Investitorii si analistii se asteptau la rezultate mai slabe in urma testelor de stres efectuate in sistemul bancar european si sustin ca este posibil ca criteriile si scenariile luate in considerare de autoritati sa fi fost prea indulgente, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax. Dintre cele 91 de banci testate de autoritatile europene in scenarii de risc, numai sapte au avut rezultate nefavorabile, necesarul de capital suplimentar fiind stabilit la 3,5 miliarde euro.

"Volumul de capital necesar este cu mult mai scazut decat se astepta piata. Pare un rezultat superficial, daca tinem cont de temerile legate de pierderile care ar putea fi cauzate de criza datoriilor de stat", spune Mike Lenhoff, chief strategist la Brewin Dolphin Securities Londra, care administreaza active de 33 miliarde de dolari.

Hypo Real Estate Holding din Germania, Agricultural Bank of Greece (ATEbank) si cinci case de economii spaniole, asa-numitele "cajas" regionale, au rezerve de capital desemnate inadecvate pentru asigurarea unei pozitii solide in scenariile de stres luate in calcul de autoritati. Acestea presupun o noua recesiune in Europa in acelasi timp cu o criza a datoriilor de stat, dar nu includ posibilitatea falimentului unei tari din zona euro.

"Rezultatele astea nu insufla deloc incredere. Testele au fost desfasurate in asa fel incat majoritatea bancilor sa treaca. Eu nu percep din aceste teste ca sistemul bancar este stabil", spune strategul sef al TCW Group Los Angeles, Komal Sri-Kumar, care administreaza active de 118 miliarde de dolari.

Vineri seara, inainte de publicarea rezultatelor, expertii grupului american Goldman Sachs estimau ca necesarul de capital suplimentar care va fi stabilit in urma testelor de stres din sistemul bancar european urma sa fie de 38 miliarde de euro. Barclays Capital anticipa, intr-o analiza proprie, suma de 85 miliarde euro.