Normele de aplicare a modificarilor la Codul Fiscal/ Consultantul Gabriel Sincu: "Ies in castig cei care obtin venituri profesionale periodic, nu lunar"

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Joi, 29 iulie 2010, 17:49 Economie | Finanţe & Bănci


Gabriel Sincu in dialog cu cititorii
Foto: HotNews.ro
Normele la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea Codului fiscal avantajeaza pe cei care nu obtin lunar venituri, datorita posibilitatii de a le cumula, care creaza posibilitatea depasirii plafonului de 5 salarii medii pentru care se platesc contributiile - a explicat pentru HotNews.ro consultantul Gabriel Sincu, partener la firma de consultanta fiscala Mazars. Vezi in articol exemple de calcul al cuantumului net si contributiilor care vor fi platite. In plus, "nu este clar cum va beneficia un PFA de ajutorul de somaj - cum se poate decide ca un PFA este somer? Nu exista procedura pentru o astfel de prevedere".

Pe scurt, avantajul veniturilor periodice este creat implicit de prevederea care plafoneaza plata contributiilor la baza de calcul - 5 salarii medii brute pe economie. Cu ajutorul consultantului Gabriel Sincu, am realizat cateva exemple de calcul al cuantumului net si contributiilor care vor fi platite.

Exemplul 1: pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuala, realizate lunar, de 3.000 de lei - venit brut.
 • Potrivit normelor, pentru aflarea cuantumului net, se scad din venitul brut cheltuielile deductibile - in exemplul nostru, 20% in sistem forfetar, adica 600 lei. Asadar, cuantumul net la care se refera Normele este cel de 2400 de lei. La aceasta suma se aplica procentele de plata a contributiilor individuale: CAS 10,5%, CASS 5,5%, somaj 0,5%: in total, 16,5%, adica 396 lei.
 • Pe de alta parte, din venitul brut de 3.000 de lei platitorul retine 10% - impozit, adica beneficiarul a primit de la platitor 2700 lei. Pentru a afla cu cat ramane efectiv beneficiarul, se scad contributiile de 396 lei din cei 2700: rezultatul este 2304 lei.
 • La sfarsitul anului, beneficiarul are asadar venitul net de 2304X12 = 27.648 lei. La aceasta suma se aplica apoi impozitul de 6%.

Exemplul 2: pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuala, obtinute o data la 3 luni, de 9.000 de lei - venit brut.
 • Potrivit normelor: cuantumul net in momentul declararii, la prima incasare a veniturilor in anul respectiv, este de: 9.000 lei - 20% = 7.200 lei. La aceasta suma se aplica procentele de plata a contributiilor individuale, de 16,5% (in total) adica 1188.
 • Pe de alta parte, din venitul brut de 9.000 de lei platitorul retine 10% - impozit, adica beneficiarul a primit de la platitor 8100 lei. Pentru a afla cu cat ramane efectiv beneficiarul, se scad contributiile de 1188 lei din cei 8100: rezultatul este 6912 lei.
Dupa alte trei luni, beneficiarul obtine din nou 9.000 lei - venit brut. \
 • Cuantumul net este din nou 7.200 lei. Potrivit normelor, cuantumul net trebuie calculat anual pentru veniturile periodice, asadar 7.200 + 7200 = 14.400. Aceasta suma depasteste plafonul de 5 salarii medii brute pe economie (1836x5= 9180 lei), prin urmare nu se platesc contributii decat pentru diferenta care a ramas pana la 9180 lei: adica 9180 - 7200 = 1980 lei. Beneficiarul va plati de aceasta data procentele de plata a contributiilor individuale, de 16,5% (in total) 326,7 lei.
 • Pe de alta parte, din venitul brut de 9.000 de lei platitorul retine 10% - impozit, adica beneficiarul a primit de la platitor 8100 lei. Pentru a afla cu cat ramane efectiv beneficiarul, se scad contributiile de 326,7 lei din cei 8100. Rezultatul este 7777,3 lei.
 • Mai mult, daca el mai obtine inca de 2 ori (pentru urmatoarele 6, respectiv 9 luni) venituri brute de 9.000 de lei, dat fiind ca deja cuantumul net insumat al veniturilor a depasit plafonul de 9180 lei, beneficiarul nu mai plateste contributiile individuale. Singura suma care se scade este retinerea de 10% la sursa.
Asadar, la sfarsitul anului, acesta va avea venitul net de: 6912 lei + 7777,3 lei + 8100 lei + 8100 lei = 30.998,3 lei. La aceasta suma se aplica apoi impozitul de 6%.

Comparand cu Exemplul 1, la acelasi venit brut, beneficiarul din exemplu 2 va avea la sfarsitul anului un venit net cu peste 2.000 de lei mai mare.

"Este o poarta larga lasata celor care obtin veniturile periodic, nu lunar. Suntem curiosi daca vor ramane in aceasta forma, in actul normativ final", a spus Gabriel Sincu. Pe de alta parte, plafonarea bazei de calcul la 5 salarii medii brute pe economie este o masura foarte buna, este un pas important pentru aducerea in legalitate a veniturilor mari pe care le obtin unele persoane.

Pe de alta parte, Sincu spune ca i se pare in neregula faptul ca in Normele mentionate "este clar ca sunt redactate astfel incat sa acopere o mare balbaiala legata de Ordonanta nr.58/2010. Potrivit Ordonantei, la articolul III se mentioneaza ca plata contributiilor revine platitorului de venit, pe cand in Norme se precizeaza ca beneficiarii trebuie sa plateasca aceste contributii - ceea ce mi se pare firesc", explica expertul fiscal.

O alta chestiune neclara este cum anume vor beneficia persoanele cu venituri profesionale de ajutorul de somaj. "Cum poate fi un liber profesionist somer? Nu exista procedura pentru o asemenea norma legislativa", remarca Sincu.

In ceea ce priveste definirea activitatilor dependente, din proiectul Normelor la Ordonanta de modificare a Codului Fiscal, exista un criteriu incorect aplicat, in opinia lui Sincu: acela prin care beneficiarul trebuie sa aduca un "capital propriu" pentru a nu fi considerat dependent de platitor. Sincu exemplifica: poate fi vorba despre un expert care deviruseaza computere; acesta vine, isi face treaba - utilizand computerele platitorului, este platit, si pleaca".

"In mod normal, aceste criterii nu ar trebui sa fie <<patul lui Procust>> pentru beneficiari. Mai degraba ar fi fost util sa apara ca un criteriu Norma metodologica de la finalul listei, deoarece se refera la substanta contractului dintre cei doi, abia acela este un mod de analiza serioasa a felului in care acestia colaboreaza".

Norma metodologica pentru definirea activitatilor dependente precizeaza: "O activitate poate fi reconsiderata potrivit criteriilor prevazute la art.7 alin.(1) punctul 2.1 drept activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia".​.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7617 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  PFA cu norma de venit (Joi, 29 iulie 2010, 21:00)

  Eu [anonim]

  La un PFA cu norma de venit care nu face nici un fel de contabilitate si are o suma stabilita de stat prin oficiile locale a ministerului de finante mai conteaza toate acestea?
  • +1 (1 vot)    
   Din pacate da! (Vineri, 30 iulie 2010, 10:02)

   Oxigen [anonim] i-a raspuns lui Eu

   Si eu sunt la norma - si chiar daca nu te poate chema cu actele fiscale la control, poate sa te bage la munca dependenta controland SRL-ul cu care ai contract.
   Eu nu inteleg daca un SRL mic cu 2-3 angajati legali poate fi bagat la munca dependenta daca are un singur contract mare cu un SA mare.

   Sanatate!
   • 0 (0 voturi)    
    Orice se poate (Vineri, 30 iulie 2010, 11:04)

    Eu [anonim] i-a raspuns lui Oxigen

    In tara asta se poate orice, eu zic sa te pregatesti tu din timp pentru orice eventualitate si sa iti faci contract care sa elimine orice urma de dependenta.

    E greu, e chiar foarte greu pentru anumite domenii de activitate, dar poti sa faci un contract "pentru finante" si tu sa cazi la intelegere cu angajatorul ca banuiesc ca si lui ii convine sa nu te plateasca pe carte de munca.

    Incet incet astia legalizeaza munca la negru :D
 • +1 (1 vot)    
  Castigul autorilor: marirea birurilor (Vineri, 30 iulie 2010, 7:52)

  cristi [anonim]

  Da, cei cu D.A. (scriitori, pictori, sculptori, compozitori etc.) sporadice ies in mare castig : s-a marit impozitul prin reducerea deducerilor de la 20 % la 10 %, in plina criza, si li se impune plata CAS-ului, desi nu sunt salariati, n-au dreptul la concediu de odihna, bonuri de masa, ajutor de somaj, nu li se poate calcula vechimea in munca etc. Mare castig, untr-adevar !
 • +1 (1 vot)    
  impozite (Vineri, 30 iulie 2010, 9:13)

  cristiana [anonim]

  S-a avut in vedere PFA care este este si pensionar?la ce ii foloseste sa mai plateasca CAS-ul? Sigur ca nu s-au luat in calcul si alte situatii in care cineva poate lucra in mai multe locuri o data..
  E clar ca modificarile astea sunt facute aiurea, fara rost, doar pentru meschinaria unora care habar nu au ce e in tara asta.
  • +1 (1 vot)    
   ba a fost gandita bine (Vineri, 30 iulie 2010, 9:58)

   Boc [anonim] i-a raspuns lui cristiana

   Pensionarul respectiv poate solicita sa i se recalculeze pensia dupa un an ... si sa se adauge contributia din anul respectiv la pensie. daca nu te pricepi te rog sa nu mai comentezi. Masura a fost luata pentru a nu mai fi tentant pentru it-isti, designe-ri, ziaristi,etc si alte persoane care au program de 8 h si lucreza 95% cu acceiasi firma, dar in schimb sunt platiti ca un pictor care lucreaza cand vrea el si cu cine vrea.
   • 0 (0 voturi)    
    ba foarte foarte gandita... (Vineri, 30 iulie 2010, 14:38)

    dorus [utilizator] i-a raspuns lui Boc

    Ia zi, ce castig ar fi pentru stat sa moara pensionaru ala cu pfa pana in anul urmator pana vine regularizarea...

    Eu nu inteleg ce au unii in cap... dar na
  • +1 (1 vot)    
   e vorba de altceva (Vineri, 30 iulie 2010, 10:40)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui cristiana

   Nu mai stiu de unde si pe cine sa jegmaneasca pentru ca au ramas fara bani iar din furat nu se pot opri. In situatia asta au facut pe genunchi o lege, pentru ei nu conteaza ca e proasta sau nu ci doar ca va aduce mai multi bani la buget. De la cine vor fi luati acesti bani?... iti spun eu, tot de la prosti pentru ca smecherii in continuare nu vor plati... Este "dulcele stil clasic" prin care, sub pretextul ca tai uscaturile din padure de fapt tai toata padurea... nenorocirea e ca, asa cum e facuta legea asta, tot cei care produc vor fi taxati iar speculantii o vor duce bine-mersi in continuare.... Asta e...
   • -1 (1 vot)    
    Ai dreptate si nu prea (Vineri, 30 iulie 2010, 11:13)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

    Ai dreptate, se fura, dar astia oricum fura stai linistit. Legea e facuta aiurea, dar trebuie facut ceva, pentru ca au aparut pfa-urile ca ciupercile dupa ploaie si foarte multe doar ca si o metoda de evitare a taxelor, iar in ziua in care toti lucreaza la pfa si nimeni nu mai contrinuie la buget sa nu te miri ca mor copii prin spitale ca nu sunt bani. Repet, ei oricum fura din alte parti dar daca nu mai contribuie nimeni dupa ce au furat ei nu mai ramane chiar nimic

    Sa iti dau un exemplu: Firma unde am lucrat eu avea pana anul trecut in jur de 20 de angajati cu carte de munca care castigau intre 1500 si 2000 euro (programatori) acuma toti sunt PFA cu norma de venit si platesc impozite si taxe pentru o suma de 90 milioane (2250 euro) pe an (12 luni) atat cat e norma de venit - nu ti se pare ca e cam prea mult totusi?

    Si ca sa anticipez un pic un potential raspuns marea majoritate nici macar nu au asigurare de pensie privata si nici carte de munca. te intreb eu peste 20-30 de ani ce o sa fie cu oamenii aia? o sa mearga copii tai la lucru sa la plateasca ajutoare sociale?
    • +1 (1 vot)    
     riscuri asumate, avantaje castigate (Vineri, 30 iulie 2010, 11:56)

     toteu [anonim] i-a raspuns lui Cristi

     cei care aleg PFA ul isi asuma anumite riscuri si cred ca 90% dintre ei is constienti de asta ... riscuri precum ... pensie mica (toti platesc contributia minima la pensie), nu concedii medicale, nu ajutor de somaj, etc ...

     Dar si avantaje ... sa fii liber sa-ti negociezi propriul contract ...aici daca esti destept poti sa prinzi si prime, asigurari de sanatate, masina, concedii, program de lucru, perioada si multe altele ... mai ceva decat cartea de munca ... de asta mi-a placut PFA ul ... imi oferea o senzatie de libertate ...

     Acum incearca sa ne treaca pe toti la cartea de munca ... NU MI SE PARE DELOC CORECT ... sunt d accord sa se ajusteze taxele(normele) in situatia actuala dar nu sa fiu reclasificat ca dependent si sa platesc somaj ... o taxa aberanta... de care nu voi beneficia niciodata ...

     Nu stiu voi cum sunteti dar eu ma simt FURAT nu altfel ...

     La carte de munca nu cred ca voi mai reveni pentru ca-mi place mult sa lucrez ca independent ... sigur voi gasi solutii si pentru astia

     sa traim mult si bine
    • 0 (0 voturi)    
     doamne cum mori tu de grija mea si a altora ca min (Vineri, 30 iulie 2010, 14:16)

     dorus [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

     Cristi, programatorii nu plateau anul trecut impozit, si nu platesc nici acuma.

     Eu sunt pfa programator cu norma de venit. E o alegere sa lucrezi ca pfa.

     Te-ai gandit ca pfa daca nu munceste nu castiga? (nu esti platit in concediu, iar pentru concediu medical, daca esti la norma, te costa mai mult taxi pana la casa de sanatate si timpul petrecut acolo, decat suma pe care ai putea-o primi pe perioada in care esti bolnav)

     Te-ai gandit ca pfa nu-si permite pentru orice raceala sa stea acasa in concediu medical?

     Te-ai gandit ca un pfa, care are semnat un contract cu o firma trebuie sa-l respecte? Eu nu pot sa ies in 15 zile calendaristice din contractul pe care il am incheiat, numai ca nu-mi place fata angajatorului meu, spre deosebire de un angajat care are aceasta posibilitate si nimeni nu il poate impiedica?

     Te-ai gandit ca un pfa poate sa controleze destinatia banilor pe care ii castiga mai bine decat statul roman? Ce bine-mi pare ca tu te gandesti la ce voi face eu peste 20-30 de ani. Tu si statul roman protector.

     As mai avea o gramada de "Te-ai gandit" dar trebuie sa ma intorc la munca, sa castig bani. Dar ma bucur ca tu te gandesti la soarta mea peste 20 de ani nespus.
     • 0 (0 voturi)    
      Si eu sunt PFA :P (Vineri, 30 iulie 2010, 14:42)

      Cristi [anonim] i-a raspuns lui dorus

      Stai linistit ca nu mor de grija nimanui. Si eu sunt PFA si stiu ce drepturi am si nu am. Dar daca tu vii mie sa imi spui ca ai atatea lipsuri si e asa de greu ca PFA si ca ramai fara pensie si tre sa platesti taxi si toate cele .. ce te-a mancat in fund sa treci pe PFA?

      Discutam si parlamentam, dar daca o facem hai sa fim corecti. Ai ales anumite oportunitati in defavoarea altora, la fel cum si eu. Doar ca tu alegi sa mergi cu taxi la spital cand faci o boala mai grava si sa nu iei pensie. Eu aleg sa ma duc la spital sa sa ma vada un medic (cu spaga de rigoare) si sa iau o pensie (asa mizerabila) si sa nu imi pun copii sa munceasca sa te plateasca pe tine peste 20 de ani asa cum platim noi pensionarii de CAP.

      Vara suparare, nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar acuma ti se rupe, vorba aia .. te intereseaza sa ramai cu mai multi bani in mana (ceea ce pot intelege) dar nu veni mie sa imi spui cat pierzi tu.

      Stiu cat castiga in plus un PFA care a lucrat pe carte de munca, stai bland (aici binenteles vorbesc de programatori, eu fiin programator)
      • 0 (0 voturi)    
       Taxe (Vineri, 30 iulie 2010, 15:15)

       Cristi [anonim] i-a raspuns lui Cristi

       Ca legile astea is aiurea si nu foarte bine gandite, de acord cu tine.

       Ceea ce vreau sa spun eu e ca multi, foarte multi au sarit pe PFA exact pentru ca sa nu mai plateasca taxe la stat si sa bage banii in buzunar (in intelegere cu fostii angajatori)

       Daca tu esti un asa PFA cum te pretinzi si ai mai mult de 1 client si trebuie sa mergi azi la unu maine la altu si faci munca la greu, nu asa cum fac multi, au renuntat la carte de munca si stau cu PFA, in acelasi birou al aceluiasi patron si vin la 9 pleaca la 17, atunci probabil ca ai si o asigurare particulara si nu ai de ce sa te plangi. E alegerea ta.

       Intrebarea care ar fi trebuit sa o sesizezi tu din nota mea e: cati PFA sunt legitimi si cati sunt angajati in continuare doar ca isi spun PFA?
      • 0 (0 voturi)    
       ai o gandire comunista (Vineri, 30 iulie 2010, 16:43)

       dorus [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

       eu nu ma plang ca sunt pfa si ai o problema: nu am venit la tine sa ma ajuti! Si mai mult n-are nici o relevanta ca ai contract doar cu un client sau cu mai multi.

       Nu veni tu si-mi spune ca daca eu dau la stat sute de milioane pensie, acum, statul, in nemarginita lui competenta imi va da tot atata inapoi. Uita-te in jur: asta ii statul, care te mulge si te tine la cozi!
       NU inteleg de unde ai tras concluzia ca eu imi pun copilul sa munceasca pentru mine?!? Si ca mie mi se rupe acuma, ca ma intereseaza doar sa raman cu bani in mana?! Si chiar daca nu mi-ar pasa deloc acuma de ce o sa fie peste 20 de ani, tu, tocmai tu, ti-ai gasit sa ai grija de mine?!
       • 0 (0 voturi)    
        Si atunci? (Vineri, 30 iulie 2010, 19:39)

        Cristi [anonim] i-a raspuns lui dorus

        Si atunci care e problema ta? Daca tie iti convine tot, unde e problema?

        Are relevanta cum lucrezi, ori esti PFA ori esti angajat. Sau spune-mi mie de ce tu sa platesti impozit pe venit pe o norma care e mult sub venitul tau anual si restul sa plateasca pe tot venitul? Doar pt ca e convenabil tie, nu? In Maramures un PFA pe informatica plateste taxe anuale pe suma de 9000 RON asta ar insemna un salar de 750 RON lunar. Stii cat castiga un informatician pe luna?

        Nu am spus ca iti pui copilul sa lucreze pentru tine, la fel cum nici tatal si mama ta nu te-au pun sa lucrezi pentru ei sau parintii lor, dar totusi o faci, ca sa le platesti lor salariile si pensiile si medicamentele lucruri pentru care tu platesti acum, dar merg la ei, nu la tine.

        De ce iei tot ca pe un atac la persoana ta? Nici acar nu m-am legat de nici un aspect de-al tau, tu ai venit sa mi te plangi la cate esti tu supus si cate pierzi tu fiind PFA, daca ai uitat ce ai spus, citeste mai sus si aminteste-ti. Ceea ce am vrut eu sa spun si ce ar fi trebuit sa realizezi si tu e ca prin PFA nu se face altceva decat evaziune fiscala - e drept nu toti fac asta sunt si oameni care se spetesc muncind pentru banii aia, dar sunt enorm de multi care nu fac altceva decat incearca sa pacaleasca tot ce se poate pacali - cu ei am eu problema. Mai mult ti-am dat un exemplu clar prin care angajatii unei firme au trecut la PFA dar statutul lor este tot de angajat.

        Singurul lucru care ma deranjeaza si care ma preocupa este viitorul alor mei nici intr-un caz alor tai, de ei ai tu grija mult mai bine decat as putea avea eu. Daca asta e comunism atunci sunt mandru sa spun ca sunt comunist. In conditiile in care in tara asta nimeni nu plateste dari la stat, as vrea sa te vad eu in ziua aia in care te scoate de la urgenta afara cu copilul in brate si iti spune ca asigurarile ce le-ai platit tu pe an nu acopera serviciile medicale, asa cum e in State de exemplu... ai sa te scandalizezi sau nu?

        Repet, e alegerea ta, faci ce
 • -1 (1 vot)    
  pai daca este castig lunar (Vineri, 30 iulie 2010, 11:11)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  este normal sa plateasca taxele si impozitele care ii vor aduce pensia, ajutorul de somaj, asistenta medicala, etc.


  Este o decizie inteleapta a Guvernului, oricat nu le-ar placea unora care fie nu inteleg, fie vor sa fie micii profitori ai unui sistem in care toti se fac ca nu vad gaurile.
  • +2 (2 voturi)    
   fi atent aici... (Vineri, 30 iulie 2010, 11:40)

   Ciubaka [utilizator] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

   poate omul ala vrea sa-si faca pensie privata si nu-l intereseaza pensia de la stat, te-ai gandit la asta? si poate nu vrea sa dea bani aiurea la ajutoare de somaj, sanatate etc. Poate e angajat pe un salariu minim si se iau de acolo bani pt somaj si sanatate.
   Sunt multe variabile la mijloc, si decizia guvernului e pripita, se aplica preferential, definita foarte vag si in cele din urma e o chestie tipic romaneasca, mai exact idioata.
  • 0 (0 voturi)    
   decizie inteleapta, putreda de inteleapta... (Vineri, 30 iulie 2010, 14:29)

   dorus [utilizator] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

   Ce ajutor de somaj visezi?Cum sa ma dau ca pfa in somaj? Ce pensie visezi? Tu crezi ca din ce contribui tu acuma iti vei plati pensia ta? Mai viseaza...
   Ce asistenta medicala visezi omule? Toate vaccinurile la copil le-am platit, toate medicamentele mi le platesc, nu-mi da statul nici o ceapa degerata, numai imi ia!
   Tu crezi ca pana acuma nu am platit taxe si impozite? Iti spun eu, si-ti dau numai un exemplu, mi-am platit contributia la sanatate pe tot anul (la fel si la pensie), pentru ca statul in intelepciunea sa, considera de cuviinta ca tu nu stii sa calculezi un procent dintr-o suma, asa ca trebuie sa te duci la casa de asigurari de sanatate, unde pierzi o zi la cozi, si unde o moaca acra iti face o inmultire cu 5,5%, dupa care te pune sa copiezi acelasei cifre pe 3 harti diferite. A, sa te fereasca dumnezeu sa nu ai la tine copii peste copii pentru toate actele. Asta ii statu la care eu ii dau bani. Statul care ma pune sa stau la coada ca sa ii dau lui bani, statul care ma va pune la inca 2 cozi in fiecare luna, la pensie si somaj cu declaratii. Asta e decizia inteleapta a guvernului!
   • 0 (0 voturi)    
    nu e chiar asa (Vineri, 30 iulie 2010, 19:50)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui dorus

    Imi pare sincer rau, dar nu ai in totalitate dreptate, Vaccinurile la copii sunt gratuite, iti spun 100% sigur, am o fetita de 1 an si 2 luni si toate vaccinurile sunt gratuite.

    Da, ai dreptate daca vrei tu sa faci nu stiu ce vaccin ca e mai bun atunci da il cumperi tu, dar altfel medicul de familie trebuie sa ti le dea gratuit. Partea unde ai dreptate, daca la asta te-ai referit, e ca de multe ori medicul nu are vaccinul la timp si atunci preferi sa il cumperi si sa il faci.

    Legat de plata la sanatate, iti pot spune cum poti face mai usor plateste tu cei 5.5% si asigura-te ca ai toata suma platita si nu vei avea probleme, eu asa fac de 3 ani de zile. Mai suna din cand in cand sa iti confirme ca ai banii platiti si nu arunca chitantele (banuiesc ca faci prin banca plata) Atata timp cat tu ai platite cotizatiile e ok.
 • 0 (0 voturi)    
  despre ajutorul de somaj (Miercuri, 11 august 2010, 17:54)

  Roxana [anonim]

  va rog sa imi raspudeti deoarece nu cunosc si nu sint lamurita cu urmatoarele:
  am un cabinet medical individual si pana acum plateam pentru asistente darile la stat lunar.iar eu am un contract de 2000 lei la care plateam cas 31,50% . Cineva m-a spus ca va trebui sa platesc si ajutor de somaj va rog mult sa imi explicati si mie . va multumesc mult
 • 0 (0 voturi)    
  impozitare PFA (Joi, 12 august 2010, 10:49)

  cristina [anonim]

  Ce nu inteleg eu in ceea ce priveste PFA este cum poate un PFA sa beneficieze de asistenta sociala pe care este obligat sa o plateasca in fiecare luna, ma refer la pensie ( cum se decide modalitatea de pensionare la un PFA ???) somaj ( cum se decide daca e somer?) si sanatate iarasi, mai ales daca persoana respectiva are si carte de munca si contribuie si acolo.
  Mai ales ca legislatia din cate stiu eu nu ii pemite persoanei care este titularul PFA sa stabileasca o parte din veniturile pfa ca retributia sa si asa mi s-ar parea oarecum normal sa contribui dar doar o contributie individuala si in limita acelei retributii si in numele sau personal, nu al PFA.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by