Constantin Ichimescu, absolvent Dofin: "Cand e vorba sa castigi, toti aleg castigul mic si sigur. Cand e sa pierzi, lumea prefera riscul". O discutie despre criza, banci, fiscalitate si solutii

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 28 iulie 2010, 10:06 Economie | Finanţe & Bănci


Constantin Ichimescu
Foto: Hotnews
Constantin Ichimescu e absolvent de Politehnica. A terminat Automatizari si Calculatoare si lucreaza in prezent la o banca comerciala, in departamentul de control al riscului. In aceasta vara a absolvit un masterat la Centrul European de Excelenta Dofin condus de Moisa Altar, nota obtinuta fiind maximul acestei sesiuni. Altar nu da 10, se stie. Ichimescu a obtinut 9,30, dupa evaluarea comisiei din strainatate formata din prof. Simon Burke (Business School, University of Reading, Anglia), prof. Peter van der Hoek (Erasmus University, Olanda) si Florin Bilbiie, (Paris School of Economics, Franta). O discutie cu Ichimescu despre FMI, criza, solutii si prioritatile momentului e o intalnire cu istoria economica si cu incercarile ei actuale de a se „ajusta” realitatilor economice..
 • Economistii de apa dulce si cei de apa sarata
Rep: Cum ati ajuns la Dofin?
Constantin Ichimescu: Eram angajat part time la o alta banca si lucram la „end of day”...
Rep: Adica?
C.I.: Toate procesele care au loc intr-o banca pe timpul zilei, se actualizeaza noaptea intr-o baza de date. Userii sunt scosi din sistem si au loc actualizarile. Asta faceam eu. Plecam seara de la 8 de acasa si ma intorceam a doua zi dimineata la 5. Pe urma trebuia sa plec la laboratoare la Politehnica. Ei, lucrand intr-o banca, un coleg de acolo mi-a povestit despre domnul profesor Altar si mi-a sugerat sa imi fac masteratul la Dofin. Am vazut pe site-ul Dofin cam care sunt pretentiile acolo si in cele din urma m-am inscris.
Rep: E greu?
C.I.: Pentru cineva care nu a terminat Finantele, e cam dificil. Nu a fost usor, va dati seama. Eu am terminat Politehnica si sa te acomodezi cu derivativele, cu  toate problemele care tin de economie nu e cel mai usor lucru. Dar am reusit pana la urma. E drept, nu am lipsit de la cursuri. Am fost ceea ce se cheama un masterand model.
Rep: Care a fost tema disertatiei?
C.I.: Evaluarea capitalului de risc al unei banci utilizand modelul CreditRisk+
Rep: Cat de utile sunt aceste modele de calcul, cata vreme simulari s-au mai facut, bancile au iesit ok, dar economia reala a demonstrat ca lucrurile stau usor diferit?
C.I.: Aici, discutiile sunt mai ample. In martie 2008, Greenspan a scris un articol in Financial Times, care se intitula ”Nu vom avea niciodata un model perfect de risc”. In respectivul articol, spunea cam urmatorul lucru: de regula modelele econometrice si de credit risk nu pot sa se plieze pe realitatea economica, din doua motive. Primul, fiindca aceasta realitate economica presupune o multitudine de variabile pe care greu le poti cuantifica. A doua problema e ca seriile de date folosite nu te ajuta intotdeauna foarte tare. In istoria economica a SUA a ultimilor 50 de ani, o septime au fost ani de contractie economica iar restul de sase septimi au fost ani de boom. Astfel incat atunci cand calculezi in statisticile tale, niste boom si iti pot distorsiona rezultatul real.
Rep: Asa e. Revin si va intreb: atunci la ce bun un model de risc?
C.I.: Revin si eu cu explicatiile. In septembrie 2009, a venit Krugman care a scris un articol in NY Times „Cum de au dat-o in bara economistii atat de rau”, in care spunea ca in ultima perioada de dinaintea crizei, economistii  au ajuns sa confunde eleganta matematica cu adevarul economic. Apoi, Krugman imparte economistii in doua categorii: economistii de apa sarata si cei de apa dulce. Cei de pe coasta erau de apa sarata si cei din interiorul continentului, in functie de universitati, de apa dulce. In ultima categorie ii include pe Lucas si scoala de la Chicago, pe Prescott, care aveau o viziune mai boema despre piata.
 • Unde a gresit Greenspan?
Rep: Asta e si conceptia lui Greenspan..
C.I.: Exact. Ei credeau ca Statul nu trebuie sa intervina cu bailout-uri, ci doar eventual sa aiba un Fed puternic, care sa tina bine in frau variabilele macro- rata dobanzii samd. In tabara a doua e inclus marele Gregory Mattew, Olivier Blanchard- economistul sef al FMI si chiar si Bernanke. Ei erau mai realisti si spuneau ca pietele nu reactioneaza intotdeauna reational, agentii economici  nu se comporta nici ei in mod rational… Dar sa revin la Krugman. Ideea lui e ca toti acesti autori ”de apa dulce” isi faceau un scop in sine din dezvoltarea unor modele foarte elegante din punct de vedere matematic, care incercau sa justifice tot felul de corelatii din piata. Krugman a venit sa spuna ca lucrurile nu stau chiar asa. Economia nu lucreaza cu particole, ci cu oameni care au o psihologie aparte. Si ca toti acesti economisti de apa dulce au incercat sa elaboreze acea theory of everything,  a propos de  „string theory”din fizica. Comportamentul oamenilor e diferit in timp…
Rep: Si atunci cum sa cuantifici....?
C.I.: Krugman spune ca ar trebui sa lasam in cadrul acestor modele sa intervina psihologia comportamentala, acel behavioral finance. Va spuneam inainte de Daniel Kahneman, care a luat Nobelul in economie si care a demonstrat cele doua fisuri ale ideologiei lui Greenspan: prima, ca agentii nu sunt rationali si a doua, ca firmele nu sunt simpli actori ai pietei. Pe acest al doilea subiect, a elaborat mai mult, ideea principala fiind aceea ca firmele nu sunt notiuni abstracte, ci sunt intruchipate de top manageri, ale caror interese difera uneori de cele ale firmei. Interesul de lunga durata al firmei, de a rezista in piata si eventual de a castiga o pozitie mai buna, contrasteaza cu interesul pe termen scurt al liderilor firmei, care vor performanta imediata, pentru ca ea e recompensata prin bonusuri. Si pentru aceste bonusuri, de multe ori top managementul e dispus sa isi asume riscuri peste medie.
Rep: Oricum, top managerii au reationat oarecum irational la criza...
C.I.: Da, pentru ca exista un mismatch. Cand firma are crestere economica, ei isi primesc bonusurile. Cand firma intra pe pierdere, in cel mai rau caz isi pierd bonusurile sau sunt dati afara, dar pleaca tot cu bani suficienti incat  sa nu le pese de reputatia sifonata. Kahneman asta spune: sa distingem intre corporatii si top management.
 • Cand e vorba sa castigi, toti aleg castigul mic si sigur. Cand e sa pierzi, lumea prefera riscul
Pe partea asumarii celor care au luat credite crezand ca pretul mortgage-urilor vor creste la infinit, Kahneman vine si spune ca decizia se ia prin intermediul a doua sisteme. Unul bazat mai mult pe intuitie si altul bazat pe reflectie. Prospect theory a lui vine si demonstreaza ca atunci cand e vorba de un castig, oamenii prefera riscul minim, in vreme ce la pierdere, lucrurile stau pe dos.
Rep:Adica?
C.I.: De pilda, ai doua posibilitati. 100% castig 3000 de euro sau 80% sanse de a castiga 4000 de euro. Majoritatea au preferat castigul sigur.
Cand li s-a propus varianta unei pierderi 100% a pierderii de 3000 de euro 80%, sau 4000 de euro pierdere cu probabilitate de 80%, respondentii au preferat sa riste. Si asta au facut si bancile.
Rep:De ce nu s-a gasit o minte rationala in tot acest joc, fie de la Guvern, fie din partea economistilor?
C.I.: Pentru ca asta a insemnat „live the american dream”. Pentru asta au fost infiintate Fannie Mac si Freddie… La noi cel putin creditele nu au fost externalizate in afara grupului, iar bancile au tinut riscurile in propria ograda, fiind interesate sa urmareasca evolutia lor.
 • FMI- muma sau ciuma?
Rep:A fost bine sau rau ca am incheiat un acord cu FMI?
C.I.: E foarte bine ca am avut acest acord. FMI-ul nu mai e atat de autoritar cum era odata. Din punctul asta de vedere a fost bine sa avem un reper, o voce autorizata care sa iti arate unde ai probleme. FMI are nu doar capacitatea de a te imprumuta, ci si pe aceea de a te asista. Problema la noi e cu partea rationala… E un cerc vicios… Toata lumea se intreaba cand iesim din criza. Problema la noi e lipsa de incredere in institutiile Statului. Cum spunea si dl Lazea (economistul sef al BNR- n.red): Cand un patron iese cu jeepul din ograda, nu-l mai intereseaza cum sta infrastructura si nu e dispus sa dea bani pentru asta. Daca stai sa te uiti insa la ce face Statul cu banii si cum ii cheltuie pe tot felul de proiecte, care mai de care mai nebunesti.
Rep: Un exemplu...?
 C.I.: Romania- land of choice. Cum sa faci campanie turistica in noiembrie promovand frumusetea verii romanesti? Dincolo de asta, sa faci campanie taman in 2009 cand lumea strangea cureaua si turismul era in scadere, nu e deloc recomandabil. Vreau sa mai spun ca imediat dupa clipul Romaniei, urma un clip al Macedoniei, care invita investitorii. Erau prezentati indicatorii macro, li se vorbea de avantaje fiscale.. Noi cautam turisti, ei cautau investitori. Nu mai vorbesc despre coruptia de la noi, pentru care am fost dati ca exemplu negativ. Despre asta e vorba. Statul trebuie sa recapete increderea populatiei.
 • Ar trebui ca Statul sa arate ca e bine intentionat si ca lucreaza  pentru binele public
Rep: Statul sau macar o parte a lui, pentru ca avem si institutii care inca merg
C.I.:  Da, asa este. La capitolul institutii profesioniste care isi fac treaba, as da exemplul Bancii Nationale. Daca nu ar fi fost colectivul acela de oameni, nu-am fi putut astepta la orice. Si acum ce face Statul? Le taie salariile si probabil ca unii dintre cei de acolo se vor orienta catre banci private. Am multi colegi care lucreaza acolo si au si ei rate, copii… nu poti sa le tai oamenilor de acolo salariile. Incalci niste legi si nu e ok. Dar sa revin.
Rep: E buna ideea impozitarii tuturor veniturilor?
C.I.:  Ca idee e buna, dar nu cred ca acum ea este cea mai recomandata.
Rep: De ce?
C.I.: E mare consumatoare de resurse, in momentul in care ai nevoie sa canalizezi resursele in mod optim. Sa te duci in nu stiu ce sat ca sa impozitezi nu stiu ce si sa colectezi o suma oarecare... E time consuming, mai mult consumi decat aduni.
Rep: Si atunci care ar fi solutia?
C.I.: Sa iei de pilda averea afisata, sau lucruri din acestea evidente. Ar trebui ca Statul sa arate ca e bine intentionat si ca lucreaza pentru binele public. Poate ca daca ai vedea unde anume se duc banii pe care ii platesti prin taxe si impozite, oamenii ar deveni mai corecti fata de Stat la randul lor. Romania are acum nevoie de antreprenori in genul lui Ostahie, Talpes samd care au invatat sa faca business de la zero. E nevoie sa dezvoltam aceasta clasa de antreprenori. Asta trebuie sa incurajam, nu sa venim cu promisiuni ca dam 25.000 de euro celor care se intorc..
 • De ce sa finantam acum Statul cand peste doua luni vom obtine randamente mai mari?
Rep: Antreprenorii vor reusi si daca bancile ii vor sprijini. Cand vor da bancile credite?
C.I.: Pai bancile nu imprumuta acum nici Statul, din cauza riscurilor viitoare mari. Se vorbeste despre anticipate, care ar fi un dezastru. Iar vor veni unii sa promita cresteri salariale cu 50%? Iar vom sta cateva luni fara sa se faca nimic?
Rep: Stati putin…Spuneati ca bancile nu vor sa imprumute Statul din cauza riscurilor? Pai de ce? Statele dau rareori faliment..
C.I.: Bancile gandesc astfel. Ca e posibil sa ajungem si mai mari. De ce sa ii dau acum cu 7,5%, daca peste doua luni o sa imi plateasca si mai mult?
Rep: E moral asta?
C.I.: Nu e vorba de moralitate.
Rep: Dar despre ce e vorba?
C.I.: La un an nu prea mai ai un reper in privinta randamentelor. Ai la 3 luni, ai la 6 luni, dar pentru un an nu stii cat sa ceri.
Rep: La corporate cand va redemara creditarea?
C.I.: Ar fi ideal sa putem credita pentru atragerea de fonduri, dar vedem ca undeva se rupe firul. Ori e o problema cu business-planurile antreprenorilor, ori bancile vad riscuri prea mari, ori cei de la CE nu aproba dosarele din diverse ratiuni.
 • Infrastructura, educatia, agricultura- directiile in care sa privim
Rep: Care considerati ca sunt principalele prioritati in acest moment?
C.I.: Cea mai mare nevoie e infrastructura, urmata de educatie. Daca vrem sa avem productivitate trebuie sa avem un invatamant pus la punct. Profesorii spun ca generatiile recente sunt tot mai putin pregatite. Eu imi amintesc si acum cu placere cum in vacantele de vara umpleam caietele de teme. Veneam cu lista de carti citite, colegii iti puneau intrebari in fata clasei... erau alte vremuri. E nevoie sa cultivam un spirit de auto-educatie, in lipsa caruia va fi foarte dificil sa facem educatie.
Rep: Mi-ati spus doua prioritati. O a treia care ar fi?
C.I.: Agricultura si in special atragerea fondurilor europene. Sunt 30 de miliarde de euro, din care noi reusim sa accesam sase sute si ceva de milioane. Poate ar fi utila comprimarea, formarea de asociatii agricole, care sa permita perspective mai mari de business.
Rep: Spuneati de infrastructura. Ce garantii avem ca lucrarile nu vor fi acordate tot anumitor firme, ca finalizarea lor se va face cu bani mult mai multi si pe termene mai mari decat cele contractate?
 • Moise Altar- un dascal pe linia lui Pompeiu si Moisil
C.I.: Sigur, exista aceste temeri, dar sunt foarte multe de facut. Am sa iau un exemplu. Infrastructura feroviara. Daca o punem la punct, poate reusim sa absorbim din traficul rutier. Diminuand traficul rutier, oamenii castiga timp si sunt mai relaxati. Dar e nevoie de o abordare pe termen lung si de sustenabilitatea economica a acestor proiecte. La noi infrastructura feroviera e la pamant. Eu fac pana acasa la mine 7 ore pentru 300 de kilometri, ceea ce mi se pare inadmisibil. E o problema de infrastructura fizica. De sinele de cale ferata. Dupa inundatiile de la Buzau si s-a inlocuit linia, trenul zbura. Dar a durat cateva luni. Au aparut intre timp marfarele care au denivelat calea ferata si s-au impus restrictiile. Ar trebui gandit un proiect prin care sa dezvoltam un proiect, asa cum e in toata lumea occidentala, prin care marfarele sa circule separat. Pe langa asta, trebuie continuat cu autostrazile.
Dar am rezerve in privinta strategiei actualului Guvern. Poate viitorul…
Rep: Am inceput aceasta discutie de la Dofin, de la profesorul Altar. As vrea s-o incheiem tot aici. E un profesor dur, asa cum se aude?
C.I.: Nici vorba. E un model de profesor pe care il intalnesti si in istorie. Vreau sa va spun ceva. Citeam recent o carte „A fost odata Grigore Moisil”, scrisa de Veronica Moisil, sotia acestuia. Moisil, a murit la varsta de 67 de ani, la o conferinta in Canada, la cativa metri de Ambasada Romaniei. Stiti ca IEE Computer Society din Baltimore, SUA, i-a acordat post-mortem, in 1997, premiul "Computer Pioneer Award", pentru contributia remarcabila in inceputurile informaticii. In fine, am recunoscut in descrierile sotiei lui Moisil exact stilul profesorului Altar. Iar Veronica Moisil scria ca identifica in profesorul Moisil stilul unui dascal al acestuia, profesorul Dimitrie Pompeiu. E vorba de un stil de scoala care se transmite si care tine de invatamantul veritabil de care avem si noi nevoie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8676 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  dl Altar - salvarea natiunii (Miercuri, 28 iulie 2010, 10:44)

  Tataie [anonim]

  Poate dl Altar ne face privilegiul sa ne prezinte o analiza comprehensiva a starii economiei romanesti plus un plan realizabil privind iesirea din criza ?
  • 0 (0 voturi)    
   Analiza competitivitatii economiei romanesti (Miercuri, 28 iulie 2010, 17:02)

   Constantin Ichimescu [anonim] i-a raspuns lui Tataie

   Salut,

   In fiecare an d-l prof Altar ne prezinta urmatorul raport care spune multe despre starea economiei romanesti http://www.weforum.org/pdf/GCR09/GCR20092010fullreport.pdf

   Dupa cum se observa, desi in clasamentul general suntem pe locul 63/133, daca analizam putin in detaliu observam ca la nivelul primilor 4 piloni (de baza) suntem pe locul 86/133, deci e clar ca avem o problema in ce priveste institutiile, infrastructura, planurile macro pe termen lung si educatia in conditiile in care tara noastra este membra a UE.

   M-am gandit ca inainte de a veni cu idei originale si inovatoare ar trebui sa ne ocupam de cele de baza.

   Numai bine!
   • 0 (0 voturi)    
    nope (Joi, 29 iulie 2010, 11:56)

    Tataie [anonim] i-a raspuns lui Constantin Ichimescu

    Nu inteleg ce nu intelegi. Iti pot prezenta si eu muuuuulte rapoarte. Ii sugeram dlui profesor sa ne uimeasca cu un raport intocmit de dumnealui.
  • 0 (0 voturi)    
   Deja se stiu (Miercuri, 28 iulie 2010, 18:47)

   cititor [anonim] i-a raspuns lui Tataie

   Se stie exact ce nu trebuie facut in astfel de situatii. De asemenea se stie ce trebuie incercat pentru a grabi procesul de iesire. Dar nu exista vointa politica pentru a o face pentru ca anumite interese vor fi deranjate.
   Este exact "similara situatiei prezentate in articol:
   "Interesul de lunga durata al firmei, de a rezista in piata si eventual de a castiga o pozitie mai buna, contrasteaza cu interesul pe termen scurt al liderilor firmei, care vor performanta imediata, pentru ca ea e recompensata prin bonusuri. Si pentru aceste bonusuri, de multe ori top managementul e dispus sa isi asume riscuri peste medie."
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari (Miercuri, 28 iulie 2010, 10:46)

  Razvan [anonim]

  salutari Cip! sper sa ajungi "departe" ;)
 • 0 (0 voturi)    
  ortografie (Miercuri, 28 iulie 2010, 11:10)

  dl [anonim]

  un interview deosebit prin calitatea mesajelor si informatiilor transmise. Din pacate textul are multe greseli de ortografie
  • 0 (0 voturi)    
   Interviu (Miercuri, 28 iulie 2010, 12:26)

   Vartosul [anonim] i-a raspuns lui dl

   Forma corecta este "interviu", domnu' academician-doctor-inginer.

   Pune mana pe DOOM si da lectii de gramatica dupa.

   Complimente
 • 0 (0 voturi)    
  dofin si excelenta (Miercuri, 28 iulie 2010, 11:45)

  ana [anonim]

  Poate ar trebui sa va ganditi mai degraba la acei romani ,nu foarte multi,ajunsi ,dupa selectii dure,masteranzi la programe aflate in prima linie (top 10) din lume...E de-ajuns sa va uitati pe FT ...Pentru ca ei au patruns intr-o alta lume si nu vor insira asemenea banalitati...Acolo veti vedea ce inseamna un program MBA/doctoral adevarat ..Iar despre monumentul ridicat cu sarg lui Altar,as fi mai rezervata....
  • 0 (0 voturi)    
   da (Miercuri, 28 iulie 2010, 15:21)

   Ioana [anonim] i-a raspuns lui ana

   Ai dreptate...cam exagerat articolul. Nu culeg nicio informatie concreta; eventual, laude aduse dlui Altar si acestui domn Ichimescu.
  • 0 (0 voturi)    
   De fiecare data asteptam ajutor de-afara ... (Miercuri, 28 iulie 2010, 19:18)

   Marian [anonim] i-a raspuns lui ana

   Inainte de '89 asteptam 'sa vina americanii', dar revolutia tot ai nostri au facut-o. Acum ii asteptam pe acei 'masteranzi la programe aflate in prima linie (top 10) din lume...' cu programe NE-banale, dintr-o 'alta lume'. V-ati intrebat totusi daca ni s-ar potrivit astfel de programe exotice? Off, cat de actuala poate fi inca 'teoria formelor fara fond'; desi a trecut mai bine de un secol si noi tot nu suntem capabili sa gandim si singuri ...
 • 0 (0 voturi)    
  Cand? (Miercuri, 28 iulie 2010, 11:48)

  Paul [anonim]

  Fara nici un pic de rautate dar cand o sa venim si noi cu ideiile noastre originale. Tot interviul este un copy/paste din alte articole de ziar, probabil lectura obligatorie la Master.
  Ma rog e frumoasa intentia.
 • 0 (0 voturi)    
  la discutii suntem buni toti (Miercuri, 28 iulie 2010, 11:52)

  de pe margine [anonim]

  la discutii suntem buni cu totii. greul apare atunci cand te pui sa faci.

  cateodata chiar si teoria ne poate juca feste.

  de ex: e la mintea cocosului ca intre a pierde sigur 3000 de euro si a exista o sansa sa nu pierd 4000, diferenta nefiind marginal semnificativa, se va alege varianta in care exista ceva sanse.

  Ma gandesc ca exemplul dat nu este chiar potrivit ales.
  • 0 (0 voturi)    
   Banala dar cu implicatii importante ... (Miercuri, 28 iulie 2010, 20:47)

   unknown [anonim] i-a raspuns lui de pe margine

   Poate ca exemplul a fost intr-adevar simplu dar plecand de la astfel de experimente si-a dezvoltat Kahneman teoria perspectivei, a deciziilor in conditii de stres si risc, teorie care i-a adus ulterior si premiul Nobel: http://www.ectap.ro/articole/129.pdf
  • 0 (0 voturi)    
   pai hai sa discutam :) (Joi, 29 iulie 2010, 10:51)

   Admirator Elena Udrea [anonim] i-a raspuns lui de pe margine

   Asa e, e la mintea cocosului. Si atunci cocoseii care gestioneaza banii altora prefera sa riste in continuare in loc sa "cut the losses". Adica sa se opreasca din pierdut banii altora.

   Exemplul nu e foarte reusit prin prisma faptului ca diferenta dintre sume este mica, si anume, in realitate, riscand poti sa pierzi nu cu 33% (4000 vs 3000) mai mult, ci cu 100%, 1000% etc.

   Alta problema este ca nu cred ca poti sa evaluezi ce inseamna risc de 80%. Asta inseamna ca aproape sigur o sa pierzi (in 4 din 5 cazuri).

   Am citit la un moment dat niste studii empirice despre gestionarii de fonduri de private equity. Din datele adunate, reiesea ca managerii mai experimentati aveau pe termen lung (altfel zis pe un portofoliu de investitii, nu pe o lovitura norocoasa care poate sa apara daca risti) rezultate mai bune pentru care unul dintre motive era ca stiau cand sa se retraga dintr-o investitie proasta, in loc sa continue cu ea in speranta ca se va redresa si vor reusi sa recupereze pierderea.
  • 0 (0 voturi)    
   Sa analizam putin ... (Joi, 29 iulie 2010, 23:56)

   Laura Marga [anonim] i-a raspuns lui de pe margine

   Mie mi se pare ca CI a vrut sa spuna altceva cu exemplul si nu neaparat ca "diferenta nefiind marginal semnificativa, se va alege varianta in care exista ceva sanse".

   Ca absolventa de matematica, pot sa va spun ca probabilitatea matematica ne-ar spune sa alegem altceva:

   PbMat(castig/pierdere) = 0.8 * 4000 = 3200 > 3000

   ceea ce arata ca in ambele exemple, deciziile au fost 'irationale' din pct de vedere probabilistic iar microeconomia foloseste din plin astfel de calcule atunci cand calculeaza functia de utilitate a agentului.
   • 0 (0 voturi)    
    Ai perfecta dreptate. Asa trebuia analizat. (Vineri, 30 iulie 2010, 9:39)

    Constantin Ichimescu [anonim] i-a raspuns lui Laura Marga

    Buna Laura!

    Imi pare bine sa vad ca in luarea deciziilor economice exista persoane care fac apel si la doilea sistem, cel reflexiv, si nu se multumesc sa se bazeze doar pe primul sistem, cel intuitiv.

    Se pare ca economia ca stiinta va fi mereu in cautarea modelului ‘perfect’. Pe de-o parte, avem TEORIA economica care presupune ca agentii sunt rationali si isi fac bine calculele inainte sa ia o decizie economica (in exemplul nostru, agentii ar fi trebuit sa aleaga 4000 EUR la castig, si 3000 EUR la pierdere), si de cealalta parte avem REALITATEA economica care ne arata ca din punctul de vedere al matematicii deciziile agentilor sunt uneori irationale (80% au ales 3000 EUR la castig, si 92% au ales 4000 EUR la pierdere).

    Aceasta discrepanta cred ca l-a facut si pe Greenspan sa admita ca IDEOLOGIA sa are fisuri, ca agentii sufera de o ‘exuberanta irationala’ ce duce in mod inevitabil la generarea unor bule speculative, asa cum a fost criza IT din 2000 (‘dot-com-bubble) si cea din 2007 (‘housing-bubble’).

    Ideal ar fi sa avem un model perfect care sa identifice aparitia unor astfel de bule speculative a.i. statul sa poata interveni si sa le opreasca la timp. Dar chiar daca l-am avea, ar putea oare Statul sa intervina fara nici o retinere? Nu ar contraveni aceasta interventie a sa spiritului economiei de piata in cadrul careia se presupune ca pretul de echilibru se formeaza la intersectia cererii si ofertei?

    Din acest punct de vedere poate ca are dreptate Liviu Voinea sa considere in cartea sa, “Sfarsitul economiei iluziei. Criza si anticriza. O abordare heterodoxa’, ca de fapt starea normala a economiei si a pietelor este dezechilibrul.

    Numai bine,
    Ciprian.
 • 0 (0 voturi)    
  discutie relativa (Miercuri, 28 iulie 2010, 11:55)

  teorie goala [anonim]

  Dl stie ce are de facut isi vinde imaginea...

  In rest, aberatii si teorie goala, mai bine sa puna fiecare mana pe pix si sa contribuie cu idei pe care sa le implementeze si sa le monitorizeze, sa fie stimulat concursul de idei. Scoli tot facem, aduman diplome, din gura stie fiecare sa arunce cu vorbe dar cand e sa se dea solutii punctuale toti se invart in jurul subiectului si nu spun nimic concret.
  Trebuie entuziasm si motivatie, nu avem astfel de modele si nici nu facem eforturi in aceasta directie.
 • 0 (0 voturi)    
  proiect infrastructura (Miercuri, 28 iulie 2010, 11:58)

  la treaba ! [anonim]

  Sa faca dansul un propiect prin care infrastructura feroviara sa poata absorbi traficul rutier si sa nu critice, sa fie proactiv ! Poate obtine si fonduri UE.
 • 0 (0 voturi)    
  constantin ichimescu (Miercuri, 28 iulie 2010, 12:20)

  anna [anonim]

  felicitari. scoateti mereu oameni adevarati care ar putea
  face ceva pt.tara asta. nu va multumiti sa scrieti doar un
  articol f.bun. insistati si scoateti "pligaciosii" de la tv.,presa
  scrisa si explicati ce trebuie facut. propunere: spuneti
  acolo unde trebuie sa scoata urgent multimea de ingineri,
  economisti angajati in ultimii trei ani la infrastructura cfr
  si care taie frunze...dar au un venit ..sigur si angajati doar
  cinci oameni competenti care sa fie in stare sa faca macar
  un proiect care sa aduca bani pt.refacerea caii ferate.
  TREBUIE urgggeeent facut ceva!!!
  "
 • 0 (0 voturi)    
  Politehnist revopsit in economist (Miercuri, 28 iulie 2010, 12:26)

  Marius [anonim]

  A citit si domnul 2 articole in NYT si in nu stiu mai ce (sau i le-a tradus cineva) si a inceput sa emane teorii.

  Mai bine ar lua de la clasici: Adam Smith, Ricardo, Heynnes, Friedman, Keynes, M.Manoilescu, Madgearu, etc.

  Dupa aia, sa faca niste practica in corpanii internationale, pe langa manageri de top, in dezvoltarea de afaceri internationale.

  Tot vorbeste de risc: si-a asumat dumnealui vreun risc pe cont propriu, adica in propria societate, de ex. sa produci covrigi...sau hamburgeri si sa incerci sa o dezvolti multinational?
  A facut operatiuni cu derivate si alte mijloace financiare, schimburi valutare internationale, bet-uri, etc?

  Hai...ma lasi cu englezisme pretentioase? In loc de bailout nu poti sa zici nationalizari...sau preluari? Sau mintea ta nu poate face traducerea si interpretarea? sa inteleaga si muritorii de rand (nu ma refer la mine).
  • 0 (0 voturi)    
   Si inca ceva...agricultura...cum poti sa crezi asa (Miercuri, 28 iulie 2010, 13:27)

   Tot eu [anonim] i-a raspuns lui Marius

   Se vede lipsa de cultura economica...
   In ca de acum 75 de ani, Mihail Manoilescu a spus ca trebuie incurajate domeniile cu valoare adaugate mari. In ca de atunci, el avea suspiciunea ca tarile dezvoltate doresc ca noi sa facem agricultura...si ei tractoare.

   Din agricultura nu s-a dezvoltat si evoluat niciotara. Tarile dezvoltate subventioneaza agricultura tocmai ca sunt bgate, iau bani din alta parte.
   Agricultura nu are valoare adaugata mare, deci e o risipa de resurse sa o sprijini, nu mai zic sa incerci sa o faci un vector de dezvoltare.
   Nicio tara dezvoltata nu a ajuns unde a ajuns prin agricultura.. Anglia, la inceputul revolutiei industriale, nu mai cultiva cereale, ci punea iarba, ca sa aiba oile unde sa pasca , sa faca lana si apoi haine in tesatoriile automatizate care incepusera, pentru ca apoi sa exporte haine...si sa importe cereale cat au nevoie.

   Mai degraba s-ar putea concentra pe ceea ce prezinta perspective pentru viitor: turism, petrecerea timpului liber, leisure, enterteinment...si chiar industrie....telefonie mobila, telecomunicatii, softaware si hardware, etc.

   subventiile pentru agricultura inseamna sa ni se ia bani din buzunare pentru a li se da agricultorilor...si sa ni se intoarca produsele agricole mai scumpe. De ce sa nu acceptam sa plateasca vestul subventiile pentru agricultorii lor si sa mancam noi ierftin...dar din subventiile tarilor bogate.

   Daca e sa incurajezi agricultura, masura e simpla: sa se aplice impozit pe terenul lucrat si nelucrat. In asa fel s-ar concentra pamantul, s-ar eficientiza agricultura pe suprafete mari.....si n-ai sa mai vezi pamant "parloaga".
   • 0 (0 voturi)    
    O mica completare (Miercuri, 28 iulie 2010, 18:52)

    cititor [anonim] i-a raspuns lui Tot eu

    La noi nu se va putea face agricultura pe scara larga in urmatorii 50 de ani datorita lipsei protectiei proprietatii, statutului incert a multor proprietati, nivelul de farimitare a loturilor ( ce faci cu loturi de 0.5 ha ?).
    Pretul total, corect si legal al actelor plus comisioane intabulare, notari, etc pentru 2 bucati de 0.5ha ( pentru a face un 1ha ) este de 1000 euro. Cam greu sa faci agricultura legal in aceste conditii.
   • 0 (0 voturi)    
    Sa nu uitam contextul discutiei (Miercuri, 28 iulie 2010, 20:24)

    Unknown [anonim] i-a raspuns lui Tot eu

    Ideea ta cu taxa pe pamant este foarte buna dar agricultura nu se reduce doar la cultivarea pamantului.

    Contextul in care se punea problema ar fi trebuit sa ne trimita la ideea ca momentan comisarul european pe Agricultura este un roman, Dacian Ciolos, iar bugetul alocat acestui domeniu reprezinta aproape jumatate din totalul bugetului UE si ca poate ne-ar fi mai usor sa accesam aceste fonduri acum.

    Nimeni nu vorbeste de favoritisme ci de a aduce proiecte viabile a.i. sa vedem si noi de ex. iarna un fruct si o leguma romaneasca in magazine fiindca dupa cum observam cu totii acestea lipsesc cu desavarsire in timpul iernii si ca sa nu mai spun de practicarea unei agriculturi ecologice in conditiile in care in Occident se aloca tot ma multi bani pentru produsele ecologice ...

    Oricum, discutia mi s-a parut a fi un pic mai generala, in sensul ca se referea la slaba absorbtie a fondurilor europene din toate domeniile (600 mil din 30 mld).
   • 0 (0 voturi)    
    Bravos! Cum le zici, frate, ca din mitraliera! (Joi, 29 iulie 2010, 11:02)

    Admirator Radu Berceanu [anonim] i-a raspuns lui Tot eu

    Am totusi o intrebare - tu de 3-4 ori pe zi bagi pa gura enertainment/telecomunicatii sau o bucata de pita cu ce mai ai prin frigider?

    Daca agricultura e de cacao, de ce oare toate statele astea dezvoltate nu pun gazon in toata tara, sa ii lase pe chinezi sa cultive cartofii?

    Eu cred ca numai idioti ca noi isi permit o astfel de vulnerabilitate strategica, sa manance tara 70% din import. Si in cazul in care la un moment dat cel cu graul nu mai vrea sa-ti vanda? Uita-te cum santajeaza Rusia cu gazul si poate iti faci o idee.
    • 0 (0 voturi)    
     Hai s-a dam inainte cu agricultura...... (Joi, 29 iulie 2010, 19:30)

     Marius [anonim] i-a raspuns lui Admirator Radu Berceanu

     Vorbeam in primul rand de sprijinirea ramurilor economiei cu valoare adaugata mare. Agricultura nu e si productivitatea muncii e mica in agricultura (valoarea produsa/salariat). Compara de exemplu cu productia de mediamente, tehnologie, ....pana si marketing si management profesionist .

     Mai e pana vom santaja noi Europa cu graul, rosiile si pepenii nostri....de fapt nu cred ca voi apuca zilele alea.

     Eu prefer sa mananc de unde vine mai ieftin. Sa vand un laptop si sa iau la schimb productia de grau de pe un hectar. Cat cantareste un laptop? cateva kile. Cat s-a produs de pe un hectar? cateva tone. Cata unca si tehbnologie sunt in cele 2 cazuri? fa tu comparatie. Adica unii sa stea la umbra si sa asambleze fluerand (asta dupa ce si-au pus capul la contributie....si altii sa transpire pe camp.
     De ce Taiwan-ul, o tarisoara asa de mica produce cat aproape toata Romania?
     De ce sunt firme (Ca GM, GE care produc cat tari intregi? Pt. ca au valoare adaugata mare, know-how, et.

     Si noi o dam inainte cu agricultura, ca in secolele trecute.

     Ce prosti au fost janonejii aia...in loc sa faca orez in prostie....s-au apucat sa faca masini, tv-uri si alte prostii. La fel si UK, Elvetia, Austria, Germania, Spania, Italia,etc.
     • 0 (0 voturi)    
      Stii tu ca nu cultiva Japonia orez? (Joi, 29 iulie 2010, 20:21)

      Gicu boevicu [anonim] i-a raspuns lui Marius

      N-ai inteles nimic... Nu e problema sa nu se faca laptopuri. Nu, n-o sa-i santajam noi pe altii. Eu vorbeam de situatia in care o natiune idioata zice "las-ca o sa gasim noi grau ieftin oricand de la altii".

      Ia vezi aici despre agricultura din Japonia, citez - the agricultural economy is highly subsidized and protected.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Agriculture,_forestry,_and_fishing_in_Japan

      Faptul ca procentul in PIB e mic e irelevant, ce e important e ca Japonia, dar si alti ciumegi isi protejeaza/subventioneaza agricultura PROPRIE, ca sa nu ajunga la mila nimanui pentru o bucata de pita.

      Dar tu se pare ca esti prea destept pentru din astea. Multa bafta!
      • 0 (0 voturi)    
       Confirmarea (Duminică, 15 august 2010, 17:40)

       Viorel [anonim] i-a raspuns lui Gicu boevicu

       Sunt perfect de acord cu tine Gicu iar criza actuala din Rusia si cresterea din ultima luna cu 50% pe plan international a pretului cerealelor au aratat cat de importanta este si agricultura pentru economia unei tari.

       In conditiile in care populatia lumii creste vertiginos a.i. vom avea o cerere de alimente din ce in ce mai mare in timp ce oferta e limitata e clar pt toata lumea ca pretul alimentelor va creste.

       Pacat ca unii asa-zisi 'economisti' nu pot sa vada aceste aspecte si vor turism si tehnologii de ultima generatie in conditiile in care infrastructura e la pamant iar invatamantul primar e si el pe duca din cauza salariilor de mizerie pe care le au invatatorii si profesorii.
       • 0 (0 voturi)    
        M-ai dat gata... (Duminică, 15 august 2010, 18:42)

        Marius [anonim] i-a raspuns lui Viorel

        Frate, discutia sta despre ritmul de cresterepopulatie/ ritmul de crestere a resurselor agricole...e veche de vreo 250 de ani.

        Este o persoana intrata in istorie, acum vreo 200-300 de ani, care prezicea deja la acea vreme disparitia omenirii datorita cresterii populatiei LA ACEA VREME....deci acum 250 de ani.

        Teoria lui, care a facut furori la cea vreme (scuze, nu-mi aduc aminte numele lui, dar a intrat in istoria economiei pentru acest subiect), nu s-a dovedit practic, adica nu este dovedita de mersul istoriei.

        Sincer, mai degraba cred in teoria ca omenirea ar trebui sa-si gaseasca o noua planeta, decat ca va muri de foame.
        personal, cred ca nu va fi o problema cu mancarea, cel putin pe 2 generatii.
        Deci, neavand copii, nu am de ce sa-mi fac griji..si chiar daca as avea, sunt sigur ca omenirea va gasi o solutie.

        Personal, cred ca teoria populatie- versus suprafata nu este valabila. Vezi cazul Chinei si al Indiei, plus Pakistan, care cumulat, probabil sunt jumatate din populatia globului, si importa putine cereale. Deci se descurca..

        Mai degraba ma intereaseaza politica Iranului...
 • 0 (0 voturi)    
  foarte ciudat (Miercuri, 28 iulie 2010, 12:34)

  da' ciudat rau de tot [anonim]

  In ultima vreme ni se baga sistematic pe git acest Altar. Nu o sa iesim niciodata din rahat construind imagini de idoli. Se contureaza, incet-incet, un adevarat cirnat de idoli: Altar->Bilbie->...si mai nou acest Ichimescu, care la rindul lui toarna, la fel, vorbe goale.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e vorba de idoli ... (Miercuri, 28 iulie 2010, 21:44)

   Constantin Ichimescu [anonim] i-a raspuns lui da' ciudat rau de tot

   Motto: „…mi-am dat seama, mai mult
   decât oricând, cã sunt un om ca
   oricare altul.“ GR. C. MOSIL (scrisoare cãtre pãrinti) in "A fost odata ... Grigore Moisil" de VIORICA Moisil.

   Va asigur ca imi asum la randul meu acest motto. Cand am pomenit de cartea respectiva am facut-o si ca pe o recomandare, ca pe o lectura care mi-a placut si in ale carei idei cred, inclusiv in motto-ul ei.

   Eforturile d-voastra de demistificare cred c-ar trebui indreptate mai degraba catre cei 41% care l-ar vota pe odiosul ... Acela e adevaratul idol, si idolatria e un pacat.

   Lectura placuta,
   Ciprian!
   • 0 (0 voturi)    
    idoli (Sâmbătă, 31 iulie 2010, 12:45)

    dumitru lui nae [anonim] i-a raspuns lui Constantin Ichimescu

    puteti sa-mi recomandati doua-trei carti scrise de dl. profesor Moisa Altar?
    Multumesc!
 • 0 (0 voturi)    
  Idealisti sau ignoranti?! (Miercuri, 28 iulie 2010, 13:02)

  nedumerit [anonim]

  Sunt oameni care nu mai au clar ce si cat exportam, ce si cit importam...Ce vom mai exporta...

  Abordarile teoretice se axeaza cumva pe linia fondurilor de investitii speculative.

  Citex: "Infrastructura, educatia, agricultura- directiile in care sa privim".
  Care infrastructura? Care educatie? Care agricultura?
  Oamenii acestia de unde isi fac cumparaturile?
 • 0 (0 voturi)    
  Despre agricultura din sudul tarii (Miercuri, 28 iulie 2010, 13:30)

  w0land [anonim]

  Foarte bun inteviul!

  Prioritatea numarul 2 -- Agricultura -- poate fi posibila numai dupa ce Tiganii nu vor mai jefui campurile din sudul tarii.

  Ce face statul pentru a preveni genul asta de comportament terorist?
 • 0 (0 voturi)    
  proiecte (Miercuri, 28 iulie 2010, 14:23)

  inovatie si programe pe termene stricte [anonim]

  Ca sa se demonstreze ca intr-adevar toti acesti lectori, profesori, teoreticieni, "scolarei pe viata" aduc valoare adaugata societatii ar trebui sa vina cu initiative inovatoare sau macar cu proiecte in baza studiilor si cu programe pe termene stricte.
  Dar este mai usor sa ramana la stadiul de exigenta teoretica deca sa se implice efectiv in viata economica sa dea niste directii clare, sunt lasi si fara perspective pe termen lung.
 • 0 (0 voturi)    
  exagerare (Miercuri, 28 iulie 2010, 15:18)

  Ioana [anonim]

  Nu inteleg ce alte realizari a avut acest domn in afara ca a absolvit un "masterat la Centrul European de Excelenta Dofin"? Sa fim seriosi..am absolvit si eu un master din cadrul FABBV-ului, am prieteni care au absolvit Dofin-ul si chiar nu este o mare realizare. Cu parerea isi pot da multi. Cat despre dl. prof. Altar, da..un profesor de exceptie, de altfel, ca atatia din cadrul ASE-uli si UEB-ului. Articolul are iz de publicitate/ PR.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 28 iulie 2010, 15:30)

   ionut [anonim] i-a raspuns lui Ioana

   mai are un merit... a absolvit masterul cu cea mai mare medie. Poate e un lucru mic, poate nu, dar prin promovarea unor asemenea interviuri in detrimentul nulitatilor se poate obtine o alta viziune. Sau stiu... aproape toti ce ati comentat ati fi vrut o stire: Orice doriti primiti gratis.
 • 0 (0 voturi)    
  S-auzim de bine, ca de trait... (Miercuri, 28 iulie 2010, 16:04)

  Anonimus Hoitarius [anonim]

  Unu' pomeneste de agricultura, altu' bate campii cu infrastructura feroviara, unu' se leaga de un neologism-englezism, altu' ii trage cu carnatii de idoli, deh, roman, tot la burta se gandeste etc. V-ati repezit la omu' din articol ca niste hoitari ce suntem, ca doar de-atata mai suntem buni, sa dam din gura, ca babele, pe la colturi... Isi exprima CI propriile pareri, adunate de prin carti si din experienta proprie, ce altceva ati inteles din acest articol? Vedeti aci vreun factor de decizie care va joaca viata in picioare si va fura banii din buzunar, conform legii? Nu sunteti mai presus de niste mahalagii, sunteti doar cu ceva mai multe studii. Ce e rau in faptul ca citeaza, la obiect, niste economisti contemporani, ca spune cum crede el ca ar trebui sa arate un profesor adevarat, ca insira prioritatile pe care le vede el pentru iesirea din criza? Se vede ca a studiat omu' ceva la viata lui, cand sa mai aiba timp sa faca tranzactii in nume propriu sau sa produca/vanda hamburger-i sau rahat cu mac? Fiecare ar trebui sa aiba un rost in viata si se pare ca omu' nost' si l-a gasit devreme. Toti am vrea(sau, ma rog, unii) sa facem studii sau master pe-aci - http://www.usnews.com/articles/education/worlds-best-universities/2010/02/25/worlds-best-universities-top-400 - dar nimeni nu se gandeste ca esti limitat in alegeri, de exemplu, de bani, de familia si de locul unde te nasti, poti sa fii tu genial. Halal sa va fie, colea-n piata n-ati iesi sa-i strangeti de gat pe-astia care va strang ei, incet-incet, de gat! E usor sa fii critic de arta de la tastatura, mai ales in zilele astea, mai greu e sa inveti sa canti tu insuti/insati la un instrument, sa pictezi, sa regizezi... N-am onoarea!... In schimb, mult noroc, d-le Ichimescu, poate reusesti sa razbati printre atatia care nici nu te cunosc si-ti dau la gioale! Ai grija, e sport national!
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari pentru interviu (Miercuri, 28 iulie 2010, 16:12)

  Gabi Panaitescu [anonim]

  Concis si la obiect. Succes pe mai departe si la cat mai multe interviuri in presa!
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari Cipri (Miercuri, 28 iulie 2010, 18:02)

  Liviu Petcu [anonim]

  Felicitari Cipri pentru Master si pentru interviu si nu te lasa intimidat. Latratul este sport national.
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari Hotnews si d-lui Ichimescu! (Joi, 29 iulie 2010, 10:49)

  Tudor Iancu [anonim]

  Tin sa felicit Hotnews si pe dl. Ichimescu pentru interviu!
  Ne dorim totodata ca in viitor sa invitati si promotori ai culturii antreprenoriale in Romania- de genul Junior Achievement, Recreatio, etc..
 • 0 (0 voturi)    
  mai departe (Joi, 29 iulie 2010, 11:55)

  cosmo [anonim]

  Felicitari!
  Acum la munca, ca de dat cu parerea o fac toti romanii!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by