Majoritatea economistilor sefi din bancile comerciale estimeaza ca BNR va mentine in sedinta de miercuri nivelul actual al dobanzii cheie (6,25%) si va cobori nivelul rezervelor minime obligatorii la valuta cu 5p.p., de la 25% la 20%. Nu este exclus ca RMO la valuta sa coboare pana la 18%, sunt de parere unii economisti sefi.

"Cred ca BNR ar putea mentine dobanda de politica monetara in sedinta de pe 4 august la nivelul de 6.25%. Decizia recenta a Guvernului de a majora TVA la 24% va crea presiuni inflationiste, iar daca adaugam si presiunile inflationiste care vor veni din cresterea preturilor la incalzirea termica -ca urmare a reducerii subventiilor- si din recentele inundatii, putem anticipa o inflatie de circa 8-8.5% la sfarsitul anului", a explicat pentru HotNews.ro Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

Potrivit acestuia, incertitudinle cu privire la evolutia inflatiei in lunile urmatoare raman insa ridicate. Nu cred ca in acest moment mai putem discuta de reduceri ale ratei de dobanda de politica monetara in perioada urmatoare, riscurile fiind mai degraba pentru cresterea ei, in scenariul in care se vor manifesta efecte de runda a doua din cresterea TVA si asteptarile inflationiste ar creste. Cat despre rezerveler minime obligatorii la valuta, cred ca BNR ar putea lua in calcul reducerea lor", a mai aratat Dumitru.

Opinia economistului sef al bancii austriece este impartasita si de omologul sau de la Piraeus Bank, Otilia Ciotau. "Suntem intr-un moment in care cred ca toti analistii bancari ne-am pus de accord: de cand cu cresterea cotei TVA- care a declansat presiuni inflationiste carora Banca Nationala se poate opune cu forta limitata, nivelul dobanzii cheie ar putea ramane la acest nivel de 6,25% pe toata durata acestui an. Asa cum s-a putut constata si din comunicatul anterior al BNR, o posibila modificare a dobanzii cheie ar putea interveni doar daca se vor observa efecte de runda a doua", a declarat Ciotau, economist-sef al Piraeus Bank.

In plus, ea estimeaza ca rezervele minime la valuta ar putea cobori de la 25% pana la 20% sau chiar 18%. "E drept, 99% vor cobori la 20%", mai spune economistul sef al Piraeus, care explica si argumentele sale. "Bancile au nevoie de extra-lichiditate, iar aceasta nu poate veni decat din scaderea nivelului rezervelor minime la valuta. Daca tinem seama ca nevoia de finantare in valuta a Statului ar putea fi acoperita din surse interne, nu este exclus sa asistam la o reducere a nivelului RMO la 18%, desi noi mergem pe estimarea de 20%", a conchis Ciotau.

Dealtfel, conform opiniilor exprimate in cadrul unui sondaj intern de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Consiliul de Administratie al BNR ar putea decide in sedinta de politica monetara din data de 4 august 2010 mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25%. Aceasta estimare apartine in procent de 100% celor care au participat la sondaj. In ceea ce priveste nivelul rezervelor minime obligatorii, acestea s-ar putea situa la 15% la lei si 20% la valuta. Nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la 15% a fost estimata de 100% din participantii la sondaj. Majoritatea respondentilor (67%) cred ca valoarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta va scadea de la 25% la 20%; restul mizeaza pe o mentinere a valorii de 25%.

Si economistul sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc e de parere ca dobanda cheie va ramane neschimbata, iar nivelul rezervelor ar putea cobori la 20%. "O decizie de a creste acum -cand presiunile inflationiste sunt in crestere- nivelul dobanzii cheie ar fi o greseala si chiar periculos prin prisma mesajului pe care l-ar da in piata", explica Chidesciuc. Economistul sef al ING mai estimeaza ca nevoia de finantare a Guvernului din viitorul apropiat este un bun argument pentru reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii in valuta spre nivelul de 20%.

Rezervele minime obligatorii (RMO) sunt reprezentate de disponibilitati banesti ale institutiilor de credit, in lei si in valuta, pastrate in conturi deschise la Banca Nationala a Romaniei. Miercuri, 4 august 2010, Consiliul de administratie al BNR va analiza si noul Raport trimestrial asupra inflatiei.

  • Modul de actiune al rezervelor minime obligatorii

Politica rezervelor minime obliga bancile sa constituie la Banca Centrala in conturi remunerate sau slab remunerate o cota minima din resursele atrase. Cu cat rezervele sunt mai mari cu atat ele sunt mai constrangatoare pentru banci. Avem doua situatii:

-daca se manifesta o crestere a ratei rezervelor obligatorii atunci nevoile bancilor in moneda centrala se majoreaza deoarece ele trebuie sa mareasca suma rezervelor detinute in conturi la Banca Centrala. Se reduce astfel lichiditatea bancilor ceea ce poate antrena probleme de trezorerie. Drept urmare bancile vor fi obligate sa apeleze la refinantare de la Banca Centrala prin intermediul pietei monetare.

- daca scade rata rezervei minime atunci si rezervele bancilor in moneda centrala se vor diminua, crescand lichiditatea acestora permitandu-le sa faca fata nevoilor de moneda centrala rezultate din activitatea curenta.

Concluzie: in functie de scopul urmarit Banca Centrala modifica nivelul rezervelor minime obligatorii si anume:

- daca urmareste o reducere a lichiditatilor, a excesului de masa monetara din circulatie si a volumului creditelor majoreaza rata rezervei minime obligatorii.

- daca promoveaza o politica monetara expansionista de sporire a creditelor va proceda la diminuarea nivelului ratei de rezerva minima.