Principala problema ridicata de sindicate la intalnirea cu reprezentantii Fondului Monetar International a fost absorbtia fondurilor europene, sindicalistii cerand chiar suplimentarea imprumutului extern cu 2,5-3 miliarde de euro, pentru pre-finantarea proiectelor europene. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, sustine insa ca nu se pune problema acordarii unor sume suplimentare, ci "este nevoie de eliminarea piedicilor in utilizarea eficienta a banilor europeni".

Jeffrey FranksFoto: Agerpres

"Toata lumea cu care ne-am intalnit este foarte ingrijorata de absorbtia fondurilor europene. Si noi suntem foarte ingrijorati cu privire la absorbtia fondurilor europene. Trebuie facute eforturi pentru a imbunatati acest proces", a declarat seful misiunii FMI in Romania.

La randul sau, Bogdan Hossu, presedintele CNS "Cartel ALFA" a declarat ca spera ca in urmatoarele zile, prin dialogul pe care reprezentantii Fondului il vor avea cu Ministerul de Finante, absorbtia fondurilor structurale se se imbunatateasca.

De asemenea, Hossu a mai spus ca a solicitat suplimentarea imprumutului extern cu 2,5-3 miliarde de euro, care poata alimenta programele structurale si sa permita imbunatatirea mecanismului de absorbtie.

Seful misiunii FMI spune insa ca "nu se pune probleme acordarii unor sume suplimentare, ci este nevoie de utilizarea banilor in cadrului bugetului si de eliminarea piedicilor in utilizarea eficienta a banilor europeni".

El a mai aratat ca exista ingrijorari ca revenirea economiei va fi mai lenta, precizand ca exista necesitatea unei ajustari fiscale consistente.

"Daca aceste ajustari vor fi facute, sunt optmist ca lucrurile se vor imbunatati", a mai declarat Franks.

Lideerul CNS "Cartel ALFA" a mai spus ca la intalnirea cu reprezentantii FMI s-a mai ridicat problema evaziunii fiscale, in special a celei pe piata fortei de munca, care va fi prioritara pe agenda FMI in perioada urmatoare.

Totodata, Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical, a spus la iesirea de la intrevederi ca executivul analizeaza retragerea graduala a subventiilor pentru gaze naturale. Costin spune ca eliminarea acestora, atat pentru populatie, cat si pentru producatori, va accentua problemele, pentru ca "numarul celor care platesc va scadea".

El a mai precizat ca datoriile populatiei la companiile furnizoare de utilitati depasesc un milliard de euro.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania a admis la randul lui ca Guvernul "analizeaza" retragerea subventiilor, fara a oferi detalii legate de modul in care acest lucru ar putea avea loc.

Liderul Cartel ALFA a incheiat spunand ca FMI considera ca masurile de austeritate adoptate de autoritatile romane nu necesita si alte masuri restrictive.

"Din punctul lor de vedere, atat al celor de la FMI, cat si al celor de la Comisia Europeana, exista un echilibru si lucrurile merg pe calea cea buna", a afirmat liderul sindical.