Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras, miercuri, 1,21 miliarde de euro printr-o emisiune de certificate de trezorerie in euro cu maturitate la sase luni, care a fost subscrisa de trei ori, pentru care plateste o dobanda medie anuala de 4,9%, potrivit datelor BNR. Valoarea anuntata initial era de 400 milioane de euro.

Bancile au depus cereri de cumparare de 1,37 miliarde de euro.

Sumele atrase in urma licitatiei vor fi folosite pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.

Aceasta este prima licitatie de obligatiuni in euro organizata in acest an, dupa ce in ultimele luni Ministerul Finantelor Publice nu a reusit sa atraga sumele propuse sau au respins ofertele pentru cumpararea de titluri de stat in lei, considerand randamentele solicitate de banci ca fiind prea ridicate.

In primul trimestru din 2010, MFP a atras 12,7 miliarde de lei, peste nivelul de 10-12 miliarde de lei estimat initial, iar in cel de-al doilea trimestru autoritatile au atras 8,06 miliarde de lei, desi si-au propus sa stranga 11-13 miliarde de lei.

Totodata, in luna martie, Romania a plasat pe piata externa un miliard de euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani.

Autoritatile romane si-au propus initial o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru finalul acestui an, insa dupa ultima misiune a FMI in Romania aceasta tinta a fost majorata la 6,8% din PIB.