Economia Romaniei va scadea, in 2010, mai mult decat s-a anticipat, din cauza deciziei Curtii Constitutionale, care a condus la majorarea TVA, a inundatiilor si a contextului economic international, a declarat, duminica, premierul Emil Boc, citat de Mediafax, la finalul videoconferintei cu prefectii. Primul ministru spune ca redresarea economica este anticipata pentru anul viitor.

"Este posibil sa fie mai mare (scaderea economica, n.red.) decat cea previzionata pentru cel putin doua cauze. In primul rand, faptul ca am fost obligati, datorita deciziei Curtii Constitutionale, sa umblam la TVA. In al doilea rand, datorita inundatiilor. Si, in al treilea rand, si al contextului economic si mondial in care inca ne aflam in momentul de fata (...) Ce se contureaza in momentul de fata, atat din partea FMI si a CE, cat si din partea autoritatilor romane, este ca vom avea in 2011 o crestere economica. Cat? Vom vedea in urma anlizelor pe care le facem impreuna cu partenerii europeni si cu FMI", a declarat Emil Boc.

Emil Boc a adaugat ca reprezentantii institutiilor financiare (FMI si CE) nu au formulat solicitari de majorare a TVA sau a cotei unice de impozitare, in discutiile din aceste zile cu autoritatile romane.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, vineri, ca discutiile cu FMI nu vizeaza majorari de taxe si impozite, nici in acest an, nici in 2011, dar ca noile estimari indica o scadere economica de 1,7 - 1,9% in 2010. In schimb, tinta de deficit bugetar ramane nemodificata, la 6,8% din PIB.

Estimarile oficiale, atat pentru evolutia economiei din acest an, cat si pentru anul viitor, urmeaza sa fie prezentate public de catre Fondul Monetar International la finalul misiunii de evaluare a acordului incheiat cu autoritatile romane. O delegatie FMI se afla zilele acestea la Bucuresti.

La inceputul acestei saptamani, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca este mai optimist decat unii analisti in pivinta evolutiei economiei in 2011 si ca este posibila o revenire pe crestere a PIB. Noile proiectii privind economia sunt mai optimiste decat cele avansate de alte surse. BERD si Erste Bank estimeaza o contractie a PIB de 3%, iar Capital Economics, o scadere de 2,5%.