Descarca fisierul audio in format MP3

Fondul Monetar International va revizui prognoza privind scaderea Produsului Intern Brut al Romaniei in acest an, in prezent de 0,5%. Anuntul a fost facut de seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks. Potrivit acestuia, estimarea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare privind reducerea PIB-ului cu 3% este pesimista. Mai ales in contextul in care Romania a inregistrat un progres destul de mare in ultima perioada, a precizat Franks, dupa intalnirea pe care a avut-o, la sediul Bancii Nationale, cu guvernatorul Mugur Isarescu. O misiune a FMI se afla la Bucuresti pana pe 4 august, pentru a incheia cea de-a cincea evaluare a indeplinirii de catre Romania a Acordului Stand-By, semnat in mai 2009. Concomitent, se va afla la Bucuresti si o misiune a Comisiei Europene.

Financial Times: Romania vs Ungaria, in relatia cu FMI - cine negociaza mai bine?

Ramanem tot la sosirea delegatiei FMI la Bucuresti, care este sub lupa presei internationale. Intr-un articol care compara negocierile din Romania cu cele din Ungaria, Financial Times noteaza ca "preferand rolul de pugilist aceluia de pudel, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, le-a transmis celor de la Fond sa reformuleze conditiile sau sa renunte la acord". "Pietele financiare vor decide pana la urma daca stilul <> sau cel <> reprezinta o strategie mai buna", scrie Financial Times. Romania a facut un pas inainte, asumandu-si niste masuri fiscale de la care Ungaria, acum, da inapoi. Pe de alta parte, Budapesta ar putea fi nevoita pana la urma sa reia negocierile cu Fondul, se mai arata in materialul citat.

Sase banci germane nu au dezvaluit detaliile complete privind portofoliul de datorii suverane in cadrul testelor de stres

Sase banci germane nu au dezvaluit detaliile complete privind portofoliile de datorii suverane detinute, in cadrul testelor de stres. Anuntul a fost facut de autoritatile de supraveghere a sistemului bancar din Uniunea Europeana. Potrivit presei din Marea Britanie, printre cele sase banci se numara Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, Deutsche Postbank, institutia de credit cu cel mai mare numar de sucursale, si Hypo Real Estate, care nu a trecut testul de stres. Deutsche Bank si Postbank, la care Deutsche Bank detine o participatie de aproximativ 30%, au anuntat ca au incercat sa furnizeze date mult mai recente decat cele cerute de autoritatile europene. Analistii sustin ca refuzul bancilor germane de a dezvalui toate datele cerute inseamna ca acestea au ceva de ascuns. Reprezentantii autoritatilor de supraveghere financiara din Germania arata insa ca, prin lege, nu pot forta bancile sa publice aceste date. Testele au ca scop recastigarea increderii investitorilor in sistemul bancar european, in conditiile in care pietele financiare sunt ingrijorate ca intrarea in default a unui stat din zona euro ar duce la falimentul unor banci.

Marca Fiat revine in decembrie pe piata din SUA, dupa trei decenii de absenta

Marca Fiat va reveni pe piata americana in luna decembrie prin intermediul dealerilor Chrysler dupa trei decenii de absenta. Modelul de intrare este micul 500 care in anii urmatori va avea atat versiune decapotabila, cat 100% electrica in America. Fiat a preluat 20% din Chrysler anul trecut, iar planurile celor doua companii s-au schimbat mult dupa semnarea intelegerii. Una din ultimele modificari este faptul ca, intr-un showroom deschis la inceputul lui iulie la Paris, masinile Jeep sunt pentru prima oara vandute alaturi de cele ale Fiat. Cea mai noua controversa tine insa de anuntul sefului Fiat, Sergio Marchionne, potrivit caruia modelele Multipla si Idea vor fi construite la uzina din Serbia, preluata de italieni anul trecut. Ministrul italian al muncii a convocat imediat conducerea companiei si sindicatele la discutii, pentru a se asigura ca mutarea productiei in Balcani nu va fi in detrimentul celei mai mari uzine Fiat, Miraflori, care in prezent construieste aceste modele.