Guvernul se reuneste in sedinta luni, incepand cu ora 16:00, urmand sa adopte normele metodologice pentru modificarile aduse Codului fiscal. Executivul a anuntat, dupa sedinta de miercurea trecuta, ca normele au fost adoptate intr-o prima forma si postate pe site-ul Ministerului Finantelor, forma finala a acestora urmand sa fie adoptata in sedinta de luni, anunta Agerpres. Printre cele mai importante modificari aduse Codului Fiscal sunt cele care vizeaza noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor.

"Luni, la ora 16,00, va fi o sedinta de Guvern care va adopta in forma finala normele metodologice la Codul fiscal. Astazi, le-am adoptat intr-o prima forma, vor fi pana luni, practic, afisate pe site-ul Ministerului Finantelor, vor fi discutate Comisia de Dialog Social. Am preferat sa mai astept doua zile pentru a fi discutate si in Comisia de Dialog Social, pentru a fi prezentate intr-o prima forma publica pentru acces la cei care doresc, iar luni, 2 august, vor fi aprobate. Ele sunt in vigoare incepand cu 2 august, pentru a fi cunoscute si implementate mai bine", a anuntat Emil Boc, dupa sedinta de miercurea trecuta a Executivului.

Potrivit proiectului de hotarare privind normele de aplicare a modificarilor la Codul fiscal, persoanele care primesc venituri ocazionale din drepturi de autor si au si un salariu pe cartea de munca ar urma sa fie scutite de contributiile la bugetul de pensii, la asigurarile de sanatate si la somaj aferente drepturilor de autor.

Acele persoane ar urma astfel sa plateasca doar contributii aferente salariului lunar.

In schimb, cei care primesc drepturi de autor pentru creatii in decursul unui an, fara sa aiba un salariu pe carte de munca, ar urma sa plateasca contributiile sociale mentionate pentru drepturile de autor aplicate la o baza echivalenta a maximum cinci salarii medii brute, anual, in functie de veniturile obtinute din creatie.

O alta categorie vizata este cea a persoanelor care sunt remunerate cu un salariu lunar, pe cartea de munca, dar au si venituri lunare din drepturi de autor. Aceste persoane ar urma sa plateasca atat contributiile aferente salariului lunar, cat si pe cele aferente drepturilor de autor, calculate la o baza de taxare de maximum cinci salarii medii brute pe economie pe luna. Salariul mediu brut pe economie este de 1.836 de lei.

  • OUG de modificare a Codului Fiscal, adoptata in urma cu o luna

Potrivit ordonantei de urgenta de modificare a Codului fiscal, adoptata de Guvern in urma cu o luna, cei care primesc drepturi de autor vor beneficia de deductibilitate de numai 20% pentru acestea, iar restul de 80% din aceasta remuneratie va fi impozitat cu 16%. In legislatia precedenta, drepturile de autor erau deductibile cu 40%.

"Se plateste 16% impozit pe venit, la aceasta suma ramasa. Deci de la 10%, cat se platea pana acum, o sa fie circa 12,8. Dupa care exista o obligatie de plata a contributiilor individuale, deci numai acele plati platite de individ, nu si cele de societate, o obligatie de plata a contributiilor individuale care se aplica la o suma care se limiteaza la cinci salarii medii pe an, asa cum sunt ele definite prin Legea bugetului, deci nu la intreaga suma primita, ci numai la o parte limitata din aceasta suma, in asa fel incat pe de-o parte taxarea sa nu fie excesiva, pe de alta parte fiecare sa contribuie atat la sistemul de sanatate cat si la cel de pensii sau la fondul de somaj, si bineinteles, aceste sisteme la care mai devreme sau mai tarziu fiecare dintre noi apeleaza sa fie functionale", a explicat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Ministrul Finantelor a justificat noile prevederi si prin necesitatea ca beneficiarul drepturilor de autor sa poata primi pensie publica si sa apeleze la serviciile publice de sanatate, pe langa necesitatea combaterii evaziunii fiscale.

"As vrea sa mentionez un element foarte important, pe care multi dintre cei care astazi sunt tineri si platesc taxe, il neglijeaza, faptul ca nu vor fi tineri pe vecie si la un moment dat va veni momentul cand vom apela la sistemul de sanatate, la un anumit moment cand va veni clipa cand vom avea nevoie sa primim pensie. Din acest punct de vedere contributiile la sistemele publice de sanatate si de pensii sunt niste contributii nu numai obligatorii, dar si necesare", a explicat Vladescu.

Alte impuneri prevazute de actul normativ se refera la tichetele de masa si cele de vacanta, care vor fi "taxate doar cu 16%, nu si cu contributii, platiti de catre angajat".

De asemenea, dobanzile bancare vor fi impozitate cu 16%, fie ca e vorba despre depozite sau conturi curente.

Si veniturile din operatiuni pe piata valutara sau monetara vor fi impozitate cu 16%, insa tinandu-se cont de sistemul venituri-pierderi, de diferenta dintre pierdere si castig, cu raportare si plata trimestriale, cu decont la finalul anului si cu posibilitatea recuperarii pierderii in urmatorii sapte ani fiscali, a mai anuntat ministrul Finantelor.