Descarca fisierul audio in format MP3

Ultimul raport al expertilor FMI, finalizat in urma misiunii anterioare in Romania, analizeaza in detaliu evolutia economiei pana la finalul primului trimestru 2010, precum si care sunt asteptarile pentru perioada urmatoare. Cele doua tinte care nu au fost atinse la finalul primului trimestru - deficitul bugetar si nivelul arieratelor, au fost cauzate in principal de "cresterea presiunilor pe cheltuieli si colectarea veniturilor, mai slaba decat era de asteptat". Aceste aspecte "pun in pericol tintele pentru finalul anului 2010".

Autoritatile intentioneaza sa reduca nivelul arieratelor prin restructurarea sectorului de sanatate, la nivel central si prin incheierea de acorduri swap, de compensare reciproca a datoriilor intre autoritatile locale si firmele private. Pentru a atinge tinta de deficit de 6,8% la finalul lui 2010 sunt necesare ajustari de circa 2,3% din PIB, arata Raportul FMI in urma celei de-a patra evaluari pe Romania, perioada mai-iunie 2010.

Franks, FMI: Suntem îngrijoraţi de absorbţia fondurilor europene, care arată foarte rău

Reprezentanţii FMI sunt îngrijoraţi de absorbţia de către România a fondurilor europene, care arată foarte rău, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks. El a arătat că fondurile europene sunt esenţiale pentru investiţiile din economie, menţionând că absenţa acestor sume nu va modifica ţintele fiscale. În ceea ce priveşte posibilitatea încheierii unui nou acord de împrumut între România şi FMI, Franks a reiterat că deocamdată nu au început discuţiile cu Guvernul. Anterior, preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a declarat că Franks le-a transmis reprezentanţilor patronatelor că există riscul ca România să piardă fonduri europene importante, de 20 miliarde euro în următorii ani, ca urmare a modului "dezastruos" de atragere a acestora.

Topul sefilor platiti regeste - CEO-ul Oracle, cel mai bine platit director al deceniului, cu castiguri de peste 1,8 miliarde dolari

Larry Ellison, seful Oracle este directorul cel mai bine platit al unei companii cotate la bursa, avand venituri totale de 1,84 miliarde dolari in ultimul deceniu, arata un top intocmit de Wall Street Journal. Locul secund este ocupat de magnatul web Barry Diller, iar Steve Jobs, seful Apple figureaza pe locul al patrulea. Clasamentul tine cont de salarii, bonusuri si castiguri realizate din actiuni.

Larry Ellison in varsta de 65 de ani a fondat Oracle in 1977, iar in ultimul deceniu a castigat in toal 1,84 miliarde. Pe locul secund se afla magnatul web Barry Diller care a condus atat Expedia cat si Interactive Corp, avand castiguri totale de 1,14 miliarde dolari. Ray Irani, seful Occidental Petroleum a obtinut castiguri totale de peste 850 milioane dolari, in timp ce Steve Jobs, desi a avut un salariu anual formal de un dolar, a obtinut venituri de aproape 650 milioane dolari din actiuni intre 2000 si 2009.

Profitul Fondului Proprietatea a crescut cu 25% in primul semestru, la 210,5 milioane lei

Fondul Proprietatea a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit net de 210,5 milioane de lei, cu 25% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand profitul s-a ridicat la 167,86 milioane de lei. Veniturile din dobanzi au avut o pondere de circa 20% din totalul veniturilor, in vreme ce veniturile din diferente de curs valutar au contribuit cu peste 15% la veniturile realizate de Fondul Proprietatea. Reprezentantii Fondului precizeaza ca in prima jumatate a acestui an cheltuielile cu personalul s-au redus cu aproape 50% fata de perioda similara din 2009.