Analiza Capital Economics: Scadere economica de 2,5%, deficit bugetar de 7% si un curs de 4,4 lei/euro la finalul anului 2010

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Luni, 26 iulie 2010, 14:14 Economie | Finanţe & Bănci


"Într-un contrast flagrant cu evenimentele recente din Ungaria, măsurile fiscale de austeritate anunţate de guvernul român au menţinut până acum pe linia de plutire acordul cu FMI, însă vor necesita sacrificii. Anticipăm acum o contracţie economică de 2,5% în acest an şi credem că, dacă economia României va stagna în 2011, se va putea considera o evoluţie bună", se arată într-o analiză efectuată de institutul britanic de cercetare si consultanta Capital Economics, citat de Mediafax.

Deşi guvernul a reuşit să elaboreze un plan de austeritate echivalent cu 2,3% din PIB, analiştii citati notează că au încă unele îndoieli în privinţa atingerii obiectivului de deficit bugetar de 6,8% din PIB convenit în mai cu FMI, în principal din cauza întârzierii aplicării multor măsuri.

Astfel, Capital Economics estimează că deficitul bugetar al României va fi în acest an de 7% din PIB şi că se va restrânge doar în mică măsură anul viitor, la 6,5% din PIB. "Cu alte cuvinte, noi măsuri fiscale vor fi necesare pentru a ajunge la ţinta de 4,4% din PIB convenită cu FMI pentru 2011", se arată în analiza prezentata de Mediafax.

Totodată, România "nu prea are timp să se complacă", deşi a primit la începutul lunii iulie cea de-a cincea tranşă de la FMI, de 913,2 milioane de euro, iar continuarea acordului cu creditorii externi este bine văzută de pieţe.

"Există temeri legitime în privinţa capacităţii guvernului de a respecta pe viitor condiţiile programului de împrumut, ţinând cont de nemulţumirea populaţiei faţă de măsurile de austeritate (...) dar şi de situaţia politică în continuare fragmentată, care ameninţă orice viitoare ajustări care ar putea fi necesare", anticipează analiştii Capital Economics.

În acest context, "cu şanse mari să se întâmple ceva rău", aceştia anticipează o nouă perioadă nefavorabilă pentru pieţele financiare şi estimează că leul se va deprecia la 4,4 lei/euro până la sfârşitul anului, de la 4,25 în prezent.

În plus, măsurile de austeritate vor avea "şi efecte macroeconomice semnificative", inflaţia fiind vizată în orizontul imediat. Însă Capital Economics are o viziune mai optimistă în privinţa acestui indicator, anticipând o creştere a inflaţiei de numai 2,5 puncte procentuale în urma majorării TVA.

"Guvernul se aşteaptă ca majorarea recentă de cinci puncte procentuale a taxei pe valoare adăugată să adauge între 3,5 puncte şi 4,5 puncte la inflaţia anuală din iulie, însă noi anticipăm un impact mai mic, de circa 2,5 puncte procentuale, reflectând faptul că retailerii vor avea probabil probleme în a transfera întreaga povară a creşterii TVA către consumatori", se spune în raportul citat de Mediafax.

Pe fondul diferenţei dintre PIB-ul potenţial şi PIB-ul realizat, estimată de analiştii britanici la -6%, aceştia anticipează că dobânzile vor rămâne stabile până în 2012, banca centrală neavând motive să înăsprească politica monetară. Totuşi, Capital Economics prevede o perioadă dificilă pentru BNR, dată fiind legătura dintre evoluţia cursului şi inflaţie, mai mare în România decât în alte ţări din regiune.

În acelaşi timp, tăierile fiscale prezintă încă un obstacol semnificativ pentru relansarea economică internă, avertizează economiştii.

"Sectorul bancar românesc este deja unul dintre cele mai expuse la criza din Grecia, deci condiţiile de credit vor rămâne dificile în următoarea perioadă. Scăderea de 25% a salariilor şi reducerea planificată a locurilor de muncă din sectorul public cu 60.000 doar în 2010 vor accentua problemele", anticipează Capital Economics.

Totodată, România nu se poate baza nici pe exporturi pentru relansarea economiei.

"Într-adevăr, exportatorii vor beneficia de un sprijin competitiv datorită deprecierii leului. Însă ţinând cont că relansarea economică de pe pieţele cheie de export din zona euro va întârzia probabil în acest an, cererea externă nu are şanse prea mari să ofere prea multă susţinere creşterii timp de mai mulţi ani. Astfel, ne reducem prognoza de creştere economică la -2,5% pentru acest an (de la -1% anterior) şi considerăm că o stagnare în 2011 va putea fi considerată o evoluţie bună", estimează Capital Economics.

În viziunea analiştilor britanici, economia românească va reveni la o creştere economică apropiată de potenţialul ei, de circa 4%, cel mai devreme din anul 2013, arata analiza citata.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

902 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    prognoze (Luni, 26 iulie 2010, 19:00)

    analistul [anonim]

    O alta prognoza de 2 bani numai buna de modificat a doua zi. Maine vor aparea si cei de la banci pompos intitulati economisti sefi, fiecare va emite cate o estimare proprie. Exista o certitudine si anume ca nu s-a intamplat nimic bun in economia Romaniei care sa puna bazele unei cresteri. Din pacate impozitele si taxele au crescut, investitiile straine si salariile au scazut, numarul de pesionari si someri s-a amplificat, guvernului ii lipseste inca de la investire busola. In aceste conditii PIB-ul evident nu poate decat sa scada, deficitul bugetar in cel mai bun caz sa ramana pe loc, cursul de schimb sa se mai deprecieze usor la venirea iernii si inflatia sa creasca incet dar sigur fiind tinuta in frau de scaderea consumului.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by