Normele de aplicare a Codului Fiscal vor fi aprobate pe 2 august. Persoanele care primesc un salariu lunar, pe cartea de munca, dar au si venituri din drepturi de autor, vor plati contributii atat pentru salariu, cat si pentru drepturi

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 28 iulie 2010, 17:46 Economie | Finanţe & Bănci


Normele de aplicare ale ordonantei de modificare a Codului Fiscal vor fi aprobate luni, 2 august, intr-o sedinta extraordinara a Guvernului, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. In sedinta de miercuri, 28 iulie, normele au fost discutate intr-o prima lectura urmand sa fie publicate pe site-ul Ministerului Finantelor pentru dezbatere publica. In sedinta de miercuri, Guvernul a discutat posibilitatea ca persoanele care sunt platite cu un salariu lunar, pe cartea de munca, dar au si venituri din drepturi de autor, ar urma sa plateasca atat contributiile aferente salariului lunar, cat si pe cele aferente drepturilor de autor, calculate la o baza de taxare de maximum cinci salarii medii brute pe economie pe luna.

Cei care primesc drepturi de autor pentru creatii in decursul unui an, fara sa aiba un salariu pe carte de munca, ar urma sa plateasca contributiile sociale pentru drepturile de autor anual, aplicate la o baza echivalenta a cinci salarii medii brute pe an, a mai spus purtatorul de cuvant.

De asemenea, s-a discutat ca persoanele care primesc venituri ocazionale din drepturi de autor si au si un salariu pe cartea de munca sa fie scutite de contributiile la bugetul de pensii, la asigurarile de sanatate si la somaj aferente drepturilor de autor. Aceste persoane ar urma sa plateasca contributii aferente salariului lunar.

Pentru veniturile ocazionale din drepturi de autor nu se plateste CAS

In ceea ce priveste veniturile ocazionale din drepturile de autor, surse guvernamentale au dat exemplul unui profesor  incadrat cu carte de munca la o institutie de invatamant si care este platit cu drepturi de autor pentru realizarea unei carti. In acest caz, pentru publicarea unei carti nu va fi impusa plata CAS.

"Este strict vorba de plati ocazionale cu drepturi de autor, nu repetitive", au spus sursele citate.

Ordonanta prevede ca in termen de 30 de zile de la data publicatii in Monitorul Oficial se vor elabora de catre Ministerul Finantelor normele metodologice de aplicare, urmand sa fie aprobate prin Hotarare de Guvern. Modificarile aduse Codului Fiscal au fost publicate in Monitorul Oficial pe 28 iunie. Modificarile sunt urmatoarele:
 • Cota TVA-24% 
 • modificarea cotelor de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala in sensul diminuarii acesteia de la 40% la 20% iar in cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25%;
 • Impozitarea cu 16% a tichetelor de masa, de vacanta si de cresa
 • Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%.
 • Impozitarea veniturilor sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ cu cota de 16%.
 • Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi pentru depozite la termen, si/sau instrumente de economisire de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.
 • Unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii 7 ani consecutivi si stabilirea si efectuarea de catre contribuabili, in cursul anului fiscal, a platilor anticipate la sfarsitul fiecarui trimestru, in contul impozitului anual datorat.
 • Modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare cumparare valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente.
 • Unificarea cotei de impunere pentru castigurile din jocuri de noroc la 25%.
 • Orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.
Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
 • Beneficiarul de venit din activitati independente se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit.
 • in prestarea activitatii beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea.
 • beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu.
 • platitorul de venituri suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate precum si alte cheltuieli de aceasta natura.
 • orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3207 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  guvern de c.... (Miercuri, 28 iulie 2010, 17:57)

  pepe [anonim]

  in Ordonanta se prevede ca normele vor fi PUBLICATE in 30 de zile...acest guvern isi bate joc de toata lumea... exista si unele prevederi care impun modificari ale altor acte normative(legea 19, Legea 76) in care se precizeaza ca baza de calcul pentru angajator este suma bazelor de calcul individuale, dar de unde sa stie Vladescu, e inca mahmur(sau asa arata).cine tine evidenta la 5 salarii pe an ? Vladescu sau Boc ?
  • 0 (0 voturi)    
   ei cine? (Miercuri, 28 iulie 2010, 23:16)

   costica [anonim] i-a raspuns lui pepe

   Nutzi Udrea! :P
 • 0 (0 voturi)    
  inepti (Miercuri, 28 iulie 2010, 23:47)

  monica L [anonim]

  nu numai ca e un guvern incompetent si inept, dar si cu memorie scurta, incoerent pe tehnica legislativa.... in acelasi Cod fiscal (prevederi neabrogate de OUG 58), veniturile din drepturi de autori si conexe sunt considerate prestatii si supuse taxarii cu TVA, peste plafonul anual de 35000 euro.... misto, Vladescule, nu? trezeste-te din ameteala!!! Ce ador la tipi precum Vladescu sau Seitan e ca sint ametiti cind trebuie "sa ia masuri" in administratie, nu si cind incaseaza bani pe card....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by