Presedintele Rezervei Federale Americane (Fed), Ben Bernanke, considera ca Statele Unite au de parcurs un drum "considerabil" pentru a se reface complet din punct de vedere economic. El a declarat, in cadrul unei reuniuni a legislativului american, ca economia face progrese, dar rata somajului este in continuare ridicata iar piata imobiliara este slaba - transmit agentiile internationale de presa.

In opinia sa, cheltuielile de consum ar trebui sa creasca in trimestrul viitor, odata cu majorarea veniturilor si imbunatatirea conditiilor de creditare - fapt care va contribui la redresare, cu toate ca masurile guvernamentale de stimulare vor fi retrase. De asemenea, presedintele Fed a precizat ca bancile continua sa fie afectate de pierderile generate de imprumuturile neperformante, care par sa fi atins nivelul maxim.

Responsabilul american a reamintit, insa, ca doua rapoarte optimiste privind situatia economica din Statele Unite si Europa au influentat pozitiv pietele financiare internationale, care au inceput saptamana pe pozitii foarte bune, dupa recentele pierderi.