"Ne facem griji in legatura cu slaba absorbtie a fondurilor europene de catre Romania", a declarat, marti, Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International la Bucuresti. Oficialul FMI a spus ca absorbtia fondurilor "trebuie imbunatatita", adaugand ca "exista o suma mare de bani pe care Romania o poate accesa gratis" si pe care tara noastra o poate pierde. Franks a afirmat ca Fondul nu a discutat cu oficialii romani despre un nou acord.

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de Jeffrey Franks:

* ne facem griji in legatura cu absorbtia fondurilor; vrem ca actiunea sa fie imbunatatita

* lucram si cu specialisti din UE ca aceasta problema sa se rezolve

* exista o suma mare de bani pe care Romania o poate accesa gratis

* trebuie sa se stie insa cum sa se faca proiecte

* daca fondurile nu sunt accesate pana la sfarsitul perioadei, toti banii dispar, nu mai sunt disponibili pentru Romania

* trebuie sa facem tot ce putem pentru ca Romania sa poata absorbi banii

* eforturile trebuie sa fie mai mari

* nu am discutat cu partea romana in legatura cu un nou acord

* suntem la dispozitia Guvernului pentru a-i ajuta sa se descurce cat mai bine

* vom continua discutiile in aceasta dupa-amiaza cu ministrul de finante

O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks, se afla la Bucuresti pana la 4 august, pentru evaluarea modului in care Romania si-a indeplinit conditionalitatile din Acordul stand-by, semnat in mai 2009. Reprezentantii FMI si cei ai Comisiei Europene au discutat, luni, despre rectificarea bugetara pe acest an, precum si despre constructia bugetara a anului viitor. Urmatoarea transa depinde si de respectarea graficului privind reducerea arieratelor.

Sambata, premierul Emil Boc a declarat dupa lucrarile Grupului interministerial pentru absorbtia de fonduri europene ca "sunt prea putin bani europeni atrasi in raport cu ceea ce putem face.