Registrul Operatorilor Intracomunitari, recenta inventie a autoritatilor romane, va intra in functiune incepand cu data de 1 august - potrivit Ordonantei 54/15.06.2010. Pentru a avea cod valabil de TVA incepand cu acea data, potrivit actului normativ, firmele trebuie sa prezinte la fisc cazierul judiciar al asociatilor si un formular prin care solicita autoritatilor inregistrarea. Consultantii fiscali de la societatea Nexia spun ca pe intreprinzatori ii costa cel putin doua ore de asteptare, la sectiile de Politie, plus taxe care pot ajunge la 50 de lei.

Consultantii au remarcat, totusi, ca in urma depunerii documentelor, raspunsul autoritatilor fiscale a sosit in aproximativ o saptamana.

Legat de utilitatea noului Registru, consultantii de la Nexia se intreaba daca ANAF va fi capabila sa gestioneze inregistrarile paralele, in baza de date romaneasca si in sistemul intracomunitar - VIES. "Daca scopul este depistarea evazionistilor, acestia vor gasi solutii... nu se incurca ei in bariere birocratice", au mai spus consultantii citati.

Ministerul de Finante a mai transmis miercuri, 28 iulie, o serie de observatii pentru companii, legate de inregistrarea in noua baza de date.

"Pentru a urgenta solicitările operatorilor intracomunitari de înscriere în Registrul operatorilor intracomunitari, care intră în vigoare la data de 1 august 2010, Ministerul Finanţelor Publice atrage atenţia asupra conţinutului normelor metodologice, care aduc precizări cu privire la persoanele care trebuie să prezinte certificatul de cazier judiciar.

Astfel:

(1) În cazul persoanelor impozabile care au sediul activităţii economice în România, prin asociaţi şi administratori se înţelege numai asociaţii şi administratorii societăţilor comerciale reglementate de Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) În cazul societăţilor pe acţiuni, inclusiv a celor în comandită pe acţiuni, care au sediul activităţii economice în România, în vederea înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari, se va prezenta cazierul judiciar al administratorilor, nu şi al asociaţilor.

(3) Instituţiile publice, astfel cum sunt prevăzute de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi orice alte persoane impozabile stabilite sau nestabilite în România, care nu sunt constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu au obligaţia prezentării cazierului judiciar, în vederea înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari.

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, în materia TVA şi accize, au fost aprobate în şedinţa de guvern din data de 23 iulie 2010.