Descarca fisierul audio in format MP3

Ministerul Economiei va scoate la privatizare companiile Avioane Craiova, IOR, Santierul Naval Mangalia, Cuprumin si Moldomin, declara ministrul economiei, Adriean Videanu, dupa o intalnire cu reprezentantii FMI, CE si Banca Mondiala. Ministrul a mai spus ca pe langa privatizarea acestor companii, Guvernul vrea sa vanda pe bursa participatii minoritare detinute la companiile energetice.

Videanu a mai spus ca discutiile cu reprezentantii FMI au mai vizat reducerea cheltuielilor, a pierderilor si a arieratelor la societatile din subordinea ministerului.

Adriean Videanu a mai declarat ca Termoelectrica, una dintre companiile de stat care inregistreaza cele mai mari pierderi si datorii, va intra in faliment in martie 2011. Falimentul se va produce dupa ce vor fi desprinse din aceasta societate unitatile viabile. Un alt subiect discutat cu reprezentantii FMI a fost cel al liberalizarii preturilor la gazele naturale. Videanu a spus ca pretul gazelor nu va fi liberalizat anul acesta.

Rusia vrea sa vanda investitorilor straini active de 29 miliarde dolari

Rusia va demara cel mai ambitios program de privatizare de dupa anii '90 destinat investitorilor straini, a anuntat joi ministrul economiei, dupa ce guvernul si-a dat acordul pentru vanzarea unor active in valoare de 29 miliarde de dolari. Executivul a aprobat acest program de privatizare, ce se va intinde pe o perioada de trei ani, ca parte a proiectului de buget pentru anii 2011-2013.

Ministrul economiei a mai precizat ca o serie de participatii la companiile de stat ar putea fi vandute pe piata, in vreme ce altele ar putea fi preluate de investitori strategici.

Potrivit oficialilor rusi, guvernul ar putea vinde participatii minoritare la companii precum Rosneft, cel mai mare producator de petrol din Rusia, banca VTB si transportatorul de petrol Transneft.

Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale a scazut cu aproape 17% in prima jumatate a lui 2010

In primele sase luni din acest an s-au eliberat peste 19.000 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 16,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat Institutul National de Statistica (INS). In luna iunie din acest an, numarul de autorizatii acordate pentru construirea de cladiri rezidentiale a crescut cu 14,6% fata de luna anterioara a acestui an insa a scazut cu 4,2% fata de luna similara a anului trecut.

Cele mai semnificative scaderi s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia (-872 autorizatii), Bucuresti-Ilfov (-805 autorizatii), Nord-Vest (-784 autorizatii) si Sud-Est (-665 autorizatii). O crestere a numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale s-a inregistrat in regiunea de dezvoltare Vest (+73 autorizatii).

Doar in luna iunie a acestui an, au fost eliberate 4549 autorizatii pentru construirea de cladiri rezidentiale, din care 62,5% sunt pentru zona rurala. Comparativ cu luna mai din acest an, numarul de autorizatii pentru construirea de cladiri rezidentiale a crescut in iunie cu 14,6%.

FMI a aprobat eliberarea unui credit in valoare de 15 miliarde de dolari pentru Ucraina

Fondul Monetar International a aprobat eliberarea pentru Ucraina a unui credit in valoare de 15 miliarde de dolari pe o perioada de 2 ani si jumatate. Noul imprumut intervine la doi ani dupa ce FMI a acceptat sa aloce Kievului un ajutor financiar de 16,4 miliarde de dolari. La acea data, guvernul Iulia Timosenko a promis sa indeplineasca toate conditiile formulate de responsabilii Fondului, printre care majorarea etapizata a preturilor interne la gaze naturale – de ficare data cu 20%.

Intr-un final Timosenko a reusit sa induca in eroare FMI: cu ajutorul sindicatelor a anulat aceasta decizie si a promis populatiei sa nu majoreze tarifele. Ceea ce, desigur, a deteriorat puternic increderea FMI in Ucraina.

De aceasta data insa, FMI a venit cu alte conditii, printre care reformarea sistemului de pensii, cu o crestere a varstei de pensionare si o limitare a valorii maxime a pensiei. Se are, de asemenea, in vedere, anularea normelor de reglementare a preturilor la produsele alimentare de prima necesitate.