Autoritatile de supraveghere a sistemului bancar din Uniunea Europeana au anuntat ca sase banci germane nu au dezvaluit detaliile complete privind portofoliile de datorii suverane detinute, in cadrul testelor cu privire la rezistenta financiara a sistemului bancar european, potrivit AFP care citeaza Financial Times.

"Am convenit cu toate autoritatile de supraveghere si cu bancile implicate in acest exercitiu ca se vor publica date referitoare la portofoliile de datorii suverane pentru fiecare banca in parte", a declarat Arnoud Vossen, secretar general al Comitetului European de Supraveghere Bancara (CEBS).

Conform cotidianului britanic, printre cele sase banci se numara Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, Deutsche Postbank, institutia de credit cu cel mai mare numar de sucursale, si Hypo Real Estate, care nu a trecut testul de stres. Celelalte trei banci care nu au publicat detalii legate de portofoliile lor de obligatiuni suverane sunt DZ, WGZ si Landesbank Berlin.

Deutsche Bank si Postbank, la care Deutsche Bank detine o participatie de aproximativ 30%, au anuntat ca au incercat sa furnizeze date mult mai recente decat cele cerute de autoritatile europene. "Data de raportare a fost o problema pentru noi, deoarece am vrut sa furnizam date cat mai recente. Ne reducem in permanenta expunerea pe datoriile suverane", a declarat Joachim Strunk, purtatorul de cuvant al Postbank.

Totodata, un purtator de cuvant al Deutsche Bank a declarat pentru AFP ca datele de la 31 martie, "nu mai sunt actuale si de aceea nu le-am mentionat". "Vom face acest lucru marti, cand vom publica rezultatele pe cel de-al doilea trimestru", a adaugat el.

Analistii sustin ca refuzul bancilor germane de a dezvalui toate datele cerute inseamna ca acestea au ceva de ascuns. Reprezentantii autoritatilor de supraveghere financiara din Germania arata insa ca, prin lege, nu pot forta bancile sa publice aceste date.

Comitetul European de Supraveghere Bancara a anuntat vineri ca doar sapte din cele 91 de banci din Uniunea Europeana care au luat parte la testele de stres nu au obtinut rezultate satisfacatoare.

Testele au ca scop recastigarea increderii investitorilor in sistemul bancar european, in conditiile in care pietele financiare sunt ingrijorate ca intrarea in default a unui stat din zona euro ar duce la falimentul unor banci. Astfel, aceste teste au fost menite sa arate situatia fiecarei banci in parte pentru a restabili increderea si a impulsiona imprumuturile interbancare.