Sebastian Vladescu a declarat ieri ca restructurarea a 60.000 de posturi in sectorul bugetar va permite in 2011 o crestere medie de peste 10% a salariilor, in conditiile in care bugetul de salarii nu trebuie sa depaseasca 39 miliarde lei. Pe de alta parte insa, aceasta crestere nu va fi distribuita uniform, ci in functie de prevederile noii legi a salarizarii unice care va intra in vigoare la inceputul anului viitor, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Sa traducem declaratiile domnului Vladescu – salariile bugetarilor au scazut cu 25% de la 1 iulie, guvernul promitand ca acestea vor reveni la nivelul anterior incepand cu 1 ianuarie 2011. Acum, ministrul de finante spune ca anul viitor cresterea medie va fi de 10%, acest procent acoperind mai putin de 40% din scaderea operata in acest an.

Cu alte cuvinte, multi bugetari vor ramane cu salariile pe care le au acum sau usor mai mari, insa semnificativ mai mici comparativ cu cele pe care le aveau pana in urma cu o luna.

Ce inseamna asta? Inseamna ca in sectorul bugetar frustrarea si lehamitea fata de job vor fi la ordinea zilei – sa ne gandim doar ca profesorii sau medicii debutanti vor avea salarii de 600-800 de lei lunar.

Stiu ca guvernului ii este greu sa se incadreze in bugetul de 39 mld lei din moment ce aceasta suma este cu 18% mai mica decat cea din 2009, insa probabil ar fi fost mai bine ca numarul concedierilor sa fie mai mare, iar salariile celor ramasi in sistem sa revina la nivelul de la inceputul acestui an.

Citeste si comenteaza pe khris.ro.