreze capitalul cu suma totala de 3,5 miliarde de euro.