O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks, se va afla, in perioada 26 iulie - 4 august, la Bucuresti, pentru a incheia cea de-a cincea evaluare a indeplinirii de catre Romania a Acordului Stand-By, semnat in mai 2009. Concomitent, se va afla la Bucuresti si o misiune a Comisiei Europene.

Misiunea FMI va avea trei obiective principale, si anume analizarea rectificarii bugetului pe 2010, discutarea bugetului pe 2011 si trecerea in revista a politicilor fiscale si monetare, declara in 20 iulie, pentru Agerpres, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, fost ministru al finantelor publice.

Sosirea misiunii de evaluare a FMI a fost precedata de venirea la Bucuresti, la cererea ANAF, a unei misiuni de asistenta tehnica din partea Departamentului de afaceri fiscale al FMI, aflata in capitala Romaniei in perioada 14-28 iulie, pentru a consilia expertii ANAF cu privire la masurile pentru imbunatatirea colectarii veniturilor. Echipa expertilor fiscali ai FMI, condusa de Thomas Martin Story, a revizuit stadiul recomandarilor facute anul trecut de o echipa similara.

Programul de asistenta financiara a Romaniei, in valoare totala de peste 20 de miliarde de euro, este sustinut de FMI (13,6 miliarde de euro), Comisia Europeana (5 miliarde de euro), Banca Mondiala (un miliard de euro) si alti finantatori internationali.

Pana in prezent, Romania a primit aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.