Familia Ionescu locuieste la tara, undeva pe langa Brasov. A luat un credit de la una dintre cele mai mari banci comerciale de la noi ca sa intre in business. Domnului Ionescu ii venise intr-o seara ideea sa-si construiasca o pensiune, asa cum aveau majoritatea vecinilor. A imprumutat 70.000 de euro in 2007 si au inceput ridicarea pensiunii. In 2008 catre finalul anului, pensiunea era utilata ca-n filme si astepta sa-i vina clientii. A venit in schimb, criza, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Domnul Ionescu lucra la o firma de constructii la poarta careia erau pana nu demult, cozi de 3 kilometri. Patronul firmei se imprumutase si el la banca pentru a mai cumpara o linie de productie ca sa isi mareasca afacerea. In martie 2009, coada scazuse la un kilometru lungime. In luna mai, inca veneau zilnic 30 de masini. Din iulie, suna patronul pe la firme sa intrebe daca nu au nevoie de ciment bun si ieftin. Nu mai avea nimeni nevoie.

Septembrie 2009 l-a prins pe domnul Ionescu in somaj tehnic. Atunci a inregistrat prima rata restanta la credit. Din ianuarie 2010, domnul Ionescu a fost disponibilizat cu totul. Firma a intrat in insolventa din cauza datoriilor si a facturilor neincasate. Domnul Ionescu s-a luat cu mainile de cap. S-a dus la banca sa vada ce s-ar putea face pentru a nu-si pierde si pensiunea. Avea trei rate restante, doar n-o crapa banca din cauza restantelor mele. Cei de la banca au fost draguti cu el. L-au pasuit de la plata principalului, 9 luni. Urma sa vada pe urma ce se va mai intampla.

Dupa nici doua luni, banca i-a vandut insa creditul unei firme de recuperare. “Am semnat un acord de evitare a executarii silite pentru 12 luni urmand sa platesc o rata aproximativ egala cu cea de la banca timp de un an, urmand sa prelungim acordul cu inca 12 luni”, spune dl. Ionescu.

Cateva luni a platit rata cea noua fara probleme dupa care, la un moment dat a aflat ca au fost preluati cu credit cu tot de o alta firma de recuperare. Astia noii nu prea stiau de mila. Au venit direct acasa la familia Ionescu si le-au pus in fata un contract.

Stimate Client,

Prin prezenta va aducem la cunostinta ca SC ... SRL, membra a grupului international specializat in colectarea de creante, este mandatat sa actioneze in numele si pe seama ... SRL in vederea recuperarii creantelor pe care cea din urma le are impotriva dvs, izvorate din contractul de credit indicat mai jos, pe calea executarii silite.

Va aducem la cunostinta ca între dvs. şi BANCA ...., s-a incheiat contractul de credit 200832../ 04.03.07(denumit în continuare “Contractul de Credit”), în baza căruia BANCA ...v-a acordat un Credit. Urmare a nerespectarii conditiilor contractuale, Contractul de Credit a fost cesionat catre .... SRL.

Intrucât Creditul nu a fost restituit conform graficului de rambursare, la data prezentei sunteţi obligat să achitaţi către .... SRL o sumă totală de 171.863,83 EUR, calculata la data de 15.07.2010. În raport cu faptele menţionate mai sus, vă solicităm prin prezenta să achitaţi în decurs de 15 zile de la primirea prezentei suma specificată mai sus în contul bancar nr. .... Va atragem atentia ca sumele indicate in prezenta notificare cresc in fiecare zi cu valoarea penalitatilor de intarziere si a costurilor aferente recuperarii.

In cazul in care nu veti achita obligatiile de plata, vom declanşa imediat colectarea creanţelor prin procedura de executare silita, inclusiv prin vanzarea de catre Executorul Judecatoresc a bunurilor dvs. imobiliare. In acest caz veţi fi obligat să plătiţi în plus toate costurile aferente procesului de colectare prin executare silită, care vor suplimenta suma totala datorata de catre dvs. catre .... SRL.

Vă rugăm să reţineţi că există, de asemenea, posibilitatea de a soluţiona pe cale amiabilă problema prin vânzarea voluntară a imobilului cu care ati garantat. Acest proces ar putea elimina generarea costurilor suplimentare şi a costurilor materiale de executare silita şi ar putea duce la realizarea unui preţ de achiziţie mai mare pentru imobilul ipotecat decât în licitaţia de execuţare silita. Dacă sunteţi interesat în mod serios de această posibilitate, o să vă oferim asistenţă relevanta", scria in scrisoarea firmei de colectare

Asta era hartia oficiala. Neoficial, omul care i-a adus-o i-a spus asa: “Intrucat avocatii sunt scumpi, singura ta varianta ar fi sa dai anunt ca vinzi casa si sa incerci sa te intelegi cu cine il cumpara ca mai intai sa-ti dea suma care sa acopere creanta si sa scapi de colectorul de debite iar ulterior sa-ti mai dea cateva mii de euro. Daca stii sa vinzi, vei gasi un cumparator. Altfel, te vei trezi ca ti se vinde casa la o licitatie trucata de care nu a auzit nimeni, pe 20.000 de euro si ramai si fara casa si cu rata la firma de colectare. Mai bine vinzi, ramai cu cateva mii si astfel o iei practic de la zero. Nu e sfarsitul lumii sa ramai fara casa”, au incercat sa-l lamureasca cei de la colectare.

Domnul Ionescu avea doua posibilitati. Ori il executa pe loc, ori semneaza un nou acord de evitare a executarii pentru 12 luni (dar in conditii mult diferite: timp de 11 luni au de plata o rata cu vreo 110 euro mai mare decat o aveau la cealalta firma de recuperare, iar a 12-a rata va fi diferenta ce ramane neplatita din intreg creditul). Domnul Ionescu a incercat sa isi vanda pensiunea pe care o visase atata vreme, dar lumea nu are acum bani de bagat in imobiliare.

Domnul Ionescu e disperat. Se intreaba de ce naibii creditul in care el e parte a ajuns obiect de vanzare si ce ar zice banca daca si el, Ionescu, i-ar scrie bancii ca si-a vandut creditul lui Popescu de pilda.

Pe urma, zice dl Ionescu, eu am semnat cu banca un contract pe 30 de ani. Cum sa vina o terta firma sa imi spuna sa dau intr-un an banii inapoi? A sunat la un avocat, a sunat la Protectia Consumatorului si acum asteapta sa vada ce se poate face. Intre timp si-a gasit de lucru si intra pe toate forumurile posibile sa vada daca nu sunt mai multi in situatia lui, sa se uneasca si sa rastoarne impreuna starea asta de lucruri.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa